Jenta som lekte med ilden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jenta som lekte med ilden
orig. Flickan som lekte med elden
Forfatter(e)Stieg Larsson
SpråkSvensk
SjangerKrim
Utgitt2005
Originalutgave2006
Norsk utgave2007
ForlagGyldendal
Oversetter(e)Elisabeth Bjørnson
Sider622

Jenta som lekte med ilden (svensk: Flickan som lekte med elden) er en kriminalroman av den avdøde svenske forfatteren, journalisten og redaktøren Stieg Larsson. Boken ble utgitt i Sverige i 2006, to år etter forfatterens død. Boken er oversatt til norsk av Elisabeth Bjørnson, og ble utgitt av Gyldendal i 2007. Jenta som lekte med ilden er andre bok i Millennium-trilogien. De to andre bøkene i serien er Menn som hater kvinner og Luftslottet som sprengtes. I 2006 ble Jenta som lekte med ilden hedret med prisen for beste svenske kriminalroman.

Handling[rediger | rediger kilde]

Mikael Blomkvist, journalist og medeier i bladet Millennium, er tilbake i redaksjonen etter sitt «sabbatsår». Millennium ansetter en ny journalist, Dag Svensson, på frilansbasis for å utrede forbindelsene mellom diverse kjente personer og tilfeller av menneskehandel fra Øst-Europa. Samtidig arbeider Dags samboer, Mia Bergman, på sin doktoravhandling om kvinnemishandling, og de to har et tett samarbeid.

Parallelt får leseren følge Lisbeth Salander, som nylig har stjålet tre milliarder kroner gjennom et datakupp. Etter et lengre opphold i utlandet returnerer hun til Sverige, men selv om hun nå er økonomisk uavhengig har hun fremdeles problemer. Vi får høre fortellingen om Lisbeths oppvekst og en del svært tunge forhold som hun var nødt å tåle gjennom årene; blant annet har hun blitt voldtatt av sin formynder, Nils Bjurman. Lisbeth har derimot et videoopptak av voldtekten, og dette bruker hun til å holde Bjurman i sjakk. Bjurman på sin side begynner å hate Lisbeth mer og mer for hver dag som går, og har skumle planer om å ta hevn.

Dag Svensson får opp et spor som alltid synes å komme tilbake til en mystisk person, Zala, som ingen kan fortelle noe mer om. Lisbeth hacker pc-en til Dag Svensson, hun vet hvem Zala er, og en kveld banker hun på døren og vil vite hva Dag Svensson har funnet ut. Samme kveld blir Dag og Mia funnet myrdet, og mistanken rettes med en gang mot Lisbeth Salander. I media blir hun dessuten framstilt som en psykisk ustabil person og som en alvorlig trussel for samfunnet; i begynnelsen av tenårene var hun lagt inn på psykiatrisk sykehus, og da hun ble myndig, ble det besluttet at hun skulle settes under vergemål.

Mistanken mot Lisbeth styrkes ytterligere etter at hennes formynder, Nils Bjurman, også blir funnet drept. Etter hvert framkommer det at det er en forbindelse mellom Zala og Lisbeth. Boken ender med at Lisbeth bestemmer seg for å ta seg av problemet på egen hånd. Hun drar gjennom hele Sverige for å konfrontere Zala, som også er alliert med noen rånere fra Svavelsjö MC og en mystisk blond kjempe som synes ute av stand til å kjenne smerte. Mikael Blomkvist, som betviler at Lisbeth er skyldig i drapene på Svensson og Bjurman, følger med et stykke bak for å forhindre at Lisbeth gjør noe uoverlagt. Jenta som lekte med ilden slutter på et høyst dramatisk vis, en skikkelig cliffhanger-slutt, og leseren blir nesten nødt til å kaste seg over den siste boka i triliogien, Luftslottet som sprengtes.