Jane Asher

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jane Asher
Født5. apr. 1946[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (78 år)
Willesden (London)
BeskjeftigelseSkuespiller, romanforfatter, teaterskuespiller, filmskuespiller, skribent Rediger på Wikidata
Utdannet vedRoyal Academy of Dramatic Art
EktefelleGerald Scarfe (1981–)
Gerald Scarfe[5]
FarRichard Asher[6]
MorMargaret Eliot[6]
SøskenPeter Asher
Clare Asher
BarnKatie Geraldine Scarfe[6]
Alexander David Scarfe[6]
Rory Christopher Scarfe[6]
NasjonalitetStorbritannia
Aktive år1952
Nettstedhttp://www.janeashercakes.com
IMDbIMDb

Jane Asher (født 5. april 1946 i London) er en britisk skuespillerinne og forretningskvinne. Hun ble først kjent som kjæresten til Paul McCartney, på den tid beatlemania-feberen herjet på 1960-tallet, men har selv skapt seg en karriere på egen hånd som skuespiller, spesielt innenfor fjernsynsmediet.

Jane Asher var lenge mest berømt gjennom sine relasjoner til The Beatles, men skapte seg for alvor et navn som skuespiller da hun ble tildelt hovedrollen som Faith Ashley i det britiske TV-dramaet Wish Me Luck (1987). Hun har for øvrig opptrådt i en rekke filmer og dramatiseringer for fjernsyn.

Barndom[rediger | rediger kilde]

Jane Asher er nest eldste barn av Richard Alan John Asher og Margaret (født Eliot). Faren var lege ved Central Middlesex Hospital, og kjent for mange, høyt verdsatte artikler om medisinske emner. Moren var professor i obo ved Guildhall School of Music and Drama. Hennes eldre bror er plateprodusenten Peter Asher (også kjent som den ene halvdelen av den berømte popduoen Peter & Gordon). Hennes yngre søster, Clare Asher, er også skuespiller, men arbeider for det meste med hørespill for radio.

Jane debuterte som barneskuespiller allerede i 1952, i rollen som Nina i filmen Mandy. I 1955 var hun med i science fiction-filmen The Quatermass Xperiment. For britisk fjernsyn spilte hun i 1956-1958 i tre episoder av The Adventures of Robin Hood, (sammen med broren Peter), og var med i panelet i BBCs Juke Box Jury.

I 1961 var hun å se sammen med Kenneth More og Susannah York i den britiske kinofilmen The Greengage Summer, som i USA ble lansert under den alternative tittel Loss of Innocence. Hun opptrådte også i filmen Lady Jane Grey i 1962 og i Disneyprogrammet The Prince and the Pauper.

Som Paul McCartneys kjæreste[rediger | rediger kilde]

I 1963 fikk Jane Asher intervjue The Beatles. Ved samme anledning ba en fotograf fra BBCs Radio Times dem posere sammen. Det er det første kjente fotografi av Jane og Paul sammen.[7] Jane Ashers forhold til Paul varte i fem år. I 1967 ble de også forlovet.[8]

Hun skal ha vært inspirasjonskilden til flere av Paul McCartneys sanger, for eksempel «All My Loving», «And I Love Her», «Wait», «I'm Looking Through You», «You Won't See Me», «We Can Work It Out», «Here, There and Everywhere» og «For No One» (som alle ble kreditert Lennon/McCartney). Under samme komponistmerke skrev også Paul McCartney en nummer én hit «A World Without Love» til duoen Peter & Gordon, hvor Peter var Janes bror.

