The Girl with the Dragon Tattoo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Girl with the Dragon Tattoo
Generell informasjon
Utgivelsesår2011
Prod.landUSA
Lengde158 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiDavid Fincher
ProdusentSøren Stærmose
Ole Søndberg
Scott Rudin
Ceán Chaffin
ManusforfatterSteven Zaillian
MusikkTrent Reznor
Atticus Ross
SjeffotografJeff Cronenweth
KlippKirk Baxter
Angus Wall
Foran kamera
MedvirkendeDaniel Craig
Rooney Mara
Christopher Plummer
Stellan Skarsgård
Steven Berkoff
Robin Wright
Yorick van Wageningen
Joely Richardson
Annen informasjon
Prod.selskapColumbia Pictures
Premiere21. desember 2011 (USA)
21. desember 2011 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

The Girl with the Dragon Tattoo er en amerikansk film fra 2011, regissert av David Fincher. Filmen er basert på boken Menn som hater kvinner av Stieg Larsson.

Filmen handler om Mikael Blomkvist, som prøver å løse en 40 år gammel forsvinningssak. Hovedrollene spilles av Daniel Craig og Rooney Mara.

Innspillingen fant sted i Stockholm, Zürich, og Los Angeles.

Filmen ble nominert til fem Oscar-priser, inkludert en for Rooney Mara for beste skuespillerinne. Filmen ble tildelt én Oscar ved den 84. Oscar-utdelingen: Angus Wall og Kirk Baxter ble tildelt Oscar for beste beste filmklipp.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I Stockholm har journalist Mikael Blomkvist (spilt av Daniel Craig) nettopp blitt dømt etter et søksmål fra forretningsmann Hans-Erik Wennerström. Blomkvists forhold til forretningspartner og kjæreste, Erika Berger, har blitt veldig anstrengt den siste tiden. Lisbeth Salander er en utrolig flink, men anti-sosial, etterforsker og hacker. Hun utarbeider en omfattende bakgrunnssjekk på Mikael Blomkvist på oppdrag fra den velstående Henrik Vanger. Han tilbyr Blomkvist bevis mot Hans-Erik Wennerström i bytte mot at Blomkvist gjennomfører en uvanlig oppgave: Undersøke den 40 år gamle forsvinningen, og antatt mord, på Henriks grand-niese Harriet Vanger. Blomkvist går med på avtalen, og flytter inn i en liten hytte i nærheten av Vanger-familiens hus på Hedestadøya.

Salanders utnevnte verge, Holger Palmgren, får et hjerneslag og blir innlagt på sykehus. Han blir erstattet av Nils Bjurman, en sadist som kontrollerer Salanders økonomi og krever seksuelle tjenester fra henne. I hemmelighet filmer hun en video fra et av møtene deres, når Bjurman voldtar henne brutalt. På deres neste møte binder Salander ham til sengen hans, voldtar ham med en dildo og tatoverer "Jeg er en sadistisk voldtektsmann og en gris" over hele overkroppen hans. Hun bruker videoen hun spilte inn, for å sikre seg mer uavhengighet fra Bjurman.

Blomkvist utforsker øya, og intervjuer forskjellige medlemmer fra Vanger-familien. Han finner en liste med navn og nummer som Harriet skrev ned for lenge siden. Hans datter, Pernilla, kommer på besøk og legger merke til at dette er henvisninger til Bibelen. Blomkvist oppdager at Salander tidligere hadde hacket datamaskinen hans, når hun skulle gjennomføre bakgrunnssjekken bestilt av Henrik Vanger. Men istedenfor å rapportere dette til noen, velger han å ansette Salander som sin assistent. Salander avdekker en forbindelse mellom listen Harriet skrev, og mange unge kvinner som ble brutalt myrdet mellom 1947 og 1967. Salander og Blomkvist tror det er en seriemorder som stod bak.

