Abbey Road Studios

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Innspillingsstudioet

Abbey Road Studios er et innspillingstudio i London i Storbritannia. Det ble grunnlagt i november 1931 og er et kjent innspillingstudio med adresse Abbey Road 3 i området St John's Wood under City of Westminster. Ved siden av å fungere som et innspillingsstudio har lokalet også blitt brukt til å remastre flere kjente klassiske musikkinnspillinger laget ved Kingsway Hall. Bygningen ble i februar 2010 fredet som en såkalt «Grade II listed building», noe som medfører at eksteriøret ikke kan endres.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bygningen ble oppført som et georgiansk townhouse i 1831 og gården ble kjøpt opp av Gramophone Company i 1931 og konvertert til et innspillingstudio. Pathe filmet åpningen av studioet da Edward Elgar ledet London Symphony Orchestra i innspillingsamlinger for hans musikk. De nærliggende husene ble også eiet av selskapet og ble brukt for å huse musikere. På 1950-tallet ble Abbey Road Studios brukt hyppig av den britiske dirigenten Malcolm Sargent, som også bodde like i nærheten av bygningen.

Abbey Road Studios

Gramophone Company slo seg senere sammen med Columbia Graphophone Company for å danne EMI, som også tok over studioet. Dette ble kjent som EMI Studios inntil det skiftet navnet til Abbey Road Studios formelt i 1970. Studio to ved Abbey Road ble et senter for rockemusikken i 1958 da Cliff Richard and the Drifters (senere Cliff Richard and The Shadows) spilte inn Move It, som blir hevdet å være den første rock and roll–singelen i Europa.[trenger referanse]

Det var The Beatles som brøt med tradisjonene og byttet innspillingstekniker, og dermed flyttet grensene for hva som blir betegnet som populærmusikk.[trenger referanse] Ved å benytte seg av flanger, bakvendt innspilling, automatisk dobbelsporing (ADT) og kontrollert akustisk tilbakekobling, brukte The Beatles studioene i Abbey Road for hva det var verdt.

Fotgjengerovergangen ved Abbey Road i dag

Abbey Road Studios er mest kjent for tilknytningen til The Beatles, som spilte inn nesten alle sine albumutgivelser og singler ved Abbey Road mellom 1962 og 1970. The Beatles navnga også sitt siste studioalbum Abbey Road i 1969, etter gaten hvor innspillingstudioet er plassert. Plateomslaget på denne utgivelsen var tatt av Iain MacMillan utenfor studioet, med det resultatet av at fotgjengerovergangen hvor de fire medlemmene ble fotografert kom til å bli et pilegrimssted for Beatles-fans over hele verden. Det har også blitt en langvarig tradisjon for besøkende å ære bandet ved å skrive navnet sitt på gjerdet utenfor studioet, til tross for at dette blir malt over månedlig.[trenger referanse]

Bandet Pink Floyd spilte inn de fleste av sine album fra 1960- og 1970-tallet ved Abbey Road og The Shadows navnga sin utgivelse Live At Abbey Road med et plateomslag til forveksling likt The Beatles.

Av kjente plateprodusenter og lydteknikere som har arbeidet ved Abbey Road kan nevnes George Martin, Geoff Emerick, Norman «Hurricane» Smith, Ken Scott, Haydn Bendall, Mike Stone, Alan Parsons, Phil McDonald, Richard Lush og Ken Townsend.

Artister med innspillinger ved Abbey Road[rediger | rediger kilde]

Abbey Road Studios har blitt brukt av musikere som blant andre The Beatles, Cliff Richard, Radiohead, Al Stewart, Pink Floyd, U2, Oasis, Camel, Alan Parsons Project, The Killers, The Shadows, Elliott Smith, Harry Styles og Plácido Domingo. Studio to har blitt brukt av blant andre The Hollies, Manfred Mann, The Seekers, Gerry & the Pacemakers, Martin Briley, Mrs Mills, Panic at the Disco og Lucie Silvas.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]