I perioden 1964 til 1966 bodde Paul McCartney mer eller mindre hos familien Asher i Wimpole Street 57, og skrev flere av The Beatles’ sanger på den adressen.[9] Sangene skrev han i et værelse som var spesielt innredet som øverom. Familien Ashers hjem ga også Paul intellektuelle utfordringer, og han nøt den merkelige atmosfæren i den øvre middelklassefamilien, samtalene og selskapene med likesinnede.[10]

Ifølge Cynthia Lennon var Paul McCartney «stolt som en hane» over å ha erobret Jane som kjæreste,[11] og så på henne som «en stor premie han hadde vunnet».[12]

Marianne Faithfull mintes at Paul McCartney og Jane Asher «aldri gikk særlig godt sammen», og beskrev en aften på Cavendish Avenue da Paul McCartney ønsket at et vindu skulle åpnes og Jane Asher ville ha det lukket. Han reiste seg gjentatte ganger og åpnet vinduet, og hver gang reiste hun seg straks han hadde satt seg ned for å stenge det. Dette fortsatte de med hele kvelden uten at noen av dem ga den minste kommentar til hva den andre foretok seg.[13]

Paul McCartney var stadig utro og bega seg ut på one-night-stands med andre kvinner mens han var sammen med Jane Asher, som han selv syntes var helt i orden så lenge de ikke var gift.[14] 25. desember 1967 annonserte de sin forlovelse, og hun fulgte med The Beatles til India i februar og mars 1968.

Jane Asher brøt forlovelsen våren 1968, etter at hun kom tilbake fra Bristol og fant Paul til sengs med en annen kvinne.[15] De ble enig om å fortsette vennskapet og samværet, men avsluttet det hele i juli 1968. Jane Asher har konsekvent avslått å kommentere Paul McCartney og tiden de tilbrakte sammen,[16] og har holdt fast ved den beslutningen. På dette grunnlag har Beatlesbiografen Hunter Davies omtalt henne som den eneste virkelige relaterte til gruppen som ikke har publisert sine opplevelser.

Livet som skuespiller[rediger | rediger kilde]

Jane Asher opptrådte i Roger Cormans The Masque of the Red Death. Hun spilte mot Michael Caine i Alfie og var med i Jerzy Skolimowskis Deep End.

Etter dette var hun mest å se i fjernsynsfilmer: The Stone Tape, Rumpole of the Bailey, Brideshead Revisited, og som Faith Ashley i A Voyage Round My Father, hvor hun spilte mot Laurence Olivier. Hun spilte videre i tre episoder av Wish Me Luck (1987-89), The Mistress (1985-87), og som hotelleier Angel Samson i Crossroads.

Hun gjestespilte i episoden «Punky Business» i den britiske fjernsynskomedien The Goodies, som trendsettende avisskribent, basert på punk journalisten Caroline Coon (født 1945), også kjent som Caroline Kook.

I 1994 portretterte hun Doctor Who-medspilleren Susan Foreman i BBC Radio 4s komediedrama Whatever Happened to Susan Foreman?. En annen nevneverdig radioopptreden var i episoden «The Peculiar Persecution of Mr John Vincent Harden» i The Further Adventures of Sherlock Holmes, 2002. Hun var med i The World's Biggest Diamond av Gregory Motton ved The Royal Court Theatre i 2005, og i 2006 i Richard Fells tilpasning av 1960-talls science fiction-serien A for Andromeda, som ble sendt på den britiske digital-TV stasjonen BBC 4. I 2007 portretterte hun enken Sandra Frank Oz’ filmatisering av Death at a Funeral.

Jane Asher opptrådte i en birolle i BBCs legedrama, Holby City som Lady Byrne. I oktober 2007 spilte hun Andrea Yates i episoden «Whatever Happened to Sarah Jane?» i serien The Sarah Jane Adventures. Hun opptrer regelmessig i ITVs dramaserie The Palace, som spilles inn i Litauen, hvor hun har rollen som Queen Charlotte of Mecklenburg-Strelitz, moren til George IV av Storbritannia. Hun er også med i The Palace sendingene på ITV 1 som startet 4. januar 2008, og var på lufta klokken 9 hver mandag morgen i åtte uker.

Ekteskap og senere karriere[rediger | rediger kilde]

Jane Asher ble i 1981 gift med illustratøren Gerald Scarfe, som hun møtte og fikk fast forhold til allerede i 1971.[17] De har tre barn sammen; Katie (født 1974), Alex (født 1981) og Rory (født 1984).

