The Beatles Anthology (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Beatles Anthology
Generell informasjon
SjangerMusikkdokumentar
Prod.landStorbritannia
Episoder8
Lengde10 timer (totalt)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeJohn Lennon
Paul McCartney
George Harrison
Ringo Starr
Bak kamera
MusikkJohn Lennon
Sending
Periode19.23. november 1995
Eksterne lenker
IMDb

The Beatles Anthology er en dokumentarserie om karrieren til The Beatles. Den ble vist på britisk TV i seks avkortede deler mellom 19. og 23. november 1995. I USA ble den vist som tre lange episoder.

En åtte-delers VHS innspilling og en åttediskers Laserdisc ble gitt ut den 5. september 1996. Serien ble utgitt på nytt på DVD i 2003 med en 81-minutters spesialdisk.

Produksjonshistorie[rediger | rediger kilde]

En offisiell dokumentar om karrieren til The Beatles var i planene så langt tilbake som 1970. Neil Aspinall, en svært gamme venn av bandet og manager i Apple Corps, hadde samlet diverse klipp fra konserter, intervjuer og TV-opptredener. Fram dette arkivmaterialet lagde han en 90-minutters film som het «The Long and Winding Road». Den ble fullført i 1971, men ingen av medlemmene spilte en aktiv rolle, og prosjektet lå på is til 1980. Da uttalte Lennon at de tre beatlene hadde planer om å sette i gang en reunion-konsert. Dette skulle bli avslutningen til «The Long and Winding Road», som nå var en TV-serie. Planene ble brått avbrutt da Lennon ble drept den 8. desember samme år.

Prosjektet kom tilbake igjen i 1992 som en seksdelers dokumentar-TV. Denne gangen var de tre gjenværende medlemmene direkte involvert, og de lot seg intervjue av Jools Holland på TV. Neil Aspinall ble også med, i tillegg til presseansvarlig Derek Taylor og George Martin. Ettersom George Harrison protesterte mot at bandets historie skulle oppsummeres av en Paul McCartney-sang, ble arbeidstittelen «The Beatles Anthology», og navnet ble aldri byttet.

Innhold og kritisk respons[rediger | rediger kilde]

Dokumentarserien inneholder intervjuer med The Beatles’ medlemmer og et par andre, da særlig Aspinall. De går gjennom historien fra begynnelse da de møttes til splittelse. Fordelingen er jevn mellom de fire, da med Lennon i gamle intervjuer.

Gjenfortellingen er ikke alltid i tråd med tradisjonell Beatles-historie. McCartney omtalte Allan Williams som bandets manager, han mente at navnet «The Silver Beetles» kom rundt prøvespillet rundt Larry Parnes og rotet med aldersforskjellen mellom ham og Harrison (den var ni måneder, han sa halvannet år). I tillegg viste miniserien et klipp fra The Wild One, der Lee Marvin og hans motorsykkelgjeng The Beetles, enda det er svært lite trolig at The Beatles hentet inspirasjon fra den filmen.

Likevel fikk dokumentaren for det meste gode kritikker. Det ble kommentert at denne var noe for subjektiv, i tillegg til at de fire husket forskjellig, så dette er mer fire forskjellige minner.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Autoritetsdata