Bootleg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kassetten bidro til økt distribusjon av bootlegs på 1980-tallet.

En bootleg er en uoffisiell musikkinnspilling som distribueres uten økonomisk fortjeneste for artisten, med eller uten artistens samtykke. En bootleg inneholder uutgitt materiale som ikke er tilgjengelig gjennom kommersielle kanaler, og skiller seg derfor fra piratkopiering, som er distribusjon av kommersielt tilgjengelig materiale. Bootlegs distribueres typisk gjennom platemesser, bruktbutikker og internett.

Bootlegs kan typisk inneholde opptak fra konserter, studioopptak fra en pågående albuminnspilling, eller studiomateriale som det ikke er plass til på et album.

Begrepet «bootleg» blir også brukt om generelle kopivarer.[1]

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Opprinnelig var bootleg et amerikansk uttrykk for smuglersprit. Uttrykket oppsto ganske enkelt fordi mange smuglet spriten i støvelskaftet. Årsaken til at det oppsto i forbindelse med illegale musikkutgivelser, er at det opprinnelig dreide seg om konsertopptak gjort med utstyr som ble smuglet inn på konsertene samme sted.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «bootleg». Wiktionary (engelsk). 24. desember 2021. Besøkt 1. januar 2022. «To make, transport and/or sell an illegal version or copy of a copyrighted product.» 
  2. ^ Ayto, John (1993). Dictionary of Word Origins. New York: Arcade Publishing. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Heylin, Clinton (1994): The Great White Wonders: The Story of Rock Bootlegs. Viking Press. ISBN 0-670-85777-7
  • Heylin, Clinton (2004): Bootleg! The Rise & Fall of the Secret Recording Industry. Omnibus Press.
  • Thompson, Dave (2002): A Music Lover's Guide to Record Collecting. Backbeat Books. ISBN 0-87930-713-7