Jane Asher er i dag en etablert forfatter med bestselgere som The Longing, The Question og Losing It. Hun har dessuten hatt mer enn et dusin bøker om livsstil, kostyme og kakepynt. Hun driver et firma som lager kaker og søtsaker for spesielle anledninger.

Hun er medeier i Private Eye, president i Arthritis Care, og en sterk støtte for British Humanist Association. Hun er også president i National Autistic Society, hvor hun har inntatt en svært aktiv rolle. Hun var også på talelisten ved lanseringen av The National Autistic Societys kampanje «Make School Make Sense» sammen med Joshua Muggleton (ASD taler/skribent). I tillegg er hun president ved «Parkinson's Disease Society».

Det er fremdeles dem som dyrker Jane Asher som en beatlesque «Lady Madonna». Det finnes således et egen fannettsted rettet spesielt mot Jane Ashers samliv med Paul McCartney i 1960-årene,[18] og hun har en egen amerikansk fanklubb:
My Sweet Lady Jane
Penny Lane P.O. Box 3431
San José. CA 95156-3431. USA.[19]

Filmografi[rediger | rediger kilde]

  • Mandy (1952) Rolle: Nina
  • Third Party Risk (1954)
  • Dance Little Lady (1955)
  • The Quatermass Xperiment (1955)
  • Charley Moon (1956) Rolle: Benesta
  • Sword of Freedom, i episoden "The Marionettes" (1957)
  • The Buccaneers, i episodene "Flip and Jenny" og "Mistress Higgins' Treasure" (1957)
  • The Adventures of Robin Hood, i episodene "Children of the Greenwood" (1956), "The Christmas Goose" (1957) og "The Minstrel" (1958)
  • Adventure in the Hopfields (1958)
  • Queen's Champion (1958) mini-TV-serie
  • The Four Just Men, i episoden "The Man in the Road" (1960)
  • The Greengage Summer (1961) Rolle: Hester
  • I Disneyland, i episodene «The Prince and the Pauper: The Pauper King», «The Prince and the Pauper: The Merciful Law of the King» og «The Prince and the Pauper: Long Live the Rightful King» (1962)
  • Out of This World, i episoden «Cold Equations» (1962) TV-serie
  • Dixon of Dock Green, i episoden «The High Price of Freedom» (1962)
  • Dr. Finlay's Casebook, i episoden «Behind Closed Doors» (1962)
  • Girl in the Headlines og The Model Girl Murder Case (1963) Rolle: Lindy Birkett
  • The Saint, i episodene «The Invisible Millionaire» (1963) og «The Noble Sportsman» (1964)
  • The Masque of the Red Death (1964) Rolle: Francesca
  • The Indian Tales of Rudyard Kipling, i episoden «Watches of the Night» (1964)
  • The Mill on the Floss (1965) Film TV
  • Alfie (1966) Rolle: Annie
  • The Winter's Tale (1968)
  • Half Hour Story, i episoden «The Casting Session» (1968)
  • Journey to the Unknown, i episoden «Somewhere in a Crowd» (1969)
  • Wicked Women, i episoden «Anne Maria Moody» (1970)
  • The Buttercup Chain (1970) Rolle: Margaret
  • Badeanstalten (1971) Rolle: Susan
  • Henry VIII and His Six Wives (1972) Rolle: Jane Seymour
  • The Stone Tape (1972) Film på TV
  • The Adventurer, i episoden «To the Lowest Bidder» (1973)
  • Fellow Townsmen (1973) TV
  • Play of the Month, i episoden «Hedda Gabler» (tilpasning etter Henrik Ibsen) og «The Recruiting Officer» (1973)
  • The Goodies, i episoden «Rock Goodies» (1977)
  • Hazell, i episoden «Hazell Plays Solomon»" (1978)
  • Hawkmoor, i episoden «Episode #1.2» (1978)
  • Rumpole of the Bailey, i episoden «Rumpole and the Alternative Society» (1978)
  • Jackanory, i episodene «Tales from the Russian Mountains» (1974) og «The Railway Children» (1981)
  • Gjensyn med Brideshead (1981) Rolle: Celia Ryder. Miniserie på TV
  • A Voyage Round My Father (1982) Film på TV
  • Love Is Old, Love Is New (1982) Film på TV
  • East Lynne (1982) Film på TV
  • Runners (1983)
  • Success Is the Best Revenge (1984)
  • Tales of the Unexpected, i episoden «The Last of the Midnight Gardeners» (1984)
  • Bright Smiler (1985) Film på TV
  • The Mistress (1985) TV-serie
  • Dreamchild (1985)
  • Alice in the New Wonderland (1985) Rolle: Mrs. Liddell
  • Rece do góry (1985) som seg selv
  • Paris by Night (1988) Rolle: Pauline
  • Wish Me Luck (1988–1990) TV-serie
  • Murder Most Horrid, i episoden «The Girl from Ipanema» (1991)
  • Closing Numbers (1993) Rolle: Anna
  • The Choir (1995) Miniserie på TV
  • Doctors, i episoden «Nobody's Child» (2002) TV
  • Crossroads, i episoden «Episode datert 9. april 2003» (2003) TV
  • Miss Marple: The Murder at the Vicarage (2004) Rolle: Mrs. Lester. Film på TV
  • New Tricks, i episoden «Episode #2.8» (2005)
  • A for Andromeda (2006) Film på TV
  • Tirante el Blanco Rolle: Emperatriz
  • Funeral Party Rolle: Sandra (2007)
  • Holby City, i episodene «After the Fall», «An Affair to Forget» og «Close Relations» (2007)
  • Death at a Funeral Rolle: Sandra (2007)
  • The Sarah Jane Adventures Rolle: Andrea Yates 2 episoder: Whatever Happened to Sarah Jane? (2007)
  • Holby City Rolle: Lady Byrne 32 episoder (2007–2010)
  • The Palace Rolle: Queen Charlotte 8 episoder (2008)
  • Agatha Christie's Poirot Rolle: Lady Mary episode: "Three Act Tragedy" (2010)
  • Waterloo Road Rolle: Margaret Harker 1 episode (2011)
  • I Give It a Year Rolle: Diana (2013)
  • Drunk on Love Rolle: Miss Sharp (2015)
  • Stella Rolle: Hazel 3 episoder (2015)
  • Eve Rolle: Mary Douglas 13 episoder (2015–2016)
  • Agatha Christie's Poirot Rolle: Lady Mary episode:
  • Best Bakes Ever Rolle: seg selv 24 episoder (2015–2016)
  • The Wedding Veil Journey Rolle: Lady Dalton (TV-film) (2023)

