Aker (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Aker ASA
Aker ASA
Org.formAllmennaksjeselskap
Org.nummer886 581 432
Etablert13. februar 2004; 14 år siden (2004-02-13)
MorselskapTRG Holding AS
Datterselskap(er)(Industrielle investeringer)

Aker Solutions
Kværner
Aker BioMarine
Det norske oljeselskap

Aker Seafoods
HovedkontorOslo
Bransjeinvestering
StyrelederKjell Inge Røkke
Nettsidehttp://www.akerasa.com/

Aker ASA (OSE: AKER) er et norsk industrikonsern som ble etablert i 2004. Det har navnet fra tidligere Akers mekaniske verksted, som ble etablert i 1841 og nedlagt i 1982.

Per mai 2012 er Aker ASA den største eieren i syv børsnoterte selskaper med en samlet arbeidsstyrke på over 30 000 medarbeidere i mer enn 30 land. Selskapets eierengasjementer er konsentrert om sektorene olje og gass, fiskeri/marin bioteknologi og finans. Dets virksomhet består av eierskap i Aker Solutions, Kværner, Det norske oljeselskap, Aker BioMarine, Aker Seafoods og Ocean Yield, samt investeringer i fondsandeler.

Aker ASA ble notert på Oslo Børs 8. september 2004. Siden børsnoteringen har Aker ASA-aksjen gitt en gjennomsnittlig årlig avkastning på 29 prosent, inkludert utbytte. I 2011 var avkastningen 17,9 prosent i verdi, inkludert utbyttet på 10 kroner per aksje. Aker ASAs hovedaksjonærer er Anne Grete Eidsvig og Kjell Inge Røkke som gjennom sitt selskap TRG eier 67,8 prosent av aksjene.

Datterselskaper og selskaper med betydelig eierandel[rediger | rediger kilde]

Oversikten er oppdatert per februar 2016

Selskap Eierandel[1] [2]
Akastor 4 %
Aker BioMarine 5 %
Aker Solutions 11 %
Det norske oljeselskap 18 %
Havfisk ASA 6 %
Kværner 1 %
Ocean Yield 24 %
Norron Asset Management 51 %

Historikk[rediger | rediger kilde]

Aker ASA har navnet fra Akers mekaniske verksted, et tidligere verksted og skipsverft i Aker ved Oslo, som eksisterte fra 1841 til 1982. Etter at det opprinnelige Akers mekaniske verksted ble nedlagt bestod selskapsnavnet videre i et selskap som i 1987 fusjonerte med Norcem, et norskbasert internasjonalt sement- og byggevarekonsern som også hadde betydelige offshoreengasjementer, og dannet Aker Norcem. I 1996 kjøpte forretningsmannen Kjell Inge Røkke aksjer i selskapet, og ble konsernets største aksjonær. Selskapet fusjonerte senere med Røkkes selskap RGI til Aker RGI. Sement- og byggevarevirksomheten ble solgt i 1999, og etter at Røkke kom inn som aksjonær begynte selskapet å fokusere på fangst og sjøbasert videreforedling av hvitfisk.

I 2000 kjøpte Aker gjennom datterselskapet Aker Maritime en stor aksjepost i industrikonsernet Kværner. Høsten 2001 opplevde Kværner en akutt likviditetskrise. Gjennom en omfattende redningsaksjon vinteren 2001/2002, der Aker og andre aksjeeiere, kunder, kreditorer og ansatte alle spilte viktige roller, ble Kværner reddet ut av krisen. Operasjonen gjorde Aker til den største eieren. Høsten 2004 ble Aker igjen introdusert på Oslo Børs. Aker Kværner ble etablert og skilt ut som et rendyrket og børsnotert selskap. Skipsverftene til Aker og Kværner ble slått sammen til Aker Yards, og ble børsnotert som Europas største verftkonsern. I tillegg ble fiskerivirksomheten reorganisert under Aker Seafoods.

Etter de store og komplekse transaksjonene i 2004, fulgte en periode med etablering av flere nye selskaper i årene 2005-2007. Knoppskytingen bestod blant annet av oppstarten av Aker Drilling, Aker BioMarine, Aker Floating Production, Aker Exploration, Aker Oilfield Services og Aker Clean Carbon.

I 2007 ble aksjene i Aker Yards solgt, og eierandelen i Aker Kværner, som fikk navnet Aker Solutions i 2008, ble overført til Aker Kværner Holding. Aker frigjorde kapital og bidro til en nasjonal forankring av eierskapet i Aker Solutions ved å selge 30 prosent av aksjene i Aker Kværner Holding til den norske stat.

Kværner ble skilt ut fra Aker Solutions i 2011, og Kværner er nå et rendyrket selskap for de store og komplekse prosjektene for feltutbygginger i olje- og gassektoren. I 2011 styrket Aker eierskapet i Det norske oljeselskap.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Industrielle investeringer www.akerasa.com Lest 12. februar 2016
  2. ^ Spesialisterte fond www.akerasa.com Lest 12. februar 2016

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]