Beatles-Platz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Beatles-Platz
Beatles-Platz ved Reeperbahn
Plassering i Hamburg
Beatles-Platz ved inngangen til Großen Freiheit
De fem figurene på Beatles-Platz

Beatles-Platz er en plass i bydelen St. Pauli i Hamburg, Tyskland. Den ligger langs Reeperbahn ved inngangen til gata Große Freiheit. Plassen er sirkelformet med en diameter på 29 meter med svart dekke som kan minne om en vinylplate. Rundt plassen er det silhuett-skulpturer av fem Beatles-medlemmer (inkludert Stuart Sutcliffe).

Beatles internasjonale karriere startet på mange måter i Hamburg, og plassen skal minne om betydningen byen og stedet har hatt for gruppas historie. Plassen ble tegnet av arkitektene Dohse & Stitch som vant anbudskonkurransen foran en rekke andre konkurrenter. Prosjektkostnadene beløp seg til over 500.000 euro, og ble finansiert i form av private donasjoner, sponsorer og bidrag fra Hamburg by.

Initiativtaker til prosjektet var radiostasjonen Oldie 95.

Byggearbeidene begynte etter at Hamburgs ordfører, Ole von Beust, og kulturbyråd Karin von Welck ga Senatet godkjenning til å implementere konseptet. Ifølge den opprinnelige planen skulle byggingen begynne i slutten av 2005/begynnelsen av 2006 og stå ferdig i mai 2006 - i tide til verdensmesterskapet i fotball. Det opprinnelige kostnadsoverslaget lød på 100 000 euro.

Den 29. mai 2008 kl 13:00 ble det første, symbolske spadestikket gjort i en seremoni med deltakelse av initiativtakerne Stephan Heller (Oldie 95), Uriz von Oertzen (Hi-Life Entertainment), Frank Otto, Karin von Welck (kulturbyråd) Markus Schreiber (bydelsleder i Hamburg-Mitte) og Jörn Walter (byggeleder).

Byggearbeidene varte i ca tre måneder. Åpningsseremonien, den 11. september 2008, ble ledet av Hamburgs første-ordfører. Beatles-minnesmerket består av metallstatuer av band-medlemmene og sangtitlene til gruppas mest kjente sanger. Inngraveringen hadde opprinnelig noen stavefeil som Drive me car, Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band and Can't Buy Melove. Disse ble ikke rettet før åpningen, men plakettene er senere skiftet ut.[1]

Fra 2009 til 2012 ble Beatles-museet Beatles Beatlemania Hamburg åpnet i umiddelbar nærhet til plassen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]