SpareBank 1 Ringerike Hadeland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
SpareBank 1 Ringerike Hadeland
Sparebankbygget ved Søndre torv 6
Org.formSparebank
Org.nummer937889275
BransjeFinansielle tjenester
Etablert4. august 1833[1]
HovedkontorHønefoss
LandNorge
StyrelederJørn Prestkvern
Adm.dir.Steinar Haugli
Antall ansatte 250[2]
Resultat360 500 000 NOK (2014)
Nettstedwww.sparebank1.no

SpareBank 1 Ringerike Hadeland (OSE: RING) er en videreføring av de tidligere bankene Ringerikes Sparebank, Sparebanken Jevnaker Lunner og Gran Sparebank. Banken har hovedkontor ved Søndre torv 6 i Hønefoss. Banken er en del av SpareBank 1 Alliansen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Historien til dagens bank går tilbake til 4. august 1833 da Ringerikes Sparebank ble etablert som Norges eldste landssparebank og bank nummer syv i landet. Noen år etter ble nabobankene Gran Sparebank og Sparebanken Jevnaker Lunner etablert i henholdsvis 1857 og 1862. Grunnleggerne av sparebankene hadde et ønske om å medvirke til en positiv verdiskapning i distriktet den tilhørte.

I 1996 var alle de tre tidligere bankene med på å etablere SpareBank 1 Alliansen som er et bank- og produktsamarbeid. Gjennom deltakelsen i alliansen er konsernet knyttet sammen i et samarbeid mellom selvstendige, lokalt forankrede banker. På denne måten blir hensynet til effektiv drift og stordriftsfordeler forenet med fordelene det er å være nær kunder og markedet. En annen viktig begivenhet i 1996 var at Ringerikes Sparebank ble børsnotert. Banken ønsket med dette å knytte kundene enda tettere til seg gjennom å skape et godt investeringsalternativ. I tillegg ville man oppnå økt fokus fra finansmiljøene ved å være børsnotert.

En annen viktig dato i de tre bankenes historie er 17. desember 2009 da henholdsvis representantskapet og forstanderskapene i Ringerikes Sparebank, Gran Sparebank og Sparebanken Jevnaker Lunner enstemmig vedtok en sammenslutningsavtale mellom bankene. Dette var et offensivt tiltak for å etablere en selvstendig, fremtidsrettet og konkurransedyktig bank i regionen. Ønsket er det samme som grunnleggerne hadde: En sterk og solid bank med god kjennskap til markedet og sine kunder, samfunnsengasjert og med godt omdømme.

Bankene ble juridisk fusjonert fra 1. juli 2010 med tidligere Ringerikes Sparebank som overtakende bank. Samme dato ble navnet på banken endret til SpareBank 1 Ringerike Hadeland. Samtidig med fusjonen ble det etablert tre lokale sparebankstiftelser; Sparebankstiftelsen Ringerike, Sparebankstiftelsen Gran og Sparebankstiftelsen Jevnaker Lunner Nittedal. Den opptjente egenkapitalen ble overført til stiftelsene og de investerte i egenkapitalbevis i banken. Fremtidig utbytte fra og avkastning på investeringen i banken vil danne grunnlag for gaver til allmennyttige formål fra stiftelsene. Stiftelsenes formål er således å forvalte eierinteressen i banken, utdele gaver til allmennyttige formål samt forvaltning av stiftelsenes kapital. Det vil være et samspill mellom banken og stiftelsene for å videreføre sparebanktradisjonene til glede for lokalsamfunnene.

SpareBank 1 Ringerike Hadeland er i dag en moderne bank som tilbyr alle typer finanstjenester.

Konsernet[rediger | rediger kilde]

SpareBank 1 Ringerike Hadeland-konsernet sysselsatte ved utgangen av 2013 totalt 187 ansatte tilsvarende 172,1 årsverk. Konsernet består av morbanken SpareBank 1 Ringerike Hadeland og Eiendomsmegleren Ringerike Hadeland AS (80 % eierandel).

Konsernet i 2011[rediger | rediger kilde]

Ved årsskiftet 2011 sysselsatte konsernet 189 ansatte tilsvarende 175 årsverk. Det bestod av morbanken SpareBank 1 Ringerike Hadeland, Eiendomsmegleren Ringerike Hadeland AS (80 % eierandel), Gran Sparebank Eiendom AS og JLN Invest A S. Det var ingen virksomhet i sistnevnte selskap. Gran Sparebank Eiendom AS og JLN Invest AS ble innfusjonert i morbanken med virkning fra 1. januar 2012.

Banken[rediger | rediger kilde]

Bankens markedsområde er Ringerikes-, Hadelands- og Nittedalsregionen med tilstøtende områder. Banken har 9 kontorer ved utangen av 2013 og en forvaltningskapital inkl. lån overført til Boligkreditt på 22,8 mrd. kroner. Hovedkontoret er i Hønefoss. Banken har ved utgangen av 2013 toalt 157 ansatte tilsvarende 142,5 årsverk.

Den kunderettede virksomheten er organisert i to seksjoner; person- og bedriftsmarkedet. Banken leverer produkter og tjenester innen finansiering, plassering, betalingsformidling, pensjon samt skade- og livsforsikring.[3]

Banken i 2011[rediger | rediger kilde]

Banken hadde ved utangen av 2011 10 kontorer og en forvaltningskapital inkludert utlån overført til Boligkreditt på 18,3 mrd. kroner. Morbanken hadde ved utgangen av 2011 159 ansatte tilsvarende 148 årsverk. I 2011 ble bankens kontor på Gjøvik til Sparebanken Hedmark. I tillegg ble det tatt beslutning om samlokalisering av de to kontorene i Lunner kommune til Harestua. Dette ble gjennomført med virkning fra 1. februar 2012. Det ble også besluttet ny lokalisering av lokalbank Nittedal til Mo-senteret fra våren 2012.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Om banken», verkets språk bokmål, utgitt 30. november 2023, besøkt 6. desember 2023[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Om banken» (bokmål). 30. november 2023. Besøkt 6. desember 2023. 
  3. ^ rhbank.no Fakta og nøkkeltall Arkivert 23. februar 2015 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]