Magnora

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Magnora
BransjePetroleumsindustri
Etablert2001
Hovedkontor ArendalRediger på Wikidata
Produkt(er) FPSO skipRediger på Wikidata
Nettsted Offisielt nettsted
«Sevan Voyageur» i Arendal havn for ombygging i 2010

Magnora ASA (OSE: MGN) er et norsk industriselskap innen bransjene vindkraft og solkraft. Selskapet het tidligere Sevan Marine og designet flytende installasjoner til offshorenæringen men skiftet navn i 2018[1]. Selskapet har utviklet en sylinderformet plattform - Sevanplattformer. Rettighetene til dette plattformdesignet ble i 2018 solgt til Sembcorp i Singapore da selskapet besluttet å satse på fornybar energi[2].

Tidligere virksomhet[rediger | rediger kilde]

Sevan Marine har fire flytende produksjon, lagring og lossing enheter (FPSO) og tre boreenheter på kontrakt. Som det vil fremgå nedenfor hefter det usikkerhet ved flere av kontraktene.

Opprinnelig ble det inngått en fem årig avtale om FPSO «Sevan Voyageur» med Oilexco North Sea Limited. Oilexco North Sea Limited ble satt under administrasjon på grunn av insolvens. Premier Oil har inngått avtale om å kjøpe aksjene i Oilexco NSL med forbehold blant annet om at FPSO forpliktelsene ikke inngår i kjøpet. Hvis forbeholdene ikke blir avklart kan Premier Oil velge å kjøpe innmat i Oilexco NSL i stedet for aksjene. Sevan sendte ut melding 14. april 2009 om at det er inngått en intensjonsavtale med Premier Oil om utvikling av Shelley feltet for det tilfelle at Premier Oil blir kjøperen av enten Oilexco NSL eller Shelley feltet. Dersom avtalen om utvikling trer i kraft vil Sevan få dekket operative kostnader etter regning. Kapitalkostnader slik som renter og avdrag på lånene som er tatt opp for å finansiere byggingen av enheten regnes ikke som operative kostnader. Videre vil Sevan få en andel av månedlig omsetning av olje produsert ved Shelley feltet. Sevan blir gjennom den nye avtalen direkte eksponert mot svingninger i oljepriser samt for risikoen for hvor mye som kan produseres på Shelley feltet. Verdien av kontrakten lar seg ikke fastslå på det nåværende tidspunkt.

Kontrakten om Sevan 300 nr. 4 med Venture Production er også usikker. Dette skyldes at Venture Production venter på en tillatelse fra offentlige myndigheter relatert til feltet hvor enheten er tenkt brukt. Hvis tillatelsen ikke blir gitt fritas Venture Production for plikten til å leie enheten. I tiden frem til dette blir avklart står Sevan på sin side fritt til å leie ut Sevan 300 nr. 4 til tredjepart. I så fall får Venture Production mulighet til å leie Sevan 300 nr. 5 i stedet. Begrepet "leie" er i denne sammenheng neppe treffende ettersom Sevan normalt opererer sine enheter selv slik at kontraktene gjelder løpende tjenester, ikke leie.

Sevan meldte på Q4 presentasjonen i februar 2009 at Sevan har satt byggingen av Sevan 300 nr. 4 og nr. 5 på hold inntil videre. Oljeemagasinet Upstream meldte 13. mars 2009 om en mulig tvist med verftet vedrørende betaling og fremdrift for de to enhetene. [1]. Sevans syn på saken er ikke kjent og følgelig kan man ikke uten videre legge til grunn den saksfremstilling som er referert i artikkelen.

FPSO[rediger | rediger kilde]

Navn Bygget Kunde Sted Verft
FPSO «Sevan Piranema» 2007 Petrobras Brasil Yantai Raffles Shipyard
FPSO «Sevan Hummingbird» 2008 Venture Production Storbritannia Yantai Raffles Shipyard
FPSO «Sevan Voyageur» 2008 Premier Oil and Gas Services Ltd Storbritannia Yantai Raffles Shipyard
FPSO Sevan 300 no. 4 2009 Venture Production plc Hantong Shipyard
FPSO Sevan 300 no. 5 2009 Hantong Shipyard

Borerigger[rediger | rediger kilde]

Navn Bygget Kunde Sted Verft
Sevan Driller I 2009 Petrobras Brasil COSCO (Nantong) Shipyard
Sevan Driller II 2012 ONGC Brasil COSCO (Nantong) Shipyard
Sevan Driller III 2012 Petrobras

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Magnora ASA. «New company name “Magnora ASA” registered». Arkivert fra originalen 30. mars 2020. 
  2. ^ Ine Brunborg, E24.no. «Fra olje til fornybar: Magnora satser på vindkraft». Besøkt 18. januar 2022. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]