Hopp til innhold

Aker (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aker ASA
Org.formAllmennaksjeselskap
Org.nummer886581432
BransjeFinansielle tjenester
Etablert13. februar 2004
Eier(e)Kjell Inge Røkke
MorselskapTRG Holding AS
Datterselskap(Industrielle investeringer)

Aker BP
Aker Solutions
Aker Horizons
Aker BioMarine
Cognite
SalMar Aker Ocean
Cognite

Aize
HovedkontorFornebu
LandNorge
StyrelederKjell Inge Røkke
Nettstedwww.akerasa.com (en)
Kart
Aker
59°54′32″N 10°43′29″Ø

Aker ASA er et industrielt investeringsselskap med eierinteresser innen olje og gass, fornybar energi og grønn teknologi, industriell programvare, sjømat og marin bioteknologi.[1] Akers historie går tilbake til 1841 og har utspring i den tidligere virksomheten Akers mekaniske verksted. Aker ASAs hovedeier og styreleder er Kjell Inge Røkke som gjennom sitt eierskap i The Resource Group TRG AS med datterselskaper eier 68,2 % av aksjene. Øyvind Eriksen har vært konsernsjef i selskapet siden januar 2009.[2]

Aker er direkte eller indirekte den største eieren i 9 selskaper notert på Oslo Børs, Euronext Expand Oslo og Euronext Growth Oslo. Samlet omsetning i Aker og i selskaper hvor Aker er største eier var rundt 200 milliarder kroner i 2022, med ca. 35 000 ansatte, inkludert innleide. Om lag 22 500 av disse arbeider i Norge

Per utgangen av 2022 er Aker største eier i 9 selskaper notert på Oslo Børs, Euronext Expand Oslo og Euronext Growth Oslo. Akers industrielle investeringer består av Aker BP, Aker Solutions, Aker Horizons, Aker BioMarine, Cognite, Salmar Aker Ocean og Aize.

I segmentet for Finansielle investeringer inngår kontanter og aksjeinvesteringer i børsnoterte selskaper som Akastor, American Shipping Company, Philly Shipyard, Solstad Offshore, eiendomsutviklingsselskapet Aker Property Group (tidligere FP Eiendom), og Industry Capital Partners (ICP).

Aker ASA ble notert på Oslo Børs 8. september 2004.

Datterselskaper og selskaper med betydelig eierandel[rediger | rediger kilde]

Oversikten er oppdatert per utgangen av 2022:[3]

Selskap Eierandel
Aker BP 21,2 %
Aker Solutions 39,41 %
Aker Horizons 67,25 %
Aker BioMarine 77,8 %
Cognite 50,5 %
SalMar Aker Ocean 15 %
Aize 73 %

Historie[rediger | rediger kilde]

Aker ASA har navnet fra det tidligere Akers mekaniske verksted (kjent under kortnavnet Akers Mek.), som ble etablert ved Akerselva i 1841 som Norges første mekaniske verksted. I 1854 flyttet selskapet til Holmen i Pipervika (i dag kjent som Aker Brygge), og begynte med bygging og reparasjon av skip. I 1856 leverte Akers mekaniske verksted sitt første skip, «Færdesmanden», det første dampskipet bygget i Norge. På 1960-tallet orienterte Akers Mek. sin virksomhet mot den gryende olje- og gassvirksomheten i Nordsjøen. Akers Mek. var med fra den første oljen ble oppdaget og produsert på norsk kontinentalsokkel. Akers mekaniske verksted ble nedlagt i 1982; eierselskapet Akergruppen fusjonerte i 1987 med sementfirmaet Norcem og dannet Aker Norcem. Sement- og byggevarevirksomheten ble senere skilt ut som egen virksomhet og solgt i 1999.

I 1996 kjøpte forretningsmannen Kjell Inge Røkke seg betydelig opp i selskapet, og ble selskapet største aksjonær. Røkkes selskap RGI og Aker fusjonerte i 1997. Det fusjonerte selskapet Aker RGI ble også en betydelig aktør i amerikansk og norsk fiskerinæring.

I 2000 kjøpte Aker RGI gjennom datterselskapet Aker Maritime en stor aksjepost i Kværner. Dette innledet en restrukturering av norsk leverandørindustri til olje- og gassektoren.

Høsten 2001 opplevde Kværner en akutt likviditetskrise. Gjennom en omfattende redningsaksjon vinteren 2001/2002, der Aker RGI og andre aksjeeiere, kunder, kreditorer og ansatte alle spilte sine viktige roller, ble Kværner reddet ut av krisen. Operasjonen gjorde Aker RGI til den største eieren. Selskapet ble i 2004 kjent som Aker ASA.

Skipsverftene til Aker ASA og Kværner ble slått sammen til Aker Yards, og ble børsnotert som Europas største verftskonsern. I 2007 solgte Aker ASA seg ut av Aker Yards. Samme år overførte Aker ASA eierskapet i Aker Kværner (i dag kjent som Aker Solutions, Kværner og Akastor) til Aker Kværner Holding, som eier 40 % av de tre selskapene. Den norske stat eier 30 % av Aker Kværner Holding, og Aker 70 %.

På midten av 2000-tallet etablerte selskaper som Aker Floating Production, Aker Exploration og Aker BioMarine. Aker Floating Production har senere blitt til Ocean Yield, et selskap som eier og leier ut mer enn 50 moderne skip (Ocean Yield: solgt desember 2021 til Kohlberg Kravis Roberts & Co, USA). Aker Exploration fusjonerte med Det norske oljeselskap i 2009, kjøpte Marathon Oil Norway i 2014, slo seg sammen med BP Norge i 2016 og ble til Aker BP – en betydelig lete- og oljeselskap på norsk sokkel. I forbindelse med Aker ASAs økte satsing på olje, solgte Aker ASA sine kontrollerende eierposter i fiskeriselskapene Havfisk og Norway Seafoods til Lerøy. Krill- og bioteknologiselskapet Aker BioMarine ble i 2018 kåret til Europas mest innovative selskap. Softwareselskapet Cognite er et nytt tilskudd i Aker ASA. Selskapet har fokus på digitalisering av kunnskapen i olje- og gassnæringen.

Øyvind Eriksen har vært konsernsjef siden 1. januar 2009. Samtidig gikk Kjell Inge Røkke inn som styreleder og tok en mer sentral rolle i Aker enn på flere år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ASA, Aker. «Om oss». Aker ASA. Besøkt 2. august 2023. 
  2. ^ ASA, Aker. «Aker ASA». Aker ASA. Besøkt 1. august 2021. 
  3. ^ ASA, Aker. «Våre investeringer». Aker ASA. Besøkt 2. august 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]