En tidlig morgen finner Blomkvist det lemlestede liket av en katt som har blitt lagt igjen utenfor døren hans. En annen kveld, når han går utendørs, blir han nesten drept av en ukjent person med skytevåpen. Salander hjelper ham med skadene hans, og etterpå har de sex. Blomkvist begynner å mistenke Martin Vanger, Harriet's eldre bror, for å være involvert i forsvinningen av Harriet. Salander avdekker bevis for at Gottfried Vanger, Martin og Harriets nå avdøde far, var en seriemorder. Blomkvist bryter seg inn i Martins hus, i et forsøk på å finne mer bevis. Men Martin dukker opp, tvinger Blomkvist ned i den spesialbygde kjelleren hans, og han blir bundet fast.

Martin skryter av å ha drept mange kvinner over flere tiår, men han nekter for å ha myrdet Harriet. Rett før Martin skal drepe Blomkvist, kommer Salander og angriper Martin. Han stikker av i bilen sin, og Salander følger etter Martin på motorsykkelen sin. Martin kjører av veien, og blir drept. Salander hjelper Blomkvist løs, og hjelper ham med alle skadene Martin gjorde mot ham. Salander begynner å åpne seg opp for Blomkvist, og forteller at hun som barn havnet på en institusjon etter å ha forsøkt å drepe hennes egen far. Blomkvist og Salander tror Harriet fremdeles er i live, og at hun gjemmer seg fra Vanger-familien.

De oppdager hvor Harriet befinner seg, og Harriet forteller at både faren og broren hennes misbrukte henne seksuelt i mange år før hun klarte å stikke av. Martin var vitne til at Harriet drepte faren deres i selvforsvar. Hennes kusine, Anita, hjalp Harriet vekk fra øya, og hun lot Harriet ta Anitas identitet i London. Den virkelige Anita og ektemannen hennes ble senere drept i en bil-ulykke. Endelig fri fra sin bror, kan Harriet vende tilbake til Sverige og hun gjenforenes med Henrik Vanger. Som lovet gir Henrik informasjon mot Wennerström til Blomkvist, men informasjonen viser seg å være ubrukelig.

Salander hacker deretter Wennerströms datamaskin, og gir Blomkvist mer enn nok bevis på Wennerströms mange forbrytelser. Blomkvist publiserer bevisene i tidsskriftet sitt. Salander reiser, i forkledning, til Sveits og stjeler cirka to milliarder euro fra Wennerströms hemmelige bank-konto. Wennerström blir senere myrdet av en ukjent gjerningsperson. Kort tid senere planlegger Salander å reise hjem til Blomkvist med en julegave. Men Salander får øye på ham sammen med Erika Berger. Hun kaster deretter julegaven hun hadde kjøpt til ham, og reiser sin vei på motorsykkelen hennes.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Daniel Craig
 • Daniel Craig som Mikael Blomkvist. Med-eier i det svenske magasinet Millennium.
 • Rooney Mara som Lisbeth Salander. En flink hacker.
 • Christopher Plummer som Henrik Vanger. En velstående forretningsmann som betaler for en omfattende undersøkelse for å finne sitt savnende familie-medlem.
 • Stellan Skarsgård som Martin Vanger, administrerende direktør i Vanger Industries.
 • Steven Berkoff som Dirch Frode, juridisk rådgiver / advokat for Vanger-familien.
 • Robin Wright som Erika Berger. Sjefredaktør for tidsskriftet Millennium. Blomkvists forretningspartner og kjæreste.
 • Yorick van Wageningen som advokat Nils Bjurman. Salanders juridiske verge, og han bruker sin posisjon til å misbruke og voldta Salaneder.
 • Josefin Asplund som Pernilla Blomkvist, Mikael's datter.
 • Joely Richardson som Harriet Vanger
 • Goran Višnjić som Dragan Armanskij. Sjef for Milton Security, Salanders arbeidsgiver.
 • Donald Sumpter som politi-etterforsker Morell, som etterforsket forsvinningen av Harriet Vanger.
 • Ulf Friberg som Hans-Erik Wennerström, administrerende direktør for Wennerström-konsernet.
 • Geraldine James som Cecilia Vanger.
 • Embeth Davidtz som advokat Annika Giannini, Mikaels søster.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]