Gjensidige Forsikring

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Gjensidige)
Hopp til: navigasjon, søk
Gjensidige Forsikring ASA
Org.formAllmennaksjeselskap
Org.nummer995 568 217
Etablert23. april 2010
MorselskapGjensidigestiftelsen (62%)
Datterselskap(er)Gjensidige Bank
Gjensidige Norge
Gjensidige Pensjon og Sparing
HovedkontorSchweigaards gate 21
0191 Oslo
BransjeSkadeforsikring
Produkt(er)Forsikring, bank, pensjon, sparing
StyrelederInge Ketil Hansen
Adm. dir.Helge Leiro Baastad
Antall ansatte3,990 per 30. september 2016
NettsideGjensidige.no

Gjensidige Forsikring ASA OSE: GJF er et norsk skadeforsikringsselskap som tilbyr forsikring til privatpersoner og næringslivet i Norge, Sverige, Danmark og de tre baltiske landene. I Norge tilbys også banktjenester, pensjon- og spareprodukter. I 2010 ble Gjensidige Forsikring omdannet fra et gjensidig selskap til et allmennaksjeselskap. Største aksjonær er Gjensidigestiftelsen med om lag 62 % av aksjene.

Historie[rediger | rediger kilde]

Gjensidige Forsikrings tidligere hovedkontor i DrammensveienSollerud.

Forsikringsvirksomheten går tilbake til 1816 da den første av en rekke lokale brannforsikringsselskaper (brannkasser) ble etablert på bygdene i Norge. I 1922 etablerte noen av brannkassene et felles gjenforsikringsselskap som ble kalt Samtrygd. Dette selskapet utviklet seg til et vanlig forsikringsselskap, og fusjonerte etterhvert med de fleste brannkassene.

I 1974 fusjonerte Samtrygd med Norsk Bilforsikring Gjensidig. Det fusjonerte selskapet tok etterhvert navnet Gjensidige Norsk Skadeforsikring. I 1976 innledet selskapet et samarbeid med livsforsikringsselskapet Gjensidige, som hadde blitt etablert i 1847 som Christiania almindelige gjensidige Forsørgelseanstalt. (I 1914 ble navnet endret til Livsforsikringsselskabet (senere -selskapet) Gjensidige).

De to selskapene markedsførte seg som Gjensidige, med den karakteristiske vekterlogoen. Selskapene fikk felles ledelse i 1985. Gjensidige (Skadeforsikring) overtok i 1992 Forenede Forsikring og i 1993 startet konsernet også bankvirksomhet etter å ha overtatt Inter Nordisk Bank.

Finanskonsernet Gjensidige NOR ble etablert i 1999 ved samordning av virksomhetene i Gjensidige og Sparebanken NOR. I 2003 fusjonerte Gjensidige NOR ASA med Den norske Bank (DnB) under navnet DnB NOR. Samarbeidet mellom DnB NOR og Gjensidige NOR forsikring ble avviklet i 2005, og merkenavnet Gjensidige ble igjen tatt i bruk. Gjensidige er i dag[når?] Norges største forsikringsselskap med en markedsandel på ca. 25 %.[1]

Gjensidige Bank ble lansert i 2007 som en ren nettbank. Citibanks norske virksomhet innen forbruksfinansiering ble overtatt av Gjensidige Bank i desember 2009.

I 2007 kjøpte Gjensidige aksjer i Storebrand, og var på et tidspunkt største eier med 24,33 % av selskapet. Alle aksjene ble solgt i 2014.

Virksomhet i utlandet[rediger | rediger kilde]

Baltikum[rediger | rediger kilde]

Siden 2005 har Gjensidige drevet forsikring i Latvia, Litauen og Estland. Virksomheten har vokst gjennom flere oppkjøp, og Gjensidige har i 2016 en markedsandel i Baltikum på cirka 12 prosent.

Danmark[rediger | rediger kilde]

Gjensidige entret det danske markedet ved å kjøpe Fair Forsikring i 2006. I 2010 ble Nykredit Forsikring kjøpt opp. Gjensidiges markedsandel i Danmark er i 2016 cirka 6 prosent.

Sverige[rediger | rediger kilde]

Gjensidiges svenske virksomhet har sine røtter i selskapet Tennant Forsikring, som var et svensk forsikringsselskap som ble etablert i 2001 av Björn Johansson, gjennom en fusjon av Tennant Forsikring i Norge og Scandinavian Underwriting Services i Sverige. Virsomheten ble kjøpt opp av Gjensidige i 2007 og har siden vokst gjennom ytterligere oppkjøp. I dag er Gjensidige i Sverige en filial av Gjensidige i Norge.

Logo og slagord[rediger | rediger kilde]

Vekteren har vært Gjensidiges logo og varemerke for forsikringsvirksomheten i mer enn 75 år. Slagordet «Tiden går, Gjensidige består.», ble innført i 1932.[2]

Fakta[rediger | rediger kilde]

  • Kontornettet: 36 kontorer, i tillgg kommer samarbeidende brannkasser og sjøtrygdelag.
  • Kunder i Norge: ca. 1 million
  • Ansatte: 3,990 per 30. september 2016
  • Produkter: Alle typer ting- og personforsikringer for privat-, landbruks-, nærings- og organisasjonsmarkedet. Pensjonsprodukter til næringslivet, pensjon- og fondsparing til privatpersoner. Bankprodukter til privatpersoner og landbruket.
  • Virksomheten er medlem av interesseorganisasjonen Norsk Landbrukssamvirke og Finans Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]