Hopp til innhold

SpareBank 1 Helgeland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
SpareBank 1 Helgeland
Offisielt navnHelgeland Sparebank
Org.formSparebank
Org.nummer937904029
BransjeFinansielle tjenester
Etablert1. april 1977
HovedkontorMo i Rana (gate: Jernbanegata)
LandNorge
AdresseJernbanegata 15, 8622 Mo i Rana
Antall ansatte 162[1] (2019)
Nettstedwww.sbh.no (no)
Helgeland Sparebanks bygg i Mo i Rana.
Helgeland Sparebanks bygg i Mosjøen.

SpareBank 1 Helgeland (SBH) er den største banken på Helgeland, med en forvaltningskapital på 37,2 milliarder kroner (30.09.2023) og om lag 150 årsverk.[trenger referanse] Banken har 4 kontor i regionen, og er den 11. største sparebanken i Norge.[trenger referanse]

SpareBank 1 Helgeland har hovedkontor og forretningsadresse i Mo i Rana, og ledes av administrerende direktør Hanne Nordgaard.

Helgeland Sparebank har følgende datterselskaper:

  • ANS Bankbygg Mo
  • Helgeland Boligkreditt AS
  • AS Sparebankbygg
  • Helgeland Sparebank Eiendomsselskap AS
  • Helgeland Utviklingsselskap AS
  • Storgata 73 AS
  • Strendene Utviklingsselskap AS

Formålet med sparebankene var fra starten av at de skulle være hjelp til selvhjelp for folk med små inntekter, og bidra til økonomisk selvstendighet og trygghet for den enkelte.

Den nåværende Helgeland Sparebank er resultatet av en fusjon mellom Sparebanken Rana og den opprinnelige Helgeland Sparebank. Styrene i begge bankene behandlet og vedtok enstemmig forslag om fusjon den 2. november 2004. Den 1. april 2005 ble Sparebanken Rana slått sammen med Helgeland Sparebank, og banken fikk sin nåværende form.

Den opprinnelige Helgeland Sparebank ble opprettet i 1977 da Vefsn Sparebank i Mosjøen fusjonerte med Herøy Sparebank, Brønnøsund Sparebank, Velfjord Sparebank og Vevelstad Sparebank. Noen år senere fusjonerte også Vega Sparebank og Brønnø Sparebank med Helgeland Sparebank. Den eldste av bankene - Vefsn Sparebank - ble grunnlagt den 7. januar 1860, og Helgeland Sparebank kunne derfor feire sitt 150-årsjubileum i 2010.

Sparebanken Rana var også et resultat av sammenslutning av flere banker. Banken ble opprettet 1. april 1876 med navnet Mo Sparebank, og i perioden fra 1964 til 1991 ble den sammensluttet med Korgen Sparebank, Lurøy Sparebank, Rødøy Sparebank. I 1986 ble disse bankene til Sparebanken Rana, og i 1991 ble også Hemnes Sparebank fusjonert inn.

Banken var fra fusjonen i 2005 organisert i to regioner; region nord og region sør, med regionskontorer i Mo i Rana og Mosjøen. Den 1. januar 2015 ble banken omorganisert, og den kunderettede virksomheten er nå inndelt i en personmarkeds- og en bedriftsmarkedsdivisjon, ledet av henholdsvis Dag-Hugo Heimstad (direktør personmarked) og Bjørn-Tore Brønlund (direktør bedriftsmarked).

Den 15. mars 2021 gikk Helgeland Sparebank inn i SpareBank 1-alliansen og ble til det som vi kjenner i dag som SpareBank 1 Helgeland. Den 18. oktober 2021 overtok banken også kontorer, kunder og ansatte fra SpareBank 1 Nord-Norge på Helgeland, mens SpareBank 1 Nord-Norge gikk inn på eiersiden i SpareBank 1 Helgeland.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]