The Beatles (White Album)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
The Beatles (White Album)
Studioalbum med The Beatles
The Beatles (White Album)
Format LP
Artist, band The Beatles
Utgitt 1968
Innspilt 1968
Sjanger Rock
Lengde 1:33.22
Plateselskap Apple/EMI
Produsent(er) George Martin
Chris Thomas
Anmeldelse(r)
Plass i kronologi
Magical Mystery Tour
(1967)
The Beatles (White Album)
(1968)
Yellow Submarine
(1969)

The Beatles er det niende studioalbumet av den britiske rockegruppa The Beatles, utgitt 22. november 1968. På grunn av mangelen på synlig tittel og det minimalistiske omslagsdesignet blir albumet også kalt «Det hvite albumet» (engelsk «White Album»). Albumets omslag ble designet av popkunstneren Richard Hamilton,[1] i samarbeid med Paul McCartney.[2] Hamiltons formgivning sto i sterk kontrast til Peter Blakes fargerike omslagsutforming for Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Omslaget besto kun av en hvite flate med navnet på gruppa uthevet i reliefftrykk noe nedenfor midten på albumets høyre side.[3] John Lennon ønsket opprinnelig å kalle albumet A Doll's House etter Henrik Ibsens skuespill Et dukkehjem, men ideen ble senere forkastet.

I 1997 ble The Beatles (White Album) kåret til det 10. beste albumet gjennom alle tider i en «Årtusenets musikk»-avstemning holdt av aviser, radiostasjoner, og TV-kanaler i England. I 1998 valgte leserne i Q Magazine albumet som det 17. beste, mens det i 2003 kom på 10.-plass på det amerikanske musikkmagasinet Rolling Stones liste over «Tidenes 500 beste album».[4]

Begynnelsen på slutten for The Beatles[rediger | rediger kilde]

Beatles logo.png

Oppfølgeren til Magical Mystery Tour, albumet og filmen, var The Beatles (White Album) som markerte et vendepunkt for bandet og ble tolket av noen tilhengere til å være begynnelsen på slutten for The Beatles.

Sammen med åpningsporet «Back in the USSR» (ofte tolket[av hvem?] som en parodi og samtidig en hyllest til Beach Boys' sang «California Girls») inneholder albumet ballader som «I Will» og «Julia» (siste skrevet av John Lennon, en av hans få ballader, tilegnet hans avdøde mor), muntre og tildels humoristiske sanger som Paul McCartneys «Rocky Raccoon» og «Ob-La-Di, Ob-La-Da» og sosiale kommentarer som George Harrisons «Piggies» og Lennons «Happiness Is A Warm Gun». I tillegg finnes Ringo Starrs første komposisjon, «Don't Pass Me By».

«Helter Skelter» på side 3 av LP-utgaven (disk 2 på CD-utgaven) er en tungmetall-låt av McCartney. «Helter skelter» er et fast uttrykk på engelsk og betyr «over hals og hode». Massemorderen Charles Manson og hans gjeng tolket sangen til å mene at den betydde en form for apokalypse og stimulus for drap. Manson siterte også deler av albumet under rettssaken i etterkant av drapene hans gruppe hadde begått.[trenger referanse]

Sangene[rediger | rediger kilde]

De fleste sangene på albumet er personlige og refererer til interne forhold.[trenger referanse] Eksempelvis handler sangen «Dear Prudence» om skuespillerinne Mia Farrows søster Prudence som var med de transcendentale meditasjonsklassene i Rishikesh i India samtidig som enkeltmedlemmene av The Beatles var der med venner. Flere av sangene på Det hvite albumet er skrevet på turen til India. Sangen «Sexy Sadie» handler om Maharishi Mahesh Yogi, som ledet meditasjonsklassene, og hans påståtte voldtekt av en av kvinnene som var deltaker.

Yoko Ono gjør sin første opptreden, sammen med Pattie Harrison, med å kore på sangen «Birthday». Ono sang også en enkelt strofe på Lennons «Bungalow Bill» og hadde innflytelse på utformingen av Lennons musique concrète kalt «Revolution 9».[trenger referanse]

Eric Clapton, på Harrisons invitasjon, spilte førstegitar på Harrisons egen sang «While My Guitar Gently Weeps».[trenger referanse] Han inviterte en utenforstående til innspillingen slik at de andre var nødt til oppføre seg profesjonelt.[trenger referanse] Harrison deltok senere på innspillingen av sangen «Badge» for gruppen Cream under pseudonymet «L'Angelo Misterioso».[trenger referanse]

Flere av sangene som ble innspilt for dette albumet, ble ikke benyttet i det endelige albumet, og noen av disse skulle bli The Beatles' største listetoppere. «Hey Jude» (utgitt som singel med Revolution som B-side) var en slik sang. To andre sanger som ikke ble benyttet, skulle senere dukke opp i piratutgave og sirkulere i flere tiår i undergrunnen[trenger referanse] før de endelig ble offisielle med utgivelsen av de tre Anthology-utgavene: Harrisons «Not Guilty» og Lennons «What's The New Mary Jane?».

