Hopp til innhold

Pattie Boyd

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pattie Boyd
Født17. mars 1944[1][2][3]Rediger på Wikidata (80 år)
Taunton
BeskjeftigelseModell, fotograf, selvbiograf, skribent Rediger på Wikidata
EktefelleGeorge Harrison (19661977)
Eric Clapton (19791989)
SøskenJenny Boyd
NasjonalitetStorbritannia

Patricia Anne «Patti» Boyd (født 17. mars 1944 i Taunton i Somerset i England) er en tidligere modell og nåværende fotograf som er mest kjent som hustru til to berømte rockemusikanter og inspirasjon til flere minneverdige sanger.

Modell[rediger | rediger kilde]

Patti Boyd var en suksessfull modell i løpet av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet og omgikk designere som Mary Quant og Ossie Clark. Hun prydet også flere ganger omslagene til kjente britiske magasiner, blant annet den britiske utgaven av Vogue.

Fra Harrison til Clapton[rediger | rediger kilde]

Etter at Patti Boyd møtte George Harrison fra The Beatles ved innspillingen av filmen A Hard Day's Night, giftet paret seg i 1966. Harrisons gode venn og samarbeidspartner, Eric Clapton, først kjent fra The Yardbirds og deretter med Cream, ble også forelsket i henne. Patti Boyd skilte seg fra Harrison i 1977 og giftet seg med Clapton i 1979. Det siste ekteskapet endte også i en skilsmisse i 1989.

Hun koret også på flere Beatles-sanger, blant annet «Yellow Submarine», «All You Need Is Love» og «Birthday».

Hun var også inspirasjon for en av George Harrisons mest kjente sanger, «Something», som Frank Sinatra har kalt for «en av største kjærlighetssanger som noen gang er skrevet». Imidlertid har Harrison senere sagt at han hadde sett for seg at Ray Charles synge den, og at han egentlig ikke hadde noen bestemt i tankene da han skrev den. Boyd bekreftet til magasinet Hello! i 2004 at Harrison hadde fortalt henne at sangen virkelig var skrevet for henne. Harrison skrev også «For You Blue», «I Need You», «So Sad», og «Think For Yourself» som også sies å ha vært inspirert av hans daværende hustru.

I løpet av Claptons tid i gruppen Derek and the Dominos utga de kun ett album, Layla and Other Assorted Love Songs. Albumet var dedikert til hans ubetingete kjærlighet til Patti Boyd. Claptons plagete kjærlighet til hans beste venns hustru avstedkom også hans mest berømte sang, «Layla», en rockesang som ble en hit i to ulike tiår i to ulike versjoner. Claptons lengsel etter Patti Boyd drev ham inn i en avhengighet av heroin som medførte en musikalsk hiatus i flere år på begynnelsen av 1970-tallet. Da de endelig kom sammen skrev Clapton ytterligere en sentimental sang, «Wonderful Tonight», med henne i tankene, foruten at sangene «Never Make You Cry» (fra albumet Behind the Sun) og «Pretty Girl» (fra albumet Money and Cigarettes) med henne som inspirasjon.

Fotoutstilling[rediger | rediger kilde]

En utstilling av fotografier som var blitt tatt av Boyd i løpet av hennes tid med både Harrison og Clapton ble utstilt i San Francisco Art Exchange i 2005 på Valentindagen (14. februar) under tittelen Through the Eyes of a Muse (Gjennom øynene til en muse/inspirasjon).

Inspirerende søsken[rediger | rediger kilde]

Patti Boyd var ikke den eneste i familien som inspirerte følelsene til musikanter. Hennes yngre søster Jenny Boyd (født Helen Mary Boyd – hun fikk kjælenavnet Jenny etter en av søsterens barndomsdukker) skapte sin egen rivalisering mellom to kjente musikanter. Hun ble begjært av Donovan som skrev sangen «Jennifer Juniper» for henne, men hun giftet seg i stedet med Mick Fleetwood, grunnleggeren av gruppen Fleetwood Mac i 1970.

Hennes yngre søster Paula Boyd var også en modell og gikk ut med Eric Clapton og Bobby Whitlock, begge fra Derek and the Dominos.

Ryktene, i den grad disse skal vektlegges, sa at også John Lennon og Mick Jagger hadde et godt øye for Patti Boyd i sin tid. Hun skal også ha gått ut med Ronnie Wood fra The Rolling Stones på slutten av året 1973.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ČSFD, ČSFD person-ID 151388[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Discogs, oppført som Patti Clapton, Discogs artist-ID 2297981, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm0101876, besøkt 12. august 2015[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Leopold T. Harrison, Clapton and their muse: Pattie Boyd's life and images put classic rock era in focus. CNN.com, February 3, 2005

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]