Folketrygdfondet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Folketrygdfondet
Org.formAnnet foretak ifølge særskilt lov
Org.nummer971 525 061
BransjePensjonsfond
Etablert1. januar 1967
Eier(e)Finansdepartementet
HovedkontorHaakon VIIs gate
LandNorge
Produkt(er)Statens pensjonsfond Norge, Statens obligasjonsfond
Adm.dir.Kjetil Houg (2018)
Antall ansatte 51[1] (2019)
Nettsted Offisielt nettsted

Folketrygdfondet er et norsk statlig selskap som forvalter Statens pensjonsfond Norge med det til hensikt å gi best mulig avkastning over tid. Kapitalen investeres i verdipapirer som aksjer og obligasjoner i Norge, Danmark, Finland og Sverige innenfor de rammene Finansdepartementet har gitt gjennom mandat. Folketrygdfondets styre består av syv styremedlemmer og to varamedlemmer oppnevnt av Finansdepartementet. Hvert styremedlem oppnevnes for en periode på fire år. Ved behandling av administrative saker suppleres styret med ett styremedlem og en observatør valgt av og blant de ansatte.

Folketrygdfondet ledes av Kjetil Houg som administrerende direktør.

Folketrygdfondet forvaltet Statens obligasjonsfond (SOF), som ble opprettet som følge av regjeringens kredittpakke 2009 6. mars 2009, inntil fondet ble avviklet i 2014. SOF ble gjenopprettet i mars 2020 under koronaviruspandemien. Også denne gang var fondet på 50 milliarder kroner.[2]

Folketrygdfondet ble opprettet i 1967 av Borten-regjeringen i medhold av lov om folketrygd 17. juni 1966.

Fondet er et «lukket fond». Det vil si at det ikke tilføres nye midler, men at staten heller ikke tar ut utbytte av overskuddet, disse pengene blir istedet brukt til å kjøpe nye aksjer.

Steinar Juel kom via Civita med kritikk mot dette i 2019, hvor han skrev: «I år er det 40 år siden Folketrygdfondet mistet all tilknytning til Folketrygden. Selv om fondet er omdøpt til Statens pensjonsfond Norge (SPN), og er plassert under hatten Statens pensjonsfond, er formålet med det høyst uklart. Ingen penger settes inn eller tas ut.»

Administrerende direktører[rediger | rediger kilde]

Styreledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]