Lee Eastman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lee Eastman
Født12. jan. 1910Rediger på Wikidata
New York
Død30. juli 1991[1]Rediger på Wikidata (81 år)
New York[2]
BeskjeftigelseJurist, manager Rediger på Wikidata
EktefelleLouise Lindner (–1962)
FarLouis Epstein[3]
MorStella Epstein[3]
BarnLinda McCartney
NasjonalitetUSA

Lee Eastman (født Leopold Vail Epstein; 1910–1991) var en amerikansk show business-advokat og kunstsamler fra New York.[4] Eastman er kjent som faren til Linda McCartney og som agenten til Paul McCartney.

Eastman vokste opp i New York sammen med faren Louis (født i Russland omtrent 1887, immigrerte til USA i 1906) og Stella Epstein, født Freyer. Eastman giftet seg med Louise Lindner, arvingen til Lindner kjøpesenter. Eastman og Lindner fikk fire barn, inkludert John og Linda Eastman. Han er morfar til pottemakeren Heather McCartney, fotografen Mary McCartney, motedesigneren Stella McCartney og musikeren og skulptøren James Louis McCartney.

Eastman, The Beatles og Paul McCartney[rediger | rediger kilde]

I 1969 tok medlemmene i The Beatles affære etter at Apple Corps gikk stadig dårligere. De måtte ansette en manager. Paul McCartney ville ha Eastman, mens John Lennon ville ha Klein, som han hadde tilbrakt mye tid med.[5] Harrison og Starr valgte også Klein, delvis fordi de var bekymret for at Eastman ville gi fordeler til McCartney, og delvis fordi Kleins arbeiderklassepersonlighet passet mer enn Eastmans øvre middelklasse-advokat-personlighet.[5][6] Løsningen ble i begynnelsen at Klein og Eastman samarbeidet, men dette gikk ikke i lengden. Klein tok over hele samarbeidet, men McCartney valgte da å saksøke de andre medlemmene av The Beatles for å oppheve Beatles-partnerskapet. Han lyktes med dette. De andre medlemmene ble også etter hvert misfornøyde med Klein, og etter saksøking fra begge parter ble han fjernet.

Lee Eastman og sønnen John representerte Paul McCartney i hans solokarriere. Han ga også McCartney som råd å holde seg til å investere i noe han kunne, for eksempel musikk. Dette medførte at McCartney fikk rettighetene til Buddy Holly.[7] Eastman hjalp McCartney langt bedre enn Klein og påfølgende artister hjalp de andre tre medlemmene, og kombinert med McCartneys suksess som soloartist og medlem i The Wings, gjorde det at McCartney ble den klart rikeste av eks-medlemmene av The Beatles.

Annet[rediger | rediger kilde]

Eastman var kunstinteressert, og var en venn og lenge sadvokat for og samler av kunstverkene til den abstraktekspresjonistiske maleren Willem de Kooning. I tillegg representerte Eastman Billy Joel, David Bowie, Andrew Lloyd Webber og boet til Tennessee Williams.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ RKDartists, oppført som Lee V. Eastman, RKD kunstner-ID 441177, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ RKDartists, rkd.nl, besøkt 3. mai 2018[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Geni.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ NYTimes obituary
  5. ^ a b The Beatles Hire Allen Klein - Ultimate Classic Rock
  6. ^ Allen Klein - Beatles Bible
  7. ^ Paul Interview Arkivert 4. februar 2017 hos Wayback Machine. - gjengivelse av Playboys intervju av Paul McCartney
  8. ^ Lee V. Eastman, 81, Entertainment Lawyer - New York Times, 2. august 1991, hentet 23. januar 2017