Sparebanken Vest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sparebanken Vest
Sparebanken Vest Bergen Engen (104319).jpg
Sparebanken Vests hovedkontor i Bergen
Org.formSparebank
Org.nummer832 554 332
BransjeBank, finans
Etablert1982
Forgjenger(e)Bergens Sparebank
Datterselskap Eiendomsmegler Vest, Brage Finans, Norne Eierselskap, Balder Betaling, Verd Boligkreditt
Hovedkontor Jonsvollskvartalet, Bergen
LandNorge
Styreleder Arild Bødal (2019–)Rediger på Wikidata
Adm. dir. Jan Erik Kjerpeseth (2013–)Rediger på Wikidata
Antall ansatte650 (2017) [1]
Resultat2 064 000 000 NOK (2019)[2]
Nettsted Offisielt nettsted (no)
Jan Erik Kjerpeseth ble ansatt i 1999 og direktør fra 2013

Sparebanken Vest er den tredje største sparebanken, og den nest eldste banken i Norge.[3] Forløperen, Bergens Sparebank, ble etablert i 1823. Banken har i dag en forvaltningskapital på over 160 milliarder kroner og 700 ansatte. Hovedkontoret ligger i Bergen, og banken betjener personmarkedet, næringsliv og offentlig sektor i Vestland og Rogaland med 35 salgssteder fra Måløy i nord til Nærbø i sør[4]. Bulder Bank er merkevare som er en del av Sparebanken Vest og opererer under Sparebanken Vest sin bankkonsesjon.[5]

Forretningsideen til banken er todelt, basert på bankdrift, men også på samfunnsengasjement.

Sparebanken Vest har 260 000 privatkunder og 10 000 næringslivskunder.

Sparebanken Vest kan bruke inntil 25 prosent av sitt overskudd, etter skatt og utbytte, til allmennyttige formål. Den allmennyttige virksomheten i banken kalles VI[6]. De siste ti årene har banken fordelt rundt 600 millioner kroner til allmennyttige formål.

Sparebanken Vest støtter ulike lag, organisasjoner, arrangementer, festivaler og foreninger. Sparebanken Vest er hovedsponsor for Sportsklubben Brann og Sogndal Fotball i Eliteserien, Åsane Fotball i OBOS-ligaen, samt Arna-Bjørnar i Toppserien, i tillegg til å sponse lag som FyllingenBergen Håndball (Fyllingen Håndball), Tertnes Håndball (Tertnes Idrettslag), Stord Handball og Meland Golf.


Datterselskap og tilknyttede selskap[rediger | rediger kilde]

Sparebanken Vest har siden 2006 dannet av flere nye selskaper innenfor ulike områder av finansielle tjenester og produkter[7].

Frende Forsikring ble startet i 2007 og har hovedkontor i Bergen. Sparebanken Vest har en eierandel på 44,7 % i morselskapet Frende Holding AS. Den resterende andelen er eid av tretten andre frittstående sparebanker.

Eiendomsmegler Vest er et heleid selskap som opererer i eiendomsmarkedet på Vestlandet. SPV Næringsmegling AS og Herland Eiendom er også en del av selskapet.

Norne Securities AS startet i 2008 og har etablert forretningsområdene netthandel, aksjemegling og corporate finance. Selskapet har hovedkontor i Bergen og Sparebanken Vest er største eier med 47,58 %. Den resterende andelen eies av tretten andre frittstående sparebanker og Fondsfinans.

Brage Finans AS er et finansieringsselskap med hovedkontor i Bergen som ble startet i 2010. Foruten Sparebanken Vest som eier 49,9 % har Brage Finans ni andre frittstående sparebanker med på eiersiden. Selskapet tilbyr finansieringsprodukter med hovedvekt på leasing av alle typer driftsmidler, samt salgspantlån.

Verd Boligkreditt AS er et boligkredittselskap som i tillegg til Sparebanken Vest (eierandel 40 %) er eid av åtte sparebanker. Selskapet driftes av Sparebanken Vest Boligkreditt AS, som er et heleid datterselskap. I tillegg er Sparebanken Vest Eiendomsforvaltning AS et heleid datterselskap.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]