Kværner (selskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ambox outdated serious.svg
Trenger oppdatering: Denne artikkelen eller seksjonen er ikke oppdatert med ny utvikling eller ny informasjon.
Du kan hjelpe Wikipedia med å oppdatere den.
Kværner
Kværner logo.svg
Org.formAllmennaksjeselskap
Org.nummer996 474 313
BransjeSkipsbygging, tungindustri
Etablert1853
Datterselskap Kvaerner (Finland)Rediger på Wikidata
Hovedkontor OsloRediger på Wikidata
LandNorge
Adm. dir. Karl-Petter Løken (2018–)Rediger på Wikidata
Nettsted Offisielt nettsted

Kværner ASA ble etablert 2. februar 2011, endret navn til Kværner ASA 6. april og notert på Oslo Børs 8. juli samme år. Konsernet ble etablert etter en fisjon av Aker Solutions, hvor det hovedsakelig var «EPC-delen» (engineering, procurement og construction) innen Aker Solutions som ble flyttet over i det nye konsernet. Kværner hadde ved børsnotering samme eiere som Aker Solutions, med den norske stat og Aker som hovedeiere gjennom holdingselskapet Aker Kværner Holding.

I juli 2020 ble det kunngjort at Kværner skal fusjonere med Aker Solutions.[1]

Kværners hovedkontor flyttet 10. desember 2012 fra Fornebu i Bærum kommune til Drammensveien 264 på Vækerø i Oslo kommune.[2] Den 29. juni 2015 flyttet hovedkontoret tilbake til Bærum, nå til Fornebuporten i Snarøyveien 20.[3] I Norge består Kværner hovedsakelig av Kværner Verdal og Kværner Stord. Konsernet har virksomhet i 13 land, blant annet i Norge, USA, Canada, Russland, Storbritannia, Kasakhstan, Australia og Kina.

Hovedproduktene er plattformdekk (på faste installasjoner, halvt nedsenkbare, FPSO'er, borerigger), oppstrøms og nedstrøms landanlegg og plattformunderstell i betong og stål.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kværner ble grunnlagt i Oslo i 1853 som Kværner Brug. Virksomheten var lokalisert ved Kværnerfossene i Lodalen. Selskapets aksjer ble tatt opp til notering på Oslo Børs i 1967.

I 1992 kjøpte Kværner det svenske selskapet Götaverken. I 1997 ble det britiske konglomeratet Trafalgar House kjøpt opp, og Kværner-ledelsen besluttet å flyttet sitt hovedkontor fra Oslo til London. På 1990-tallet kjøpte Kværner også opp en rekke forskjellige selskaper innen skipsbygging, offshorekonstruksjon, olje- og gassplattformer, produksjon av papir og -masse, samt utstyr for skip og rederivirksomheter. Oppkjøpene var i hovedsak lånefinansiert.

I november 2000 ble bygg- og anleggsdivisjonen solgt til svenske Skanska. I 2001 førte den økonomiske nedgangen samt en serie ledelsesfeil til at selskapet stod på randen av konkurs. I denne situasjonen ble Kværner tvunget til å fusjonere med Aker ASA, en selskapsgruppe som var kontrollert av Kjell Inge Røkke. Røkkes inngripen torpederte den løsningen Kværner-ledelsen foretrakk, en redningsaksjon fra det russiske oljeselskapet Yukos.

Erik Tønseth var konsernsjef i Kværner fra 1989 til 1998, da han ble erstattet av Kjell Almskog. Kjell Almskog var konsernsjef fram til 2001.

Kværners internasjonale hovedkvarter ble flyttet tilbake til Oslo og selskapet ble restrukturert og fortsatte som et holdningselskap, mens den operative driften ble lagt til selskapene Aker Kværner og Aker Yards. I 2005 ble Kværner ASA fusjonert med Aker Maritime Finance AS, et selskap som var heleid av Aker ASA, og selskapet Kværner gikk inn i historien.

Kværner ASA var et holdingselskap, fundert på det tidligere selvstendige industriselskapet Kværner, opprinnelig Kværner Brug opprettet i 1853. Selskapet holdt på å gå konkurs på begynnelsen av 2000-tallet, og Kjell Inge Røkke kjøpte seg opp som hovedaksjonær. Røkke initierte da en omstruktuering av selskapet, hvor moderselskapet ble lagt ned og aksjene overført til Aker.

Fusjon[rediger | rediger kilde]

11. november 2020 fusjonerte Kværner ASA med Aker Solutions[4].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]