Hopp til innhold

Borgestad (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Borgestad
BransjeIndustriteknikk
Etablert1904
HovedkontorSkien
Nettstedwww.borgestad.com:80 (–ukjent)

Aktieselskabet Borgestad ASA OSE: BOR er et børsnotert norsk almenaksjeselskap som driver shipping, industrivirksomhet og eiendomsutvikling i Norge og utlandet. Hovedkontoret er på Borgestad, Skien.

Selskapet ble stiftet i 1904 av statsminister Gunnar Knudsen som eide, bodde og hadde kontor på Borgestad gård. Han var en aktiv gründer og en fremstående figur i norsk politikk. Han var partileder i Venstre og var statsminister 1908–1910 og 1913–1920. Etter hans død i 1928 har tre generasjoner etterfølgere stått ved roret i selskapet.

Gunnar Knudsen hadde sterk tro på handel og utvikling, og han grunnla Borgestad Fabrikker i 1887. Aktieselskabet Borgestad ble startet i 1904 da han slo sammen sine interesser i flere kystgående dampskip til ett selskap. Han grunnla deretter et lokalt elektrisitetsverk som skulle forsyne kommunene Porsgrunn og Skien. I 1916 ble Aktieselskabet Borgestad notert på Oslo Børs.

Pr 16. april 2007 har Borgestad ASA 2 068 888 aksjer fordelt på ca. 745 aksjonærer.

Selskapets shippingaktivitet er konsentrert om teknisk drift av spesialskip for transport av treforedlingsprodukter. Borgestad har teknisk management på 11 open-hatch bulkskip for andre eiere. Den tekniske driften av skipene skjer fra hovedkontoret på Borgestad.

Industrivirksomheten omfatter utvikling, produksjon og salg av ildfaste materialer. Selskapet har betydelige markedsandeler i Norden og mot sementindustrien globalt. Virksomheten er også blant de ti største produsentene i Europa og selger produkter til mer enn 60 land på verdensbasis.

Selskapets eiendomsaktivitet omfatter drift av Borgestad Næringspark, utvikling av et stort kjøpesenter i Gliwice i Polen, samt et større boligprosjekt på Borgestadholmen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Artikkelen har ingen egenskaper for offisielle lenker i Wikidata
Autoritetsdata