Eivind Reiten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eivind Reiten
Født 2. april 1953 (64 år)
Sør-Aukra, Norge
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Yrke Næringslivsleder
Parti Senterpartiet
Nasjonalitet Norge
Medlem av Norges Tekniske Vitenskapsakademi
Norges olje- og energiminister
19891990
Regjering Syse
Forgjenger Arne Øien
Etterfølger Finn Kristensen
Norges fiskeriminister
19851986
Regjering Willoch
Forgjenger Thor Listau
Etterfølger Bjarne Mørk-Eidem

Eivind Kristofer Reiten (født 2. april 1953 i Sør-Aukra) er en norsk næringslivsleder og tidligere politiker (Sp).

Han gjorde en rask politisk karriere som statssekretær, fiskeriminister og olje- og energiminister i 1980-årene før han var direktør og senere konsernsjef i Norsk Hydro. Reiten blir særlig knyttet til energiloven av 1990, som liberaliserte det norske kraftmarkedet, og til de omfattende omstillingene i de statlige virksomhetene Posten Norge og Telenor, hvor Reiten var styreleder.[1]

Han er utdannet sosialøkonom ved Universitetet i Oslo. Han har hatt en rekke politiske verv og var blant annet statssekretær og fiskeriminister for Senterpartiet på midten av 1980-tallet. Han arbeidet deretter en periode i Hydro før han returnerte til politikken som olje- og energiminister i årene 19891990. Han returnerte til Hydro i 1991, hvor han arbeidet i aluminiumsdivisjonen.

Reiten ble generaldirektør i Norsk Hydro i 2001. Reiten fratrådte stillingen 30. mars 2009 og ble etterfulgt av Svein Richard Brandtzæg. Samtidig tiltrådte han som styreleder i industriselskapet Norske Skog.

Som generaldirektør i Hydro delte han selskapet i tre. Det som tidligere var gjødseldivisjonen er nå det selvstendige selskapet Yara, den tidligere olje- og gassdivisjonen fusjonerte med Statoil mens hovedvirksomheten i Hydro nå er aluminiumsproduksjon.

Aksjonærene i Hydro fikk god avkastning på pengene under Reitens ledelse og han var en populær leder om enn kritisert for sin høye lønn.

Eivind Reiten er gift og har to barn.

Reiten var fra 1. til 4. oktober 2007 styreleder for oljeselskapet Statoil. Han gikk av etter mistanker om at Saga Petroleum, som ble fusjonert inn i Hydro i 1999, hadde vært involvert i korrupsjon i Libya på begynnelsen av tiåret. Hydro hadde ikke rapportert om denne hendelsen under fusjonsforhandlingene med Statoil, som umiddelbart satte igang undersøkelser da det fikk rede på forholdet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Eivind Reiten». Norsk biografisk leksikon. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Eivind Reiten – sitater


Forgjenger:
 Egil Myklebust 
Norsk Hydros konsernsjef
Etterfølger:
 Svein Richard Brandtzæg