Marine Harvest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Marine Harvest
Org.formAllmennaksjeselskap
Org.nummer964 118 191
Etablert2006
HovedkontorBergen
Produkt(er)Produksjon, foredling, salg og distribusjon av sjømat og produkter som benyttes i sjømatproduksjon, enten direkte eller gjennom aksjeeie.
StyrelederOle Eirik Lerøy
Adm. dir.Alf-Helge Aarskog
Nettsidehttp://www.marineharvest.com

Marine Harvest (OSE: MHG) er et sjømatselskap med hovedkontor i Bergen. Selskapet er verdens største innen fiskeoppdrett og kontrolleres av den kypriotiske rederen John Fredriksen.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Selskapet er et resultat av en fusjon mellom Pan Fish, Fjord Seafood og Marine Harvest. I juni 2005 kjøpte Geveran Trading Ltd., et selskap som kontrolleres av John Fredriksen, majoriteten av aksjene i det norske oppdrettsselskapet Pan Fish. I løpet av høsten 2005 kjøpte Fredriksen også det nederlandske oppdrettsselskapet Marine Harvest. Samtidig startet han å kjøpe aksjer i norske Fjord Seafood. Før sommeren 2006 hadde Pan Fish kontroll over aksjene i Fjord Seafood, og fusjonen mellom de tre selskapene kunne starte. Det nye selskapet fortsatte å hete Pan Fish i et halvt år, før det 1. januar 2007 endret navn til Marine Harvest. Fredriksen er i dag hovedeier i selskapet.

Virksomhet internasjonalt[rediger | rediger kilde]

Marine Harvest Norway eies hundre prosent av Marine Harvest ASA og er en del av Marine Harvest Group, som er verdens største produsent av atlantisk laks.[1] Selskapet tilbyr et bredt spekter av sjømatprodukter og produserer en fjerdedel av verdens oppdrettslaks.

Marine Harvest Group driver oppdrett og bearbeiding av atlantisk laks i Norge, Skottland, Canada, Irland, Færøyene og Chile, og bearbeider i tillegg laks og annen sjømat i USA, Nederland, Belgia, Frankrike, Polen, Japan og Kina.

MHG produserte om lag 344 000 tonn atlantisk laks i 2013, eller over tilsvarende omtrent en fjerdedel av den totale globale produksjonen av atlantisk laks.

Konsernet har om lag 10 400 ansatte, driver virksomhet i 22 land og selger sjømat direkte til om lag 50 land.

Marine Harvest er notert på Oslo Børs og New York Stock Exchange (NYSE). Konserndirektør for Marine Harvest Group er i dag Alf-Helge Aarskog, mens styret ledes av Ole-Eirik Lerøy.

Etter at tidligere konsernsjef Atle Eide trakk seg 1. september 2007[2], ble selskapet ledet midlertidig av Leif Frode Onarheim. 1. mars 2008 overtok Åse Aulie Michelet som toppsjef i Marine Harvest. Hun trådte overraskende tilbake 23. mars 2010, etter ønske fra styret.[3]

Virksomhet i Norge[rediger | rediger kilde]

I 2013 produserte selskapet om lag 222 500 tonn laks (sløyd vekt), eller 3,2 millioner måltider hver dag. Dette tilsvarende om lag 24 % av samlet norsk produksjon. Virksomheten omsatte i 2011 for om lag 8 mrd kr.

Marine Harvest har i overkant av 1500 årsverk i Norge og 207 konsesjoner fra Flekkefjord i sør til Kvænangen i nord. Selskapet driver avl på egen stamfisk og har hele produksjonskjeden fra rogn til ferdig filet.

I Norge driver Marine Harvest fire av verdens største sjømatfabrikker i Hjelmeland kommune i Rogaland, Herøy kommune i Møre og Romsdal, Hitra kommune i Sør-Trøndelag og Herøy kommune i Nordland. I perioden 2006-2011 ble det investert 510 millioner kroner i de norske fabrikkene. Selskapets totale investeringene i Norge var i 2,1 milliarder i perioden 2007-2011.

Utover de midlene som kanaliseres gjennom eksportavgiften til Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond, satset konsernet 32 millioner på FoU i 2010 gjennom 30 prosjekter i Norge.

Som følge av langvarig uenighet, der Marine Harvest mente Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening gjorde for lite i bekjempelsen av lakselus, meldte Marine Harvest seg ut av interesseorganisasjonen i 2015, og ble i stedet en del av NHO Industri.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]