Vale (gruveselskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vale S.A.
Org.formAksjeselskap
Etablert1942
HovedkontorBrasil Rio de Janeiro, Brasil
BransjeGruveselskap, stål, energi, logistikk
Adm. dir.Roger Agnelli
Antall ansatte52 646[1]
OmsetningDecrease2.svg US$ 28,6 milliarder (2009)
ResultatDecrease2.svgUS$ 5,3 milliarder (2009)
Nettsidewww.vale.com

Vale er et brasiliansk gruveselskap som også driver med logistikk og elektrisitetsforyning. Selskapet ble etablert i 1942 under navnet «Companhia Vale do Rio Doce» (CVRD), dette skjedde gjennom en sammenslutning av «Itabira jernmalmselskap» og «Vitoria-Minas jernbaneselskap». Selskapet var tidligere statseid men ble privatisert i 1997. Med sine 26 000 ansatte er Vale det største gruveselskapet i Sør-Amerika. Hovedkontoret ligger i Rio de Janeiro. Gjennom oppkjøpet av det kanadiske gruveselskapet INCO i 2006, ble selskapet en global aktør. Dette førte også til at man skiftet navn fra CVRD til Vale i slutten av 2007.

Selskapet utvinner og produserer produkter som jernmalm, stål, bauksitt og alumina. Innenfor aluminium har selskapet et samarbeid med Norsk Hydro ASA. I samarbeid eier og driver man selskapene Mineração Rio do Norte S.A. og Alumina do Norte do Brasil S.A. Disse to selskapene ligger i delstaten Pará.

I tillegg driver Vale med mangan, kobber og nikkel. Selskapet er også stort på logistikk og opererer om lag 9000 km. med jernbaner. Selskapet står for om lag 4,5% av det totale energiforbruket i Brasil.

I Norge eide selskapet i perioden 2003-2012 et ferrolegeringsverk i Mo i Rana som produserer ferromangan og silikomangan. Dette verket ble kjøpt fra Elkem i 2003 og drives under navnet Vale Manganese Norway. Verket ble i 2012 solgt til Glencore[2].

Norsk Hydro ASA inngikk i april 2010 en intensjonsavtale om å overta Vales aluminiumvirksomhet for 30 milliarder kroner. Transaksjonen vil gi Hydro full kontroll over og eierskap til Paragominas, 91 prosent i verdens største aluminaraffineri Alunorte, 51 prosent i aluminiumverket Albras og 81 prosent i aluminaraffineriprosjektet CAP.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]