Hopp til innhold

Let It Be (album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Let It Be
Studioalbum med The Beatles
FormatLP
Utgitt8. mai 1970
Innspiltfebruar 1968
januar–februar 1969
januar–april 1970
Sjangerrock
Lengde00:35:13
Lengde35:13
SpråkEngelsk
PlateselskapApple Records, EMI og Parlophone
Produsent(er)Phil Spector
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Abbey Road
(1969)
Let It Be
(1970)
The Beatles Christmas Album
(1970)
Singler fra Let It Be
 • «Get Back»
  Utgitt: 11 april 1969
 • «Let It Be»
  Utgitt: 6. mars 1970
 • «The Long and Winding Road» (USA)
  Utgitt: 11. mai 1970

 • Let It Be er det tolvte albumet og siste utgitte studioalbumet fra The Beatles, utgitt 8. mai 1970Apple Records. I nyere tid har USA-albumet Magical Mystery Tour blitt medregnet blant The Beatles' offisielle album-utgivelser, noe som gjør Let It Be det 13. utgitte albumet i rekken. Dokumentarfilmen med samme navn hadde premiere i New York City 13. mai 1970, og ble i 1971 tildelt både Oscar og Grammy for beste filmmusikk.

  Albumet består hovedsakelig av låter fra det uutgitte albumet Get Back, og ble utgitt omtrent en måned etter at bandet var blitt oppløst. De opprinnelige innspillingene fra januar 1968 og januar og februar 1969 ble produsert av George Martin. Innspillingene fant dermed sted før Abbey Road ble spilt inn, men ble først utgitt på plate over sju måneder etter utgivelsen av Abbey Road. Lydtekniker Glyn Johns foretok flere miksinger av Get Back, men samtlige forsøk ble nedstemt av The Beatles. Albumet ble følgelig skrinlagt inntil videre. I april 1970 ga Allen Klein mastertapene til Phil Spector, som fikk ansvaret for produksjonen og ferdigstilling av albumet. Spectors arbeide ble kraftig kritisert, blant andre av Paul McCartney, for «overproduksjon» og at han hadde overdreven bruk av blant annet orkester og koring. En ny omprodusert og remixet versjon av albumet, Let It Be… Naked, ble utgitt i 2003.

  Let It Be blir generelt betraktet som et svakt Beatles-album, sammenlignet med bandets tidligere utgivelser. Musikkritikeren Richie Unterberger skrev i sin artikkel om albumet at «selv et Beatles-album under pari er bedre enn det beste arbeidet til de fleste andre grupper»[1].

  Get Back-innspillingene i 1969

  [rediger | rediger kilde]

  Albumet som skulle bli Let It Be startet som innspillingen av albumet Get Back, et prosjekt som hadde til hensikt å bringe The Beatles tilbake til sine røtter. Etter en tiltagende bruk av multispors- og lag-på-lag-innspillinger og lydeffekter på gruppas foregående album, ønsket The Beatles å spille inn plata live i studio, slik de hadde gjort med sine første innspillinger tidlig på 1960-tallet. I tråd med dette ble plateomslaget planlagt som en oppdatert versjon av omslaget til gruppas første album, Please Please Me, med et fotografi av Beatles-medlemmene som kikket ned i trappegangen i EMIs hovedkontorbygning ved Manchester Square i London. Dette fotografiet (tatt av Linda McCartney) ble senere brukt på omslaget til samlealbumet 1967–1970 (også kjent som «det blå albumet»).[2]

  Parallelt med innspillingene ble det laget en dokumentarfilm, og øvinger og opptak fant derfor sted i Twickenham filmstudio. Mens øvingene foregikk, umiddelbart etter nyttår 1969, ble det diskutert å spille inn hele albumet i et konsertlokale med publikum til stede. Etter hvert som denne idéen ble gitt opp, dukket det opp andre forslag, som å gjøre innspillingene i et gammelt, romersk amfiteater eller ombord på et cruiseskip (eller som en noe oppgitt Lennon til slutt sarkastisk foreslo – «på et galehus»). Til slutt fant konsertframføringen av materialet sted på taket av Apple-bygningen i Savile Row nr. 3, foran et lite publikum av venner og medarbeidere (samt forbausede kontoransatte og forbipasserende i det omkringliggende forretningsstrøket). Forestillingen ble avsluttet tidligere enn planlagt – av politiet, som grep inn etter at noen hadde klaget på støyen. Flere av sangene som ble spilt inn på taket ble med på albumet, og opptak av hele konserten har sirkulert på uautoriserte «pirat»utgivelser i alle år siden.

  Den amerikanske pianisten og organisten Billy Preston deltok både på «konserten på taket» og deler av studioinnspillingene. Han var en gammel kjenning av The Beatles helt tilbake fra Hamburg-tiden, da han spilte i bandet til Little Richard, en av Beatles' store helter.[3] Preston ble invitert av George Harrison til å delta i Get Back-innspillingene, og han ble med dette den første gjestemusiker som ble kreditert med navnet sitt på omslaget til en Beatlesplate .

