Elkem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Elkem AS
Org.nummer 911 382 008
Etablert 2. januar 1904
Morselskap China National BlueStar
Hovedkontor Drammensvn. 169
Produkt(er) Silisium, silikon, spesiallegeringer, karbon, microsilica
Styreleder Michael Koenig
Adm. dir. Helge Aasen
Antall ansatte 6200
Nettside elkem.com
Elkem Bjølvefossen i Ålvik i Kvam.
Elkem Thamshavn.
Elkem Carbon og Elkem Solar på Fiskå i Kristiansand.

Elkem AS er blant verdens største produsenter av ferrosilisium til stål- og støpejernsproduksjon, karbonprodukter, silisium og industriell silikon. Selskapet har 24 verk og produksjonsfasiliteter verden over og rundt 6200 ansatte (2017). Elkem har også to kvartsminer i Norge og fire kvartsminer i Spania (joint venture). Hovedkontoret ligger på Skøyen i Oslo.

I 2016 hadde Elkem AS en omsetning på 14,2 milliarder NOK.

Selskapet var eid av Orkla ASA frem til januar 2011, da selskapet ble solgt til kinesiske Bluestar.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Elkem ble stiftet av Sam Eyde, Marcus Wallenberg, Knut Wallenberg og Knut Tillberg, i 1904, som Det Norske Aktieselskap for Elektrokemisk Industri (Elektrokemisk). Det forkortede navnet Elkem ble innført i 1969.[1]

Innen 1919 hadde Elkem og dets nettverk vokst til å inkludere 51 selskaper, blant annet Norsk Hydro og Xstrata som Eyde også var med på å starte.

Elkems globale gjennombrudd kom i 1916 da selskapet utviklet Söderbergelektroden, som de tok patent på året etter. Elektroden revolusjonerte metallurgiindustrien og elektroden er fortsatt en viktig komponent i dagens smelteverk. Fortsatt bruker 75 % av verdens smelteverk elektroden i sin produksjon.

I 1972 fusjonerte Elkem med Christiania Spigerverk, og konsernet bar i en periode navnet Elkem-Spigerverket. De fortsatte utvidelsen med å kjøpe syv ferrosilisiumverk i Norge, USA og Canada som gjorde at selskapet ble verdens største produsent av ferrolegering.

I 2004 var det 100-årsjubileum for Elkem, og i den forbindelse ble det gitt ut en bok[2] om selskapets 100-årige historie. I januar 2005 overtok Orkla aksjemajoriteten i Elkem, etter mange års drakamp med den amerikanske aluminiumprodusenten Alcoa. Selskapet ble tatt av børs våren 2005, og deretter innlemmet i divisjonen «Speciality materials» i Orkla. Da hadde Elkem og Alcoa i nesten 50 år vært partnere og hatt en eierandel på 50% hver i verkene. Etter Orklas overtakelse av Elkem hadde Alcoa fremdeles en eierandel på 50% i Elkem Aluminium. Alcoa overtok i april 2009 Elkems post i Elkem Aluminium, etter en byttehandel mot Alcoas eierandeler i det svenske aluminiumselskapet Sapa. Etter overtakelsen skiftet Elkem Aluminium navn til Alcoa Norway.[3][4]

Elkem startet arbeidet med solcellesilisum under Elkem Solar i Kristiansand. Elkem Solar ble i 2015 skilt ut av Elkem AS.

I 2011 ble Elkem kjøpt av China National Bluestar.

Virksomheter[rediger | rediger kilde]

Elkem er delt inn i fire forretningsområder som leverer metaller og materialer til en rekke bransjer verden over. Elkems prosess og produksjon er energiintensiv og verkene i Elkem bruker i hovedsak vannkraft som energikilde. De viktigste råvarene er kvarts og forskjellige typer karbonmateriale.  

Alle Elkems virksomheter opererer i et globalt marked og har ledende markedsposisjoner i sine nøkkelmarked. Med tilgang til lave kraftpriser, langsiktig tilgang til råmaterialer av høy kvalitet, en global tilstedeværelse og utvikling av produkter, har Elkem skapt seg en markedsposisjon de siste 100 årene.

Elkem Silicon Materials: Elkems største forretningsområde og er en av verdens største leverandører av metallurgisk silisium og microsilica. Silicon Materials er den nest største produsenten av silisium i verden (utenom Kina) og en av de største leverandørene av microsilica. Elkem Silicon Materials leverer spesialprodukter til industrikunder innenfor kjemikalier, solceller, elektronikk, aluminium, bygg og anlegg, ildfaste materialer og oljebransjen.

Bluestar Silicones: Bluestar Silicones ble en del av Elkem i juni 2015 og produserer industriell silikon. Silikondivisjonen leverer skreddersydde silikonløsninger til blant annet farmasi- og førstehjelpsutstyr, bygg- og anleggsbransjen, bilindustrien og romfart. 

Elkem Carbon: Elkems karbondivisjon er en av de største aktørene på markedet innen produksjon av elektrodemasse og er den største leverandøren av elektrodemasse til ferrolegeringsindustrien utenfor Kina. Elkem Carbons produkter inkluderer elektrodematerialer, fôringsmaterialer og spesialiserte karbonprodukter til metallurgiske prosesser som inngår i produksjonen av ferrolegeringer, grunnmetaller og primæraluminium. Elkem Carbon produserer Söderbergelektroden, som brukes i 75 % av verdens smelteverk i dag. 

Elkem Foundry Products leverer metallbehandlingsløsninger til støpejernsindustrien og spesialisert ferrosilisium til stålindustrien. Bilindustrien, rørprodusenter og ingeniørselskaper er hovedkundegruppen. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Cappelens Leksikon. J.W.Cappelens Forlag.1983. "Elkem A/S"
  2. ^ Knut Sogner. Skaperkraft, Elkem gjennom 100 år, 1904-2004. Messel forl. 2003. ISBN 82-7631-074-5
  3. ^ Alcoa Norge
  4. ^ Orkla ASA. Orkla og Alcoa bytter eierposisjoner

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]