Frontline

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frontline
Etablert1985
Hovedkontor HamiltonRediger på Wikidata
LandBermuda
Nettsted Offisielt nettsted

Frontline (OSE: FRO NYSEFRO) er verdens fjerde største[1] tankrederi og er basert på Bermuda. Aksjene omsettes på Oslo Børs og New York Stock Exchange (NYSE).

Hovedaksjonær er John Fredriksen, som har bygd opp selskapet gjennom oppkjøp av andre selskap og nybygging.

Flåten består av 38 Suezmaxtankere hvorav åtte er kombinasjonsskip og åtte er nybygde. De har 51 VLCC tankskip (inkludert fire nye).

Frontline kontrollerte i mars 2008 10 % av aksjene i det amerikanske tankrederiet Overseas Shipholding Group (OSG), som er det nest største i verden.

Aksjekursen til FRO svinger etter tankratene for VLCC, som de siste årene har ligget over $ 30 000 per dag. Av en aksjekurs på $ 30 betaler FRO $ 2,75 i utbytte. De høye tankratene har imidlertid ført til bestilling av nybygg som overstiger forventet tonnmil for oljetransport. Frontline har derfor endret strategi de siste årene fra kortsiktige (spotrater) til mer langsiktige kontrakter for sine skip.

Balansen mellom nybygg og veksten i verdensøkonomien har tross tilveksten i flåten vært stram, og ett av skipene til Frontline inngikk i påsken 2008 en timecharter-kontrakt på over $ 100 000 per dag. De høye ratene er for frakter østover, og Kina har en økonomisk vekst på over 10 % per år slik at tilveksten av nybygg altså absorberes.

I 1997 hold Frontline på å gå overende, men kom sterkt tilbake med stigende konjukturer internasjonalt.[2]

I sammenheng med dårlige konjukturer etter finanskrisen fra 2008 i de internasjonale markedene, falt Frontline mye, rundt 90 % fra ATH. I august 2011 ble aksjen handlet til rundt 34 kr.[3] I oktober var det ytterligere 30 %, og meglerhuset Pareto mente at all egenkapital i selskapet var tapt.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]