  Hundrevis av sanger ble prøvespilt under Get Back-innspillingene fra Twickenham, blant andre coverversjoner av sanger som «Stand By Me», «Ain't She Sweet», «Maggie Mae», «Words Of Love» og «Blue Suede Shoes». Men også originalsanger som senere skulle bli spilt inn til Abbey Road, inkludert «Mean Mr. Mustard», «Maxwell's Silver Hammer», «Oh! Darling», «Octopus's Garden», «She Came in Through the Bathroom Window» og «Golden Slumbers», ble prøvet ut og spilt inn i tidlige versjoner i denne perioden. En rekke tidlige utgaver av sanger som senere skulle dukke opp på de ulike Beatles-medlemmenes soloalbum ble også spilt for første gang. Blant disse var Lennons «Jealous Guy» (som på dette tidspunktet het «Child Of Nature» og var skrevet og øvet inn til The Beatles), Harrisons «All Things Must Pass», og McCartneys «Teddy Boy» og «Junk» (som også opprinnelig ble skrevet til The Beatles).

  Innspillingene ble filmet, og filmrullene utgjorde råmaterialet for dokumentarfilmen Let It Be. Lydinnspillingene fra disse øvingene har, i likhet med opptakene av «konserten på taket», sirkulert som ulovlige «piratutgivelser» i det uoffisielle musikkmarkedet i en mengde ulike innpakninger.

  Get Back, albumet som aldri ble utgitt

  [rediger | rediger kilde]

  Lydteknikeren Glyn Johns satte sammen en råutgave av Get Back i mars 1969, som inneholdt mange av de samme sangene som til slutt kom med på Let It Be. Johns spilte prøvepressingen for The Beatles, men de var uenige i Johns' valg av låter og hvilke versjoner av låtene som skulle benyttes. Johns og produsent George Martin satte i mai samme år sammen en ny versjon av Get Back-albumet. Dette var det første seriøse forsøket på å klargjøre et album for utgivelse. Låtrekkefølgen var:

  1. «One After 909»
  2. «Rocker» (Instrumental)
  3. «Save the Last Dance for Me»
  4. «Don't Let Me Down»
  5. «Dig a Pony»
  6. «I've Got a Feeling»
  7. «Get Back»
  8. «For You Blue»
  9. «Teddy Boy»
  10. «Two of Us»
  11. «Maggie Mae»
  12. «Dig It»
  13. «Let It Be»
  14. «The Long and Winding Road»
  15. «Get Back» (Reprise)

  Get Back-albumet var planlagt utgitt i juli 1969, men utgivelsen ble skjøvet til september for å sammenfalle med et planlagt TV-program og kinopremiéren på den planlagte dokumentarfilmen Get Back. I september ble utgivelsen utsatt ytterligere til desember, fordi The Beatles i mellomtiden hadde gjort ferdig albumet Abbey Road, og heller ønsket å utgi dette. Da desember kom, hadde albumet blitt skrinlagt, men Glyn Johns lagde en tredje mix tidlig i 1970. Nok en gang vendte The Beatles tomlene ned.

  Let It Be, produksjon og utgivelse i 1970

  [rediger | rediger kilde]

  Allen Klein og John Lennon var initiativtakere da masteropptakene ble overlatt til den berømte – og eksentriske – amerikanske plateprodusenten Phil Spector, som i løpet av en drøy uke i mars og april 1970 satte sammen det albumet som til slutt ble gitt ut under navnet Let It Be. Initiativet skulle også vise seg å bli den endelige slutten for The Beatles da Spector 1. april bestemte seg for å tilføre atten fioliner, fire bratsjer, fire celloer, tre trompeter, tre tromboner, to gitarer, en harpe og fjorten kvinnelige korsangere til noen av innspillingene, deriblant McCartneys «The Long and Winding Road». Dette var naturligvis stikk i strid med den opprinnelige «tilbake-til-røttene»-visjonen, og McCartney, som var den sterkeste drivkraften bak denne visjonen, ble etter sigende rasende da han hørte resultatet. Ni dager senere sendte han ut pressemeldingen om at The Beatles var oppløst, etter å ha innsett at de tre andre Beatles-medlemmene ikke delte hans frustrasjon over det Spector hadde gjort.

  I realiteten var kunngjøringen av gruppas oppløsning noe av en formalitet, siden det da var gått omtrent ett år siden de fire medlemmene hadde arbeidet sammen, og siden både Lennon og Harrison hver for seg allerede hadde gjort det klart overfor de andre at The Beatles var et avsluttet kapittel for deres del. På denne bakgrunn kan man se det som ironisk, kanskje særlig for McCartney, at den Spector-produserte utgaven av «The Long and Winding Road» skulle bli The Beatles tyvende og siste single på førsteplass på de amerikanske hitlistene ifølge bransjebladet Billboard, og den skulle selge i flere enn halvannen million eksemplarer i USA alene.[4]

  McCartney satte skriftlig fram krav om at Spectors instrumentering skulle modereres, og i særdeleshet at harpespillet skulle fjernes, men hans innvendinger ble ignorert av de tre andre, som ga grønt lys for utgivelse av Spectors produksjon. I mai 1970 ble både albumet og dokumentarfilmen Let It Be tilgjengelig for publikum, fire uker etter at oppløsningen av The Beatles var offisielt kunngjort.

