Marine Harvest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Marine Harvest
Marine Harvest Logo.png
Org.formallmennaksjeselskap
Org.nummer964 118 191
Etablert2006
Datterselskap(er)Marine Harvest (Canada)
HovedkontorBergen
Produkt(er)Produksjon, foredling, salg og distribusjon av sjømat og produkter som benyttes i sjømatproduksjon, enten direkte eller gjennom aksjeeie.
StyrelederOle Eirik Lerøy
Adm. dir.Alf-Helge Aarskog
Nettsidehttp://www.marineharvest.com
Marine Harvests anlegg i Fjæra i Etne
Oppdrettsanlegg ved Loch Arkaig

Marine Harvest (OSE: MHG) er et sjømatselskap med hovedkontor i Bergen. Selskapet er verdens største innen fiskeoppdrett og kontrolleres av den kypriotiske rederen John Fredriksen.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Selskapet er et resultat av en fusjon mellom Pan Fish, Fjord Seafood og Marine Harvest. I juni 2005 kjøpte Geveran Trading Ltd., et selskap som kontrolleres av John Fredriksen, majoriteten av aksjene i det norske oppdrettsselskapet Pan Fish. I løpet av høsten 2005 kjøpte Fredriksen også det nederlandske oppdrettsselskapet Marine Harvest. Samtidig startet han å kjøpe aksjer i norske Fjord Seafood. Før sommeren 2006 hadde Pan Fish kontroll over aksjene i Fjord Seafood, og fusjonen mellom de tre selskapene kunne starte. Det nye selskapet fortsatte å hete Pan Fish i et halvt år, før det 1. januar 2007 endret navn til Marine Harvest. Fredriksen er i dag hovedeier i selskapet.

Virksomhet internasjonalt[rediger | rediger kilde]

Marine Harvest Norway eies hundre prosent av Marine Harvest ASA og er en del av Marine Harvest Group, som er verdens største produsent av atlantisk laks.[1] Selskapet tilbyr et bredt spekter av sjømatprodukter og produserer en fjerdedel av verdens oppdrettslaks.

Marine Harvest Group driver oppdrett og bearbeiding av atlantisk laks i Norge, Skottland, Canada, Irland, Færøyene og Chile, og bearbeider i tillegg laks og annen sjømat i USA, Nederland, Belgia, Frankrike, Polen, Japan og Kina.

MHG produserte om lag 344 000 tonn atlantisk laks i 2013, eller over tilsvarende omtrent en fjerdedel av den totale globale produksjonen av atlantisk laks.

Konsernet har om lag 10 400 ansatte, driver virksomhet i 22 land og selger sjømat direkte til om lag 50 land.

Marine Harvest er notert på Oslo Børs og New York Stock Exchange (NYSE). Konserndirektør for Marine Harvest Group er i dag Alf-Helge Aarskog, mens styret ledes av Ole-Eirik Lerøy.

Etter at tidligere konsernsjef Atle Eide trakk seg 1. september 2007[2], ble selskapet ledet midlertidig av Leif Frode Onarheim. 1. mars 2008 overtok Åse Aulie Michelet som toppsjef i Marine Harvest. Hun trådte overraskende tilbake 23. mars 2010, etter ønske fra styret.[3]

Virksomhet i Norge[rediger | rediger kilde]

I 2013 produserte selskapet om lag 222 500 tonn laks (sløyd vekt), eller 3,2 millioner måltider hver dag. Dette tilsvarende om lag 24 % av samlet norsk produksjon. Virksomheten omsatte i 2011 for om lag 8 mrd kr.

Marine Harvest har i overkant av 1500 årsverk i Norge og 207 konsesjoner fra Flekkefjord i sør til Kvænangen i nord. Selskapet driver avl på egen stamfisk og har hele produksjonskjeden fra rogn til ferdig filet.

I Norge driver Marine Harvest fire av verdens største sjømatfabrikker i Hjelmeland kommune i Rogaland, Herøy kommune i Møre og Romsdal, Hitra kommune i Sør-Trøndelag og Herøy kommune i Nordland. I perioden 2006-2011 ble det investert 510 millioner kroner i de norske fabrikkene. Selskapets totale investeringene i Norge var i 2,1 milliarder i perioden 2007-2011.

Utover de midlene som kanaliseres gjennom eksportavgiften til Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, satset konsernet 32 millioner på FoU i 2010 gjennom 30 prosjekter i Norge.

Som følge av langvarig uenighet, der Marine Harvest mente Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening gjorde for lite i bekjempelsen av lakselus, meldte Marine Harvest seg ut av interesseorganisasjonen i 2015, og ble i stedet en del av NHO Industri.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]