Filmer utgitt på DVD[rediger | rediger kilde]

  • The Masque of the Red Death
  • The Stone Tape
  • A Voyage Round My Father
  • Runners
  • Wish Me Luck
  • Murder Most Horrid

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ The Peerage, The Peerage person ID p18050.htm#i180496[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ filmportal.de, Filmportal-ID a1a677f8b10b4873aa222fdedf9c629b, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 175986, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ The Peerage person ID p18050.htm#i180496, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b c d e The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Miles. s. 102.
  8. ^ «McCartney's lament: I can't buy your love», Sydney Morning Herald, 12. juni 2004
  9. ^ Vickers, Graham (2001), Rock Music Landmarks of London, Omnibus Press, ISBN 0711986754  (kan sees på http://books.google.co.uk/books?id=ZYU3euLYMAgC)
  10. ^ Spitz, Bob: The Beatles
  11. ^ Lennon (1978)
  12. ^ Miles. s. 103.
  13. ^ Miles. p453.
  14. ^ Miles. s. 142-143
  15. ^ Miles 1998, s. 452
  16. ^ Mitchison, Amanda (2005): «Butter wouldn't melt» Arkivert 11. oktober 2007 hos Wayback Machine.. The Daily Telegraph
  17. ^ GRO Register of Marriages: SEP 1981 13 1708 KENSINGTON & CHELSEA - Scarfe = Asher
  18. ^ [1] Fansite.
  19. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 12. oktober 2008. Besøkt 29. juli 2008.  Norwegian Wood.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]