Golden Slumbers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Golden Slumbers»
AlbumAbbey Road
Artist, bandThe Beatles
Utgitt26. september 1969
InnspiltAbbey Road Studios
2. juli–15. august 1969
Sjangerpop, rock
Lengde1.31
PlateselskapApple Records
Låtskriver(e)Lennon/McCartney
Produsent(er)George Martin

«Golden Slumbers» er en sang spilt av den legendariske rockegruppen The Beatles, innspilt på albumet Abbey Road, og er en del av den såkalte Abbey Road-medleyen.

«Golden Slumbers» er løst basert på Thomas Dekkers dikt i skuespillet «Patient Grissel», første gang utgitt i 1603, og som McCartney satte musikk til i en godnatt-sang-stil, såkalt lullaby.

«Golden Slumbers» og «Carry That Weight» er likeverdige integrert til hverandre slik «Mean Mr Mustard» og «Polythene Pam» er det; to par av sanger som sammenfestet til hverandre med bortimot identiske trommeslag. Troverdigheten i sangen fødes i McCartneys unike blanding høystemthet og folkelighet, tilnærmet det samme som finnes i hans sanger som «Hey Jude» og «Let It Be». Sangen har piano og bass håndtert av George Harrison, og trommer i tillegg til overdubbing av strykere og blåseinstrumenter. