Golden Ocean Group

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Golden Ocean Group Limited
Org.formBørsnotert selskap
BransjeShipping
Etablert2004
HovedkontorHamilton
Produkt(er)tørrlast, shipping
NøkkelpersonerJohn Fredriksen (styreleder i styret og administrerende direktør)
Salgsinntekter US $433 millioner (2008)
Omsetning US $948 millioner (2008)
Resultat US $400 millioner (2008)
Nettsted Offisielt nettsted

Golden Ocean Group Limited (OSE: GOGL) er et Bermuda-registrert tørrlastrederi notert på Oslo Børs. Rederiet ble utfisjonert av Frontline i november 2004. Fredriksen-kontrollerte Hemen Holding er største eier.

Selskapet startet opp med to capesize-skip og to panamax-nybyggingskontrakter, samt en langtidsinnbefraktet capesize. Rederiet har de siste årene opplevd stor vekst innenfor sine segmenter, og er nå en dominerende aktør innenfor tørrlast med 60 kontrollerte skip og nybygg. Det ble i mai 2007 uttalt at man har ambisjoner om å bli ett av vestens største tørrlastrederier innen 2012. Dette innebærer ambisjoner om en flåte på mellom 100-150 store tørrbulkskip, og strategien vil være å vokse gjennom nybygg, oppkjøp og fusjoner.

Herman Billung, som tidligere var ansatt hos Torvald Klaveness-gruppen, har vært administrerende direktør i selskapet siden april 2005.

Det største bidraget til omsetningen er inntekter fra befraktere som chartrer skip av Golden Ocean til frakt av råvarer. Den største driveren i bulkmarkedet er behovet for jernmalm og kull i Kina og andre vekstområder.

Likviditetsproblemer våren 2009[rediger | rediger kilde]

Selskapet varslet i kvartalsrapporten Q1'2009 problemer med lånefasilitetene knyttet til 11 av bestilte nybygg: «De trolige bruddene på betingelsene i obligasjonsgjelden vil gjøre det vanskelig å utnytte disse fasilitetene. Det vil trolig skape en situasjon i mars 2009 hvor selskapet vil gå tom for kontantlikviditet for å møte dets kortsiktige forpliktelser».

Hemen Holding tilbyr å kjøpe to tredjedeler av det utestående obligasjonslånet selskapet utstedte i 2007, og som løper til 2012. Obligasjonslånet er på 200 millioner dollar. Fredriksens tilbyr seg å betale 40 millioner dollar. Likviditetsproblemene anses med dette for løst.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]