Hopp til innhold

Menn som hater kvinner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For filmen ved samme navn, se Menn som hater kvinner (film).
Menn som hater kvinner
orig. Män som hatar kvinnor
Forfatter(e)Stieg Larsson
SpråkSvensk
SjangerKrim
Utgitt2005
Originalutgave2005
Norsk utgave2006
ForlagGyldendal
Oversetter(e)Elisabeth Bjørnson
Sider553

Menn som hater kvinner (svensk: Män som hatar kvinnor) er en kriminalroman av den svenske journalisten, redaktøren og forfatteren Stieg Larsson. Boken ble først utgitt i Sverige i 2005, ett år etter forfatterens død. I Norge ble boken oversatt av Elisabeth Bjørnson og gitt ut av Gyldendal i 2006. Menn som hater kvinner er første bok i Millennium-trilogien. De to andre bøkene i serien er Jenta som lekte med ilden og Luftslottet som sprengtes. I 2006 fikk Menn som hater kvinner Glassnøkkelen for Skandinavias beste kriminalroman.

Boken ble filmatisert i 2009 med Michael Nyqvist og Noomi Rapace i hovedrollene som henholdsvis Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander. Filmen ble regissert av Niels Arden Oplev.

I 2011 regisserte David Fincher The Girl with the Dragon Tattoo, en engelskspråklig film basert på boken, med Daniel Craig og Rooney Mara i hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Den svenske journalisten Mikael Blomkvist, som publiserer magasinet Millennium i Stockholm, har nylig tapt en rettssak angående injurier på grunn av skadelige påstander om den svenske milliardæren Hans-Erik Wennerström. Blomkvist blir også dømt til tre måneder i fengsel på grunn av dette. På grunn av fengselsstraffen, og hans profesjonelle skam, trekker Blomkvist seg fra sin stilling i magasinets styre - til tross for sterke innvendinger fra Erika Berger, Blomkvists mangeårige venninne, sporadiske elskerinne og forretningspartner. Samtidig blir Blomkvist tilbydd et usannsynlig oppdrag av Henrik Vanger, en tidligere administrerende direktør for bedriften Vanger Enterprises. Blomkvist aksepterer oppdraget - uvitende om at Vanger også hadde bestilt en omfattende undersøkelse av Blomkvists personlige og profesjonelle liv - utført av den begavede hackeren Lisbeth Salander.

Blomkvist besøker Henrik Vanger på eiendommen hans, på den lille øya Hedeby, som ligger flere timer unna Stockholm. Den gamle mannen tilbyr Blomkvist både økonomisk belønning for oppdraget, men også solide beviser på at Hans-Erik Wennerström virkelig er den kjeltringen som Blomkvist mistenker ham for å være. På dette grunnlaget samtykker Blomkvist til å bruke ett helt år på å skrive Vanger-familiens biografi. Men dette er et dekke for det egentlige oppdraget hans: å løse forsvinningen av Vangers niese Harriet, som hadde funnet sted cirka 40 år tidligere. Vanger uttrykker sine mistanker om at Harriet ble myrdet av et medlem av den tall-rike Vanger-familien. Mange av disse familie-medlemmene var også til stede i Hedeby den dagen - for førti år siden - når nisen hans forsvant. Hvert enste år på bursdagen hans ga Harriet en gave til Henrik: pressede blomster. På bursdagen hans hvert år etter Harriets forsvinning, har Henrik mottatt lignende gaver med pressede blomster.

Blomkvist begynner prosessen med å analysere all den mer enn 40 år gamle informasjonen som Henrik Vanger hadde samlet rundt omstendighetene ved Harriets forsvinning. Hedeby er hjemsted for flere generasjoner av Vanger-familien, som alle - i større og eller mindre grad - er del-eiere i Vanger Enterprises. Under påskudd av å forske på familie-historien, og på grunn av den lille størrelsen på øya, blir Blomkvist snart kjent med flere av medlemmene av den utvidede Vanger-familien. Men han opplever dem på forskjellige måter som enten sprø, uinteresserte, bekymrede, veldig fiendtlige eller utrolig reserverte.

Blomkvist fordyper seg i etterforskningen. Etter hvert blir også Lisbeth Salander hentet inn, nå for å hjelpe ham ved å bruke hennes ferdigheter som hacker. Til slutt oppdager de at Harriets eldre bror Martin, nå administrerende direktør for Vanger Industries, systematisk har misbrukt og drept en rekke kvinner over flere år. Denne oppførselen ble indoktrinert inn i ham av hans avdøde far, Gottfried, som også hadde misbrukt Martin og Harriet seksuelt - når de var barn. Blomkvist forsøker å konfrontere Martin, men han blir tatt til fange og ført til et torturkammer gjemt i kjelleren under Martins hjem.

Martin avslører også at han ikke er ansvarlig for Harriets forsvinning, og antatte dødsfall. Få øyeblikk før Martin kan drepe Blomkvist, bryter Lisbeth inn. Hun angriper Martin, og redder Blomkvist. Martin stikker av samtidig som Lisbeth frigjør Blomkvist, men Martin dør når han kort tid senere krasjer bilen sin i høy hastighet inn i en lastebil på motorveien. Blomkvist og Lisbeth innser at Harriet faktisk ikke ble myrdet slik de tidligere hadde trodd. Hun hadde egentlig stukket av fof å komme seg unna sin sadistiske bror. De sporer henne opp til Australia, hvor hun driver en gård med oppdrett av sau. Harriet vender deretter tilbake til Sverige, hvor hun lykkelig gjenforenes med Henrik Vanger.

Men Vangers løfter om bevis angående Hans-Erik Wennerström viser seg å ha vært mest et lokkemiddel for Blomkvist, og er ikke av spesiell betydning lenger. Men Lisbeth Salander som hacker bryter seg inn på Wennerströms datamaskin, hvor hun snart oppdager alle forbrytelsene hans. Ved å bruke disse bevisene trykker Blomkvist en nt eksponerende artikkel og bok som ødelegger Wennerström. Dette gjør også Blomkvist og magasinet «Millenium» til nasjonal berømmelse i Sverige.