Let It Be (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Let It Be
Generell informasjon
GenreDokumentarfilm
Utgivelsesår1970
NasjonalitetStorbritannia
Lengde81 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiMichael Lindsay-Hogg
Produsent(er)Neil Aspinall, Mal Evans, The Beatles
MusikkJohn Lennon, George Harrison, Paul McCartney, Ringo Starr
SjeffotografAnthony B. Richmond
Foran kamera
MedvirkendeBilly Preston, Mal Evans, Yoko Ono,[1] George Martin, The Beatles, Linda McCartney, Maureen Starkey Tigrett, Derek Taylor, George Harrison,[1] Heather McCartney, John Lennon,[1] Kevin Harrington, Michael Lindsay-Hogg,[1] Paul McCartney, Ringo Starr[1]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapApple Corps, United Artists
DistributørUnited Artists, Netflix
Premiere(r)13. mai 1970
Utmerkelser Oscar for beste originalmusikk (1970)[2]Rediger på Wikidata
Eksterne lenker
3 Savile Row var Apples hovedkvarter, hvor The Beatles spilte sin berømte takkonsert den 30. januar 1969.

Let it Be er en dokumentarfilm om og med The Beatles fra 1970, som viser innspillingen av The Beatles' siste album Let It Be i januar og februar 1969. De mest kjente scenene i filmen er den såkalte Rooftop Concert, hvor The Beatles holder sin siste offentlige konsert på taket av Apple-bygningenden i Savile Row, London.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Etter utgivelsen av det hvite dobbeltalbumet, The Beatles, hvor alle fire bandmedlemmer knapt spilte sammen, ville de forsøke å gjøre noe sammen, gå tilbake til røttene, og samtidig la publikum være med på tilblivelsesprosessen. Det ble satt av tid og gjort lyd- og filmopptak gjennom hele januar 1969. I løpet av denne måneden tok gruppa opp igjen gamle, uferdige låter, utviklet nykomponerte sanger, spilte eldre standardnumre og diverse låter fra eget repertoar. Men ved siden av vennskapet og det fruktbare samarbeidet utspilte det seg også store uoverensstemmelser og interne krangler for åpen scene med alt opptaksutstyret på.

De indre rivninger gjorde at både filmen og albumet ble lagt til side, og dette til tross for at Let It Be, inneholder flere av The Beatles' fineste komposisjoner og allsangnumre; "Across the Universe", "Let It Be" og The Long and Winding Road. I stedet samlet gruppa seg om en annen LP, Abbey Road, som av mange er blitt omtalt som platehistoriens mest vellykkede album. Den senere utgivelsen av Let It Be førte således til en kronologisk misoppfattelse vedrørende The Beatles' diskografi. Det var Abbey Road og ikke Let It Be som var The Fab Fours svanesang.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 1970 vant filmen Oscar for beste filmmusikk, men den har så langt ikke blitt gjenutgitt på DVD.[3]Let It Be befinner seg fortsatt i skjærsilden, forklarer Neil Aspinall: «Filmen avdekket stor uenighet (blant Beatlesmedlemmene) da den første gang kom på kino. Halvveis gjennom remasteringen, så vi på opptakene og skjønte at stoffet fremdeles ville vekke dårlige minner. Den aktualiserer mange gamle uoverensstemmelser.»[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  2. ^ www.oscars.org[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Filmen finnes imidlertid utgitt på video, og det eksisterer en rekke piratutgaver på DVD, men kvaliteten på opptakene er ikke gode. Dessuten kunne det være håp om at en offisiell gjenutgivelse i digitalt format ville ha tillagt atskillig interessant bonusmateriale.
  4. ^ Roger Friedman for Fox News # 12 February 2007: Beatles Ready for Legal Downloading Soon. Arkivert 5. august 2011 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]