The Quarrymen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Quarrymen
OpphavLiverpool, Storbritannia (1956)
SjangerSkiffle, roots rock, rock and roll, blues
Aktive år1956
PlateselskapGriffin Music, Apple Records
Nettstedhttp://www.originalquarrymen.co.uk/
Medlemmer
John Lennon

The Quarrymen var et britisk band som ble dannet i Liverpool sent i 1956 av John Lennon. Gruppen er mest kjent som bandet som etter hvert ble til det The Beatles.

Historie[rediger | rediger kilde]

The Quarrymen var John Lennons band fra skoledagene. Bandet spilte hovedsakelig skiffle-musikk inspirert av det britiske 50-tallsidolet Lonnie Donegan. Lennon startet bandet, som i utgangspunktet skulle hete "the Black Jacks", sammen med sin venn, Pete Shotton. The Quarrymen spilte på en hagefest 6. juli 1957, hvor John Lennon møtte Paul McCartney for første gang. John Lennon var da 16 og Paul var 15 år. Paul viste John noen gitargrep han ikke kunne, noe som etter sigende imponerte John. Den opprinnelige gruppen hadde liten erfaring og enkelt utstyr, men med Paul fikk de en med litt mer talent på gitar. 6. februar, året etter, ble også den noe yngre George Harrison med i gruppen, noe som ytterligere styrket gruppens ferdigheter på gitar. George var en skolekamerat av Paul. Inntil 1959 var de kun et skoleband, men de tre i bandet fortsatte å spille sammen da de sluttet på skolen det året.

Lennon begynte samme år ved Liverpool College of Art hvor han ble kjent med Stuart Sutcliffe, en ung student med ambisjoner om å bli kunstmaler. Lennon overtalte Sutcliffe til å kjøpe seg en bassgitar, og dermed bli med i gruppa med lovnad om at de skulle lære ham å spille. Han spilte alltid med ryggen til publikum den første tiden. Etter litt problemer lyktes de også å få på plass en trommeslager, Johnny Hutchinson. Besetningen på fem spilte som oppvarmingsband en tid, før de skiftet navn til The Silver Beetles og var med på en kort turne i Skottland som oppvarmingsband for Johnny Gentle. I Silver Beatles ble Hutchinson erstattet med Pete Best. Rett etter kalte de seg kun for The Beatles.

Den originale bandbesetningen inkluderte Lennon, Eric Griffiths (gitar), Colin Hanton (trommer), Rod Davis (banjo), Pete Shotton (vaskebrett) og Len Garry (bass). Senere medlemmer var Ken Brown (elektrisk gitar), John Duff Lowe (piano), George Harrison (gitar), Paul McCartney (gitar og sang), Bill Smith (bass), Ivan Vaughan (bass) og Nigel Whalley (bass).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Donald Clarke, The Penguin Encyclopedia Of Popular Music, (London: Penguin, 1989)
  • Hunter Davies, The Quarrymen, (London: Omnibus Press, 2001)
  • Andy Davis, 'Inside The Beatles Anthology', Record Collector, November 1995
  • Bill Harry, The Ultimate Beatles Encyclopedia, (London: Virgin Publications, 1992)
  • John Lennon, In His Own Write, (London: Jonathan Cape, 1964)
  • Mark Lewisohn, The Beatles Live!, (London: Pavilion Books, 1986)
  • Pete Shotton and Nicholas Shaffner, John Lennon – In My Life, (New York: Stein and Day, 1983)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]