Albumet ble produsert og arrangert av George Martin og var det første albumet som ble utgitt på det nye plateselskapet Apple Records, og det eneste originale dobbeltalbum fra The Beatles. Martin selv var misfornøyd med utformingen av dobbeltalbumet og rådet The Beatles til å redusere antallet sanger og heller la de sterkeste sangene råde grunnen på et enkelt album.[trenger referanse] The Beatles overstyrte ham.

Mono-versjonen[rediger | rediger kilde]

The Beatles (White Album) var det siste albumet som også ble utgitt i en egen og unik monomiks kun i Storbritannia som alternativ til stereoutgaven. 29 av albumets 30 sanger fikk egen monomiks, anti-sangen «Revolution 9» var unntaket og har aldri blitt gjenutgitt på CD. Enkelte land fikk egne monoutgaver senere, men de var mikset fra stereoutgaven, ikke en unik miks i seg selv.

Mono-utgaven ble tilgjengelig for resten av verden i forbindelse med nyutgivelsen på CD 9. september 2009.

Omslaget[rediger | rediger kilde]

Omslaget var formgitt av Richard Hamilton, en kjent popkunstner som hadde organisert en retrospektiv utstilling med dadaisten Marcel DuchampTate Gallery det foregående året. Hamiltons design sto i sterk kontrast til Peter Blakes livlige og fargerike omslagsdesign til albumet Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band som ble utgitt 1967. Hamiltons formgivning var kun en enkel hvit kvadrat med gruppens navn (som også var tittelen) preget inn i pappen på første side. Hvert enkelt omslag hadde også et unikt trykket serienummer, i Hamiltons ord for «å skape den ironiske situasjonen av en nummerert utgave av noe som var utgitt i fem millioner kopier…». Senere utgivelser fant det praktisk å trykke albumets tittel i svart. Albumets inkluderte foruten platene også en poster, sangtekstene og fire portrettfotografier som var blitt tatt av John Kelley i august 1968.

Påvirkninger[rediger | rediger kilde]

Det hvite albumet, både musikken og albumets konsept, har hatt stor påvirkning på populærmusikken og dens indre kultur. På 1990-tallet har både Prince og Metallica laget album med sine egne navn som titler som er blitt trykket på helt svarte omslag. Begge blir omtalt som Det sorte album (Black Album). I 2003 utga rapperen Jay-Z et album som også offisielt ble hetende The Black Album. To samlinger av Beatles-sanger, utgitt i 1973 som The Beatles 1962-1966 og The Beatles 1967-1970, har uoffisielt blitt kalt for Det røde albumet og Det blå albumet med klar referanse til farvesystemet. Tre av albumene til Weezer med artistens navn som tittel, har blitt hetende Det blå albumet (1994), Det grønne albumet (2001) og Det røde albumet (2008).

I den oppdiktede verdenen til Spinal Tap var gruppens 1983-album Smell the Glove utgitt med et helt svart omslag, skjønt mer på grunn av diskusjon om formgivningen enn en hyllest til The Beatles, men omslaget til filmmusikken ble utgitt i et helt svart omslag med gruppens navn i relieff.

Et 1998-album av nye sanger fra de gule tegnefilmfigurene The Simpsons fikk tittelen The Yellow Album, men albumets omslagsdesign var derimot en parodi på The Beatles' Sgt. Pepper-album.

I 2004 utga Brian Burton (også kjent som DJ Danger Mouse) albumet The Grey Album, et uautorisert remikset album som senere ble distribuert på internett med strofer fra The Beatles (White Album) sammen med a cappella-versjonen av Jaj-Zs The Black Album.

Sporliste[rediger | rediger kilde]

 • Alle sanger ved Lennon-McCartney, unntatt når annet er merket.