  I 2003 fikk McCartney endelig vist verden hvordan Let It Be skulle ha hørtes ut dersom han hadde fått bestemme, da Apple ga ut albumet i ny versjon, Let It Be... Naked, der Spectors produksjon var fjernet og tilleggsinstrumenter og kor ikke var med. Dessuten var «Dig It» og «Maggie May» byttet ut med «Don't Let Me Down». På tross av den til dels sterke kritikken som opp gjennom årene ble rettet mot Spectors arbeid på Let It Be, forsvarte Lennon Spectors valg i et stort intervju han ga til magasinet Playboy like før sin død. Formulert på sitt typiske vis sa han at Spector «tok den mest bedritne haugen med dritt og gjorde noe utav det.» (He took the shittiest pile of shit and made something of it.)

  Filmen fanget inn noe av det spente forholdet mellom Beatles-medlemmene under innspillingene, og inneholdt også scener fra konserten på taket. Denne konserten ble avsluttet med sangen «Get Back», og umiddelbart etter at den tonet ut, sa Lennon i mikrofonen: «Jeg vil gjerne si 'tusen takk' på vegne av gruppen og meg selv, og jeg håper vi besto prøven» (I'd like to say 'thank you' on behalf of the group and ourselves, and I hope we passed the audition.) Denne fleipen ble klippet inn like etter siste tone i den studioversjonen av «Get Back» som avsluttet albumet, og ble dermed også ordene som satte det endelige punktum for The Beatles' karriere både som konsert- og plateartister. Førsteopplaget av Let It Be ble i Storbritannia og resten av Europa utgitt som en påkostet «boks», inneholdende LP-platen og en bok. Boken het Get Back og inneholdt hundrevis av stillbilder fra innspillingene til plata, fotografert av Ethan Russell. Sammen med bildene var en god del dialog fra filmen gjengitt på trykk, og både bilder og tekst var trykket på et høyglanset, eksklusivt papir.

  Filmen Let It Be vant Oscar i 1970 i kategorien «Original Song Score». Innspillingene av sangene og musikken fra filmen ble aldri publisert på plate i den formen de foreligger på filmens lydspor, så albumet Let It Be er det nærmeste man kommer plateutvgivelse av dette Oscar-belønnede filmlydsporet.

  Ulike utgitte versjoner

  [rediger | rediger kilde]

  Flere av sangene fra Let It Be finnes også i andre offisielle utgaver enn de som er med på albumet. De originale George Martin-produserte utgavene av «Get Back» og «Let It Be» ble utgitt som singler i henholdsvis 1969 og 1970 (og har senere blitt brukt på en rekke samlealbum), mens den originale produksjonen av «The Long And Winding Road» ble gjort tilgjengelig for publikum på The Beatles Anthology 3 i 1996. «Across the Universe» var allerede gitt ut i 1968 i en alternativ utgave på et samlealbum med tittelen No One's Gonna Change Our World med diverse artister utgitt til inntekt for World Wildlife Fund.

  Sporliste

  [rediger | rediger kilde]

  Alle sangene er skrevet av Lennon/McCartney, unntatt hvor annet er notert.

  1. «Two of Us» – 3:36
  2. «Dig a Pony» – 3:54
  3. «Across the Universe» – 3:48
  4. «I Me Mine» (Harrison) – 2:25
  5. «Dig It» (Lennon-McCartney-Harrison-Starkey) – 0:50
  6. «Let It Be» – 4:03
  7. «Maggie Mae» (Trad. arr. Lennon-McCartney-Harrison-Starkey) – 0:40
  1. «I've Got a Feeling» – 3:37
  2. «One After 909» – 2:55
  3. «The Long and Winding Road» – 3:37
  4. «For You Blue» (Harrison) – 2:32
  5. «Get Back» – 3:07

  Personell

  [rediger | rediger kilde]

  Andre medvirkende

  [rediger | rediger kilde]
  • Billy Preston – elektrisk piano på «Dig a Pony», «I've Got a Feeling», «One After 909» og «Get Back» og Hammondorgel på «Dig It», «Let It Be» og «The Long and Winding Road»
  • George Martin – perkusjon på «Dig It»
  • Linda McCartneybakgrunnsvokal på «Let It Be»
  • Richard Anthony Hewson – stryker-, kor- og blåser-arrangementer på «Across the Universe», «I Me Mine» og «The Long and Winding Road»

  Coverversjoner

  [rediger | rediger kilde]
  • I 1988 ga den slovenske gruppa Laibach ut sin egen utgave av albumet Let It Be, med sine egne versjoner av samtlige sanger bortsett fra tittelmelodien.

  Referanser

  [rediger | rediger kilde]
  1. ^ Allmusic.com
  2. ^ Bilde på jpgr.co.uk
  3. ^ NorthEastTimes.com Arkivert 26. mars 2006 hos Wayback Machine.
  4. ^ «Beatles.com». Arkivert fra originalen 20. oktober 2006. Besøkt 24. mai 2006. 

  Eksterne lenker

  [rediger | rediger kilde]