Paul is dead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Paul McCartney, mange år etter hans angivelige død (Live 8-konserten 2005).

«Paul is dead» er en konspirasjonsteori eller myte om at Paul McCartney døde i en bilulykke og ble erstattet av en dobbeltgjenger som lignet veldig på ham, og fikk plastisk kirurgi for å bli prikk lik Paul. Alt dette ble angivelig gjort, og skjult for publikum, for at The Beatles ikke skulle tape penger. Teorien ble først presentert for et større publikum 21. oktober 1969, med utgangspunkt i en artikkel i en studentavis i Iowa 17. september 1969.[1][2][3]

Forskjellige teorier[rediger | rediger kilde]

Det hevdes at man finner spor om McCartneys angivelige død hvis man spiller mange av sangene som The Beatles har laget baklengs, samt at spor er skjult på flere av coverne. Den mest kjente historien om hans angivelige død er at han døde onsdag 9. november 1966, klokken fem. Dette skal ha skjedd mens Paul McCartney jobbet med Beatles-albumet Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Han skal ha stormet ut av studio under innspillingen og kjørt avgårde med sin Austin-Healey som han angivelig skal ha krasjet i en lyktestolpe med. En «begravelse» ble holdt senere, noe man kan se på coveret til albumet Abbey Road, der medlemmene av Beatles sine klær gir hint. John Lennon har kun på seg hvite klær, som en prest. Ringo Starr har på seg en svart dress og blir tolket som begravelsesagenten eller de sørgende. Paul McCartney (den påståtte avdøde) hadde på seg en blå dress, var barføtt og gikk i utakt med de andre. George Harrison gikk i en blå oladress som en graver. De som tror på denne myten mener at Paul McCartney ble byttet ut med enten William Shears Campbell, Billy Shears (Navnet på lederen av Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band), William Sheppard (Basert på inspirasjonen til sangen «The Continuing Story of Bungalow Bill» eller en annen kombinasjon av navnene. På albumcoveret til Magical Mystery Tour som ble sluppet i 1967, er de fire medlemmene utkledd som dyr. På første rad ser vi en svart hvalross, som i flere arktiske kulturer regnes som en symbol for død. Albumet har også en sang med navn «I am the Walrus». Selv om det var John Lennon som sang denne sangen, synger han senere i «Glass Onion» fra albumet The Beatles (White Album): «Well here's another clue for you all. The walrus was Paul.»

Tilhengere av konspirasjonsteorien har analysert Beatles-sangene:

  • «He didn't notice that the lights had changed» («A Day in the Life»).
  • En bilkrasjlyd kan høres i «Revolution 9» og «A Day in the Life
  • Han var offisielt død klokken fem på onsdag morgen: «Wednesday morning at 5 o'clock as the day begins» («She's Leaving Home»)
  • Ingen fant ut av dette fordi at nyhetene var kansellert: «Wednesday morning papers didn't come» («Lady Madonna»)

Kommentar fra Paul[rediger | rediger kilde]

Som en kommentar til denne konspirasjonsteorien har Paul McCartney sagt[2] «Anyway all of the things that have been, that have made these rumours, to my mind have very ordinary, logical explanations. To the people’s minds who prefer to think of them as rumours, then I am not going to interfere, I am not going to spoil that fantasy. You can think of it like that if you like. However, if the end result, the conclusion you reach is that I am dead, then you are wrong, because I am very much alive, I am alive and living in Scotland». (norsk:«Uansett alle tingene som har hendt og som er grunnen til disse ryktene, har dette ifølge meg en helt ordinær og logisk forklaring. Enkelte foretrekker å se på dette som rykter, og jeg vil ikke hindre dem i det og ødelegge denne fantasien. Tenk på det på den måten om du vil. Men dersom resultatet blir at du konkluderer med at jeg er død, da tar du feil, fordi jeg er i aller høyeste grad levende. Jeg lever, og bor i Skottland.»)

Referanser[rediger | rediger kilde]