Remix

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Remix eller remiks er en alternativ versjon av en sang eller musikkalbum, laget med utgangspunkt i den originale. Begrepet kan også brukes om andre uttrykksformer enn musikk, blant annet om film og litteratur.

En remix lages ved å legge til, endre eller fjerne elementer, eller ved bruk av equalizere, dynamikk, tempo, spilletid, eller andre aspekter i den originale innspillingen. Noen remixer har radikale forandringer i det musikalske arrangementet, mens andre er subtile og kan ha så enkle endringer som for eksempel høyere lyd på vokalen eller på et eller flere av instrumentene.

Låter som originalt ikke var så populære kan bli remixet (remikset) for å få en «ny sjanse» på dansegulvet eller på radio. En remix gjøres også for å lage stereo eller surroundlyd på et opptak som tidligere ikke har hatt dette tilgjengelig. Det kan også gjøres for å bedre kvaliteten på et eldre opptak hvor den originale miksen har kommet bort eller har forringet lydkvalitet, eller for å tilpasse et verk til en ny sjanger eller format.

Remixer bør ikke forveksles med radioredigert sang (radio edit), som vanligvis involverer å forkorte (redigere) en sang til markedsføringsbruk, som for eksempel lengre låter som redigeres til utgivelse på singel eller for spill på radio.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]