Photocure

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Photocure
Org.formAllmennaksjeselskap (OSE: PHO)
Etablert1993
HovedkontorOslo, Norge
LandNorge
Produkt(er)Hexvix Cysview
NøkkelpersonerDaniel Schneider adm.dir.,
Antall ansatte70
OmsetningNOK 177 million[1] (2010)
Nettstedwww.photocure.com

Photocure ASA (OSE: PHO), Blærekreftselskapet, er et norsk farmasøytisk selskap som utvikler og kommersialiserer legemidler til bedre diagnose og behandling av pasienter med blærekreft. Anvendelse av egenutviklet teknologi innen fotodynamisk diagnose, som får kreftceller til å lyse rødt, har ført til bedre behandling av blærekreft-pasienter over hele verden. Selskapet er notert på Oslo Børs.[2]

Photocure har utviklet og markedsfører produktet Hexvix (Hexyl aminolevulinat hydrochlorid) (kalt Cysview i USA og Canada) for tidlig deteksjon av tidlig-fase (ikke muskelinvasiv) blærekreft. Photocure distribuerer også medisinsk utstyr (Hyperthermic Intra-Vesical Chemotherpy (HIVEC)) utviklet av Combat Medical i Norden.

Historie[rediger | rediger kilde]

Photocure ble grunnlagt i 1993 av Radiumhospitalets Forskningsstiftelse (RF) for å kommersialisere og utvikle teknologi som var utviklet og oppdaget av forskere ved sykehuset. Professor og kreftforsker Vidar Hansson var administrerende direktør frem til 2005.

I 1997 ble den første medarbeideren ansatt i Photocure, og selskapet startet studier med Metvix, et produkt til fotodynamisk behandling av overfladisk hudkreft og forstadier til hudkreft.

I 2000 søkte selskapet om markedsgodkjenning av Metvix, og selskapet ble notert på Oslo børs. I 2000 startet Photocure kliniske undersøkelser på Hexvix. Photocure fikk markedsgodkjenning for Metvix i 2001, og tegnet en lisensavtale for Metvix med selskapet Galderma. Alle rettigheter til Metvix og lampen Aktilite ble solgt til Galderma i 2009.

I 2005 ble Hexvix godkjent i EU og lansert i Europa i 2006. Photocure kommersialiserte selv i Norden og inngikk en lisensavtale med GE Healthcare for resten av verden i 2006. Hexvix ble godkjent av FDA i USA i mai 2010 under navnet Cysview.[3]

I september 2011 besluttet selskapet å opprette egen salgsorganisasjon i USA, og inngikk et strategisk samarbeid med Ipsen i markedene utenfor USA og Norden.

Photocure utviklet også Visonac (fotodynamisk behandling av akne) og Cevira (fotodynamisk behandling av HPV og forstadier til livmorhalskreft), og vellykkede fase 2 kliniske studier er gjennomført for begge produkter.[trenger referanse]

I 2015 ble Cysview lansert på det kanadiske markedet i samarbeid med BioSyent Inc.

Selskapsstruktur[rediger | rediger kilde]

Photocure ASA har 70 ansatte, hovedkontor i Oslo og datterselskapet Photocure Inc. i USA. I resten av EU, Canada og Australia har Photocure etablert partnerskap.

Medisiner[rediger | rediger kilde]

Photocure har ett produkt i markedet og har solgt rettighetene til ett produkt.

  • Hexvix (hexaminolevulinate) for diagnose av blærekreft (Europa)
  • Cysview (hexaminolevulinate) for diagnose av blærekreft (USA)
  • Metvix® for fotodynamisk behandling av ikke-melanom hudkreft og aktiniske keratoser. Solgt til Galderma

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]