Elkem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Elkem Bjølvefossen i Ålvik i Kvam.
Elkem Thamshavn.
Elkem Carbon og Elkem Solar på Fiskå i Kristiansand.

Elkem AS er blant verdens største produsenter av ferrosilisium til stål- og støpejernsproduksjon, karbonprodukter, silisium og solcellesilisium. Selskapet hadde i 2009 ca. 2500 ansatte, og var eid av Orkla ASA frem til januar 2011, da selskapet ble solgt til kinesiske Bluestar. Hovedkontoret ligger på Skøyen i Oslo.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Elkem ble stiftet i 1904Sam Eydes initiativ, som Det Norske Aktieselskap for Elektrokemisk Industri. Det forkortede navnet Elkem ble innført i 1969.[1]

I 1972 fusjonerte Elkem med Christiania Spigerverk, og konsernet bar i en periode navnet Elkem-Spigerverket.

I 2004 var det 100-års jubileum for Elkem, og i den forbindelse ble det gitt ut en bok[2] om selskapets 100-årige historie. I januar 2005 overtok Orkla aksjemajoriteten i Elkem, etter mange års drakamp med den amerikanske aluminiumprodusenten Alcoa. Selskapet ble tatt av børs våren 2005, og deretter innlemmet i divisjonen «Speciality materials» i Orkla. Da hadde Elkem og Alcoa i nesten 50 år vært partnere og hatt en eierandel på 50% hver i verkene. Etter Orklas overtakelse av Elkem hadde Alcoa fremdeles en eierandel på 50% i Elkem Aluminium. Alcoa overtok i april 2009 Elkems post i Elkem Aluminium, etter en byttehandel mot Alcoas eierandeler i det svenske aluminiumselskapet Sapa. Etter overtakelsen skiftet Elkem Aluminium navn til Alcoa Norway.[3][4]

Virksomheter[rediger | rediger kilde]

Elkems hovedsatsingsområde ligger innenfor produktområdene silisium, solcellesilisium, ferrosilisium, karbon og microsilica.

Elkem eier og driver smelteverk i Europa, Nord- og Sør-Amerika, Asia og Afrika. Kundene er solarindustrien, stål- og støperiindustrien, kjemisk og elektronisk industri og aluminiumindustrien.

Elkem driver Elkem Solar i Kristiansand.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cappelens Leksikon. J.W.Cappelens Forlag.1983. "Elkem A/S"
  2. ^ Knut Sogner. Skaperkraft, Elkem gjennom 100 år, 1904-2004. Messel forl. 2003. ISBN 82-7631-074-5
  3. ^ Alcoa Norge
  4. ^ Orkla ASA. Orkla og Alcoa bytter eierposisjoner

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]