Elkem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Elkem AS
Org.nummer911 382 008
Etablert2. januar 1904
MorselskapChina National BlueStar
HovedkontorDrammensvn. 169
Produkt(er)Silisium, silikon, spesiallegeringer, karbon, microsilica
StyrelederMichael Koenig
Adm. dir.Helge Aasen
Antall ansatte6200
Nettsideelkem.com
Elkem Bjølvefossen i Ålvik i Kvam.
Elkem Thamshavn.
Elkem Carbon og Elkem Solar på Fiskå i Kristiansand.

Elkem AS er blant verdens største produsenter av ferrosilisium til stål- og støpejernsproduksjon, karbonprodukter, silisium og industriell silikon. Selskapet har 27 verk og produksjonsfasiliteter verden over og rundt 6100 ansatte (2017). Elkem har også to kvartsminer i Norge og fire kvartsminer i Spania (joint venture). Hovedkontoret ligger på Skøyen i Oslo.

I 2016 hadde Elkem AS en omsetning på 14,2 milliarder NOK.

Selskapet var eid av Orkla ASA frem til januar 2011, da selskapet ble solgt til kinesiske China National BlueStar. Elkem børsnoteres i 2018.[1]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Elkem ble stiftet av Sam Eyde, Marcus Wallenberg, Knut Wallenberg og Knut Tillberg, i 1904, som Det Norske Aktieselskap for Elektrokemisk Industri (Elektrokemisk). Det forkortede navnet Elkem ble innført i 1969.[2]

Innen 1919 hadde Elkem og dets nettverk vokst til å inkludere 51 selskaper, blant annet Norsk Hydro og Xstrata som Eyde også var med på å starte.

Elkems globale gjennombrudd kom i 1916 da selskapet utviklet Söderbergelektroden, som de tok patent på året etter. Elektroden revolusjonerte metallurgiindustrien og elektroden er fortsatt en viktig komponent i dagens smelteverk. Fortsatt bruker 75 % av verdens smelteverk elektroden i sin produksjon.

I 1972 fusjonerte Elkem med Christiania Spigerverk, og konsernet bar i en periode navnet Elkem-Spigerverket. De fortsatte utvidelsen med å kjøpe syv ferrosilisiumverk i Norge, USA og Canada som gjorde at selskapet ble verdens største produsent av ferrolegering.

I 2004 var det 100-årsjubileum for Elkem, og i den forbindelse ble det gitt ut en bok[3] om selskapets 100-årige historie. I januar 2005 overtok Orkla aksjemajoriteten i Elkem, etter mange års drakamp med den amerikanske aluminiumprodusenten Alcoa. Selskapet ble tatt av børs våren 2005, og deretter innlemmet i divisjonen «Speciality materials» i Orkla. Da hadde Elkem og Alcoa i nesten 50 år vært partnere og hatt en eierandel på 50% hver i verkene. Etter Orklas overtakelse av Elkem hadde Alcoa fremdeles en eierandel på 50% i Elkem Aluminium. Alcoa overtok i april 2009 Elkems post i Elkem Aluminium, etter en byttehandel mot Alcoas eierandeler i det svenske aluminiumselskapet Sapa. Etter overtakelsen skiftet Elkem Aluminium navn til Alcoa Norway.[4][5]

Elkem startet arbeidet med solcellesilisum under Elkem Solar i Kristiansand. Elkem Solar ble i 2015 skilt ut av Elkem AS.

I 2011 ble Elkem kjøpt av China National Bluestar.

Virksomheter[rediger | rediger kilde]

Elkem er delt inn i fire forretningsområder som leverer metaller og materialer til en rekke bransjer verden over. Elkems prosess og produksjon er energiintensiv og verkene i Elkem bruker i hovedsak vannkraft som energikilde. De viktigste råvarene er kvarts og forskjellige typer karbonmateriale.  

Alle Elkems virksomheter opererer i et globalt marked og har ledende markedsposisjoner i sine nøkkelmarked. Med tilgang til lave kraftpriser, langsiktig tilgang til råmaterialer av høy kvalitet, en global tilstedeværelse og utvikling av produkter, har Elkem skapt seg en markedsposisjon de siste 100 årene.

Elkem Silicones: Elkem Silicones ble en del av Elkem i juni 2015 og produserer industriell silikon. Silikondivisjonen leverer skreddersydde silikonløsninger til blant annet farmasi- og førstehjelpsutstyr, bygg- og anleggsbransjen, bilindustrien og romfart.

Elkem Silicon Materials: Elkems største forretningsområde og er en av verdens største leverandører av metallurgisk silisium og microsilica. Silicon Materials er den nest største produsenten av silisium i verden (utenom Kina) og en av de største leverandørene av microsilica. Elkem Silicon Materials leverer spesialprodukter til industrikunder innenfor kjemikalier, solceller, elektronikk, aluminium, bygg og anlegg, ildfaste materialer og oljebransjen. 

