Across the Universe (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Across the Universe»
AlbumLet It Be
Artist, bandThe Beatles
Utgitt8. mai 1970
InnspiltAbbey Road Studios
4. februar 1968
Sjangerpop, rock
Lengde3.47
PlateselskapApple Records
Låtskriver(e)Lennon/McCartney
Produsent(er)Phil Spector
For filmen med samme navn se: Across the Universe (film)
Lennon #9. Laget av islendingen Kristján Kristjánsson.

«Across The Universe» er en sang av The Beatles som først ble utgitt som veldedighetssang og deretter, i endret utgave, utgitt på 1970-albumet Let It Be. Den er skrevet av John Lennon, men kreditert på vanlig vis Lennon & McCartney. Den er anerkjent som en av Lennons vakreste komposisjoner. Lengden er 3:49 og har kun Lennon på vokal. Mange andre musikere har spilt sin versjon av sangen.

Komposisjon[rediger | rediger kilde]

I 1967 gikk Lennons forhold til kona Cynthia Powell mot slutten. En natt, etter en krangel, slengte Lennon seg ned på senga og lot tankene bare flyte. Der kom ordene «pools of sorrow, waves of joy» til ham. Han ble fengslet, grep penn og papir, fortsatte tankerekken og skrev teksten til det som ble «Across the Universe». Deretter sovnet han. Neste morgen tok Lennon tekststrofene med til pianoet. Han begynte å spille noen akkorder, bygget sangen og la til overgangen, hans eget mantra: «Jai Guru Deva Om». Disse ordene har flere betydninger; «Jai» betyr blant annet ‘håp’ og ‘takk’ «Guru» betyr ‘lærer’ og «Dev» betyr ‘gud’; «Om» eller «Ohm» er lyden av universitet i balanse.

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Sangen møtte forbausende stor likegyldighet hos de andre tre Beatles-medlemmene da Lennon framførte den i studioet. Den ble skrevet i løpet av gruppens såkalte «Peppertime»-periode preget av psykedeliske eksperimenter, og sangen traff ikke de øvriges følelser eller tankegang. En dag da George Harrison og Ringo Starr hadde gått ba McCartney om å få høre sangen igjen, og de besluttet å gjøre en innspilling. De savnet et kor og gikk ut på gaten og hentet inn en del av de jentene som hang utenfor studioet (de såkalte ‘Apple Scruffs’). Det improviserte koret representerer den første av i alt to ganger i Beatles-historien hvor kvinnestemmer ble benyttet på en Beatles-sang (den andre i «The Continuing Story of Bungalow Bill» senere samme år).

Sangen ble donert til World Wildlife Funds veldighetsalbum No one's Gonna Change Our World, hvor tittelen er tatt fra referenget til «Across the Universe». Fuglekvitter ble lagt på opptakene for å gi sangen et naturmotiv.

Men The Beatles var ikke helt tilfreds med denne utgaven. Lennon spilte sangen gjentatte ganger i løpet av «Get Back»-opptakene i 1969, slik filmen Let It Be viser. Da produsenten Phil Spector egenrådig tok over innspillingen, senket han tempoet, la på orkester og kor, og skapte dermed den velkjente album-versjonen.

En akustisk versjon finnes på den nyutgitte Let It Be... Naked. Den første utgaven (se overfor) er blitt utgitt på flere Beatles-samlealbum og Anthology 2.

Personell[rediger | rediger kilde]

Dette er besetningen som opprinnelig ble spilt inn til veldedighetsplaten No One's Gonna Change Our World. Alt dette, unntatt Lennons vokal og gitar, McCartneys gitar og Harrisons tambura, ble mikset bort når Phil Spector mikset den på nyt for albumet Let It Be i 1970. Spector la også på et orkester og kordamer. Kordamene og orkesteret ble fjernet til utgivelsen til Let It Be… Naked i 2003.

Andre utgaver[rediger | rediger kilde]

Sangen har blitt spilt av en rekke musikere, blant annet Fiona Apple i filmen Pleasantville, David Bowie, Rufus Wainwright, 10cc, Beholeand og Lana Lane. Den har også vært et populært avslutningsnummer på veldighetskonserter, sist ved anledningen for flodofrene for tsunamien i Asia i 26. desember 2004.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]