Side 1[rediger | rediger kilde]

 1. «Back in the U.S.S.R.» – 2:43
 2. «Dear Prudence» – 3:56
 3. «Glass Onion» – 2:17
 4. «Ob-La-Di, Ob-La-Da» – 3:08
 5. «Wild Honey Pie» – 1:01
 6. «The Continuing Story of Bungalow Bill» – 3:05
 7. «While My Guitar Gently Weeps» (Harrison) – 4:45
 8. «Happiness Is A Warm Gun» – 2:43

Side 2[rediger | rediger kilde]

 1. «Martha My Dear» – 2:28
 2. «I'm So Tired» – 2:03
 3. «Blackbird» – 2:18
 4. «Piggies» (Harrison) – 2:04
 5. «Rocky Raccoon» – 3:41
 6. «Don't Pass Me By» (Starkey) – 3:42
 7. «Why Don't We Do It in the Road?» – 1:41
 8. «I Will» – 1:46
 9. «Julia» – 2:54

Side 3[rediger | rediger kilde]

 1. «Birthday» – 2:42
 2. «Yer Blues» – 4:01
 3. «Mother Nature's Son» – 2:48
 4. «Everybody's Got Something to Hide Except Me and My Monkey» – 2:24
 5. «Sexy Sadie» – 3:15
 6. «Helter Skelter» – 4:29
 7. «Long, Long, Long» (Harrison) – 3:04

Side 4[rediger | rediger kilde]

 1. «Revolution 1» – 4:15
 2. «Honey Pie» – 2:41
 3. «Savoy Truffle» (Harrison) – 2:54
 4. «Cry Baby Cry» – 3:11
 5. «Revolution 9» – 8:13
 6. «Good Night» – 3:11

Personell[rediger | rediger kilde]

Andre medvirkende[rediger | rediger kilde]

 • Eric Clapton – gitar på «While my Guitar Gently Weeps»
 • Mal Evans – bakgrunnsvokal og perkusjon på «Dear Prudence» og «Birthday», trompet på «Helter Skelter»
 • Jack Fallon – fiolin på «Don't Pass Me By»
 • Pattie Harrison – bakgrunnsvokal på «Birthday»
 • Jackie Lomax – bakgrunnsvokal og perkusjon på «Dear Prudence»
 • Maureen Starkey – bakgrunnsvokal på «The Continuing Story of Bungalow Bill»
 • Yoko Ono – bakgrunnsvokal og perkusjon på «The Continuing Story of Bungalow Bill» og «Birthday», tale og lydeffekter på «Revolution 9»
 • Ted Barker – trombone på «Martha My Dear»
 • Leon Calvert – trompet og flygelhorn på «Martha My Dear»
 • Henry Datyner, Eric Bowie, Norman Lederman og Ronald Thomas – fiolin på «Glass Onion»
 • Bernard Miller, Dennis McConnell, Lou Soufier og Les Maddox – fiolin på «Martha My Dear»
 • Reginald Kilby – cello på «Glass Onion»
 • Eldon Fox  – cello på «Glass Onion»
 • Frederick Alexander  – cello på «Martha My Dear»
 • Harry Klein – saksofon på «Savoy Truffle»
 • Dennis Walton, Ronald Chamberlain, Jim Chest og Rex Morris – saksofon på «Honey Pie»
 • Raymond Newman og David Smith – klarinett på «Honey Pie»
 • Art Ellefson, Danny Moss og Derek Collins – tenorsaksofon på «Savoy Truffle»
 • Ronnie Ross og Bernard George – barytonsaksofon på «Savoy Truffle»
 • Alf Reece – tuba på «Martha My Dear»
 • The Mike Sammes Singers – bakgrunnsvokal på «Good Night»
 • Stanley Reynolds og Ronnie Hughes – trompet på «Martha My Dear»
 • Tony Tunstall – valthorn på «Martha My Dear»
 • John Underwood og Keith Cummings – bratsj på «Glass Onion»
 • Leo Birnbaum og Henry Myerscough – bratsj på «Martha My Dear»

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Lewisohn, Mark (1988): The Beatles Recording Sessions. New York: Harmony Books. ISBN 0-517-57066-1, s. 163.
 2. ^ Miles, Barry; Scott, Grant; Morgan, Johnny (2008): The Greatest Album Covers of All Time. Anova. ISBN 978-1-84340-481-1, s. 52.
 3. ^ Leese, Peter (2006): Britain Since 1945: Aspects of Identity. Palgrave Macmillan. ISBN 978-0-230-20836-0, s. 94
 4. ^ The 500 Greatest Albums of All Time, 10: The Beatles (The White Album), Rolling Stone

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]