Elkem Carbon: Elkems karbondivisjon er en av de største aktørene på markedet innen produksjon av elektrodemasse og er den største leverandøren av elektrodemasse til ferrolegeringsindustrien utenfor Kina. Elkem Carbons produkter inkluderer elektrodematerialer, fôringsmaterialer og spesialiserte karbonprodukter til metallurgiske prosesser som inngår i produksjonen av ferrolegeringer, grunnmetaller og primæraluminium. Elkem Carbon produserer Söderbergelektroden, som brukes i 75 % av verdens smelteverk i dag. 

Elkem Foundry Products leverer metallbehandlingsløsninger til støpejernsindustrien og spesialisert ferrosilisium til stålindustrien. Bilindustrien, rørprodusenter og ingeniørselskaper er hovedkundegruppen. 

Teknologi og innovasjon[rediger | rediger kilde]

Elkem er en av verdens ledende selskaper innen miljøansvarlig produksjon av metaller og materialer. Elkem jobber for å fremme ny teknologi for produksjon av metaller og materialer og for å utvikle nye innovative produkter for en bærekraftig fremtid.  Forskning og utvikling er kjernen i Elkems virksomhet, med forskningssentre strategisk plassert i Asia, Europa, Latin Amerika og USA med rundt 400 dedikerte ansatte. Disse jobber med utvikling av teknologiske løsninger som gjør Elkem til en verdensledende produsent av metaller, legeringer og materialer. Elkems forskere samarbeider med forskningsmiljøer over hele verden, som Sintef, NTNU, University of Cambridge, Universite Toulouse og gjennom forskningsprosjekter som EUs SPIRE og Horizon2020. 

Over 110 år som teknologibedrift[rediger | rediger kilde]

Siden selskapet ble etablert i 1904 har det blitt utviklet produksjonsteknologi med mål om å forbedre driften. Den mest kjente oppfinnelsen til Elkem er Søderberg-elektroden fra i 1918. Det var en metode som gjorde at smelteverkene slapp å kjøle ned ovnene og stoppe produksjonen når elektrodene var utbrukt og måtte skiftes ut. Metoden revolusjonerte smelteverksindustrien og ga Elkem store patentinntekter i mange år. Oppfinnelsen førte også til at Elkem ble et verdensomspennende teknologiselskap. Selv i dag har cirka 75 prosent av alle smelteverk og metallutvinningsovner i verden kjøpt teknologien og utstyret fra Elkem.

En annen viktig innovasjon fra Elkem er Microsilica. Microsilica er et biprodukt (røykstøv) fra produksjonen av silisium og ferrosilisium. Elkem utviklet renseteknologien som gjorde det mulig å ta ut silisiumstøvet i røyken fra silisiumsmelteverkene. Røyken som før var skadelig kunne nå brukes i en rekke nyttige bruksområder. På 70-tallet arbeidet Elkem med å få renseteknologien på plass overalt der kvarts ble omdannet til ferrosilisium og silisium. Nå har myndighetene gjort rensing påbudt og Elkems teknologi benyttes verden over. Elkem er også verdensledende distributør av mikrosilica, som blir brukt i anvendelser fra bygningsplater til høybestandig betong i prestisjefylte prosjekter over hele verden.

Teknologiutvikling i Elkem[rediger | rediger kilde]

Den teknologiske utviklingen til Elkem er basert på intern kompetanse i verdensklasse innenfor ovnsdrift, materialkarakterisering, kjemisk analyse og målemetoder. Kjernekompetansen til Elkem inkluderer kunnskap om å kontrollere prosesser som involverer svært høye temperaturer. For at produktene skal passe til kundens behov bestemmer de eksakt det kjemiske innholdet i materialene. Elkem er verdensledende på produksjon av karbonholdig materiale som er nødvendig når silisium skal utvinnes fra kvarts. Siden Elkems prosesser innebærer høyt energiforbruk har selskapet derfor kontinuerlig fokus på effektiv drift og energieffektivitet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Elkem gjør børs-comeback». www.dn.no (norsk). Besøkt 12. mars 2018. 
  2. ^ Cappelens Leksikon. J.W.Cappelens Forlag.1983. "Elkem A/S"
  3. ^ Knut Sogner. Skaperkraft, Elkem gjennom 100 år, 1904-2004. Messel forl. 2003. ISBN 82-7631-074-5
  4. ^ Alcoa Norge
  5. ^ Orkla ASA. Orkla og Alcoa bytter eierposisjoner Arkivert 19. mai 2009 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]