Hopp til innhold

Jenta som lekte med ilden (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jenta som lekte med ilden
orig. Flickan som lekte med elden
Generell informasjon
SjangerKrim - Thriller
Utgivelsesår2009
Prod.landSvensk
Lengde120 min.
SpråkSvensk
Aldersgrense15 (Norge)
Bak kamera
RegiDaniel Alfredson
ProdusentJon Mankell
ManusforfatterManus:
Nikolaj Arcel
Rasmus Heisterberg
Roman:
Stieg Larsson
MusikkJacob Groth
SjeffotografPeter Mokrosinski
KlippMattias Morheden
Foran kamera
MedvirkendeNoomi Rapace
Michael Nyqvist
Prod.selskapZodiak Entertainment
Premiere18. september 2009 (Norden)
27. august 2010 (USA)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Jenta som lekte med ilden (svensk: Flickan som lekte med elden) er en svensk film fra 2009, regissert av Daniel Alfredson. Den er basert på den prisvinnende romanen med samme navn av den svenske forfatteren og journalisten Stieg Larsson, annen bok i hans «Millennium-serie».

Handling[rediger | rediger kilde]

Lisbeth Salander kjøper en ny større leilighet i Stockholm. Etter å ha kommet tilbake til Sverige, etter nesten ett helt år i utlandet, får Salander kontakt med bestevenninne, og tidligere partner Miriam Wu, og tilbyr Miriam å bo gratis i hennes tidligere leilighet - mot å videresende posten hennes til Lisbeths nye leilighet. Senere ønsker Salander å konfrontere advokat Nils Bjurman, etter å ha oppdaget at han har bestilt time hos en spesialist for å fjerne den store tatoveringen Lisbeth tvang ham til å gå med. Hun truer ham med en pistol, og advarer ham om å aldri fjerne tatoveringen som hun etset på magen hans. Samtidig ønsker «Magasinet Millennium» å ansette Dag Svensson, en ny journalist som planlegger å skrive en avsløring rundt prostitusjon og menneskehandel i Sverige.

Dags kjæreste, Mia Bergman, skriver samtidig på en doktorgrad-avhandling som skal handle om sexhandel. Dag Svensson er nesten ferdig med å skrive historien, og konfronterer de han ønsker å eksponere i artikkelen. Samtidig ber han også Blomkvist forhøre seg om noen som kaller seg for «Zala» som kan ha en tilknytning til Dags nåværende undersøkelser rundt sex-handel. Men en kveld ankommer Blomkvist leiligheten deres, og oppdager at begge to nylig har blitt drept. Drapsvåpenet kan spores tilbake til advokat Nils Bjurman, som også blir funnet død. Lisbeth Salander blir snart politiets hovedmistenkte, ettersom fingeravtrykkene hennes var på pistolen. Salander forteller Blomkvist at hun ikke drepte noen, og at han i steden burde lete etter den mystiske «Zala»

Blomkvist blir deretter kontaktet av Salanders tidligere trener og venn, Paolo Roberto. Mens han ikke er klar over hvor Salander befinner seg nå. Men Paolo blir vitne til at Miriam Wu blir kidnappet av Ronald Niedermann. Paolo følger etter dem til en øde låve, hvor han hører Niedermann slå Miriam for å få informasjon om Salander. Paolo klarer å redde henne. Niedermann setter fyr på hele låven, men de klarer å rømme. Blomkvist oppdager Lisbeths nye leilighet, hvor han også finner videoen av Nils Bjurman som voldtar Salander. Magasinet Millenium sporer opp Niedermann til et selskap eid av en Karl Axel Bodin. Men Salander har også oppdaget eiendommen hvor Niedermann og faren hennes, Alexander «Zala» Zalachenko nå holder til. Hun setter deretter hun på en personlig vendetta, for å kvitte seg med faren sin en gang for alle.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Michael Nyqvist.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata