Help! (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hjelp
orig. Help!
Generell informasjon
SjangerEventyr - Komedie - Musikk
NasjonalitetBritisk
Utgitt29. juli 1965 (UK)
Lengde92 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12
Bak kamera
RegissørRichard Lester
ManusCharles Wood (drama), Marc Behm (fortelling)
ProdusentWalter Shenson
MusikkThe Beatles
George Martin
Ken Thorne
SjeffotografDavid Watkin
KlippJohn Victor Smith
Foran kamera
MedvirkendeJohn Lennon
Paul McCartney
George Harrison
Ringo Starr
Leo McKern
Eleanor Bron
Patrick Cargill
Victor Spinetti
Mal Evans
FilmselskapUnited Artists
Eksterne lenker
«Hjelp» omdirigeres hit, se også Hjelp:Portal.

Hjelp (originaltittel: Help!) er The Beatles' andre spillefilm. Den ble utgitt i 1965 og ble innspilt i London, Sveits og på Bahamas.

Filmen ble fulgt opp både med LP-en Help! og et soundtrack album med filmmusikken, mens singelplaten Help! ble sluppet allerede i april og var sommerens store slager.

Synopsis[rediger | rediger kilde]

En gruppe mennesker knyttet til en orientalsk mystisistisk sekt ofrer daglig en kvinne til guddommen Kaili. Før ritualmordet finner sted på et rundt alter males kvinnen rød.

Like før det neste offeret skal drepes gjør søsteren hennes, som er prestinne i sekten, seremonimesteren oppmerksom på at hun slett ikke bærer den hellige offerringen. Ringo Starr, trommeslager i The Beatles, som var kjent for sine mange fingerringer, hadde fått den tilsendt fra offeret og hennes søster, og hadde naturligvis satt den på fingeren. Dermed starter jakten på ringen, og The Beatles forfølges både av den religiøse sekten, og av et par mislykkede britiske forskere, som set for seg at ringens magiske kraft ville gjøre dem istand til å ta styring over hele verden.

Ferden går til de sveitsiske Alper, tilbake til London og ender på Bahamas, hvor ringen endelig faller av Ringos finger. Komedien minner ikke så lite om humoren i The Marx Brothers sine filmer, og det er heller ikke vanskelig å se at regissør Richard Lester hadde samarbeidet nært med Peter Sellers.

Mytologisk referanse[rediger | rediger kilde]

Filmen er neppe basert på mer enn en serie løse innfall, men «Kaili» refererer muligens til mørkets gudinne, den hinduistiske skytsguden Kali, som blant annet har gitt navn til byen Calcutta, (på samme vis som Ganga har gitt navn til den hellige floden Ganges). Under den årlige diwalifestivalen feires både Kali og Ganga, ved at en under seremonien «Kali Puja» plasserer en Kalifigur på floden, jf. sluttsceen hvor en slik figur dukker opp av havet på stranda i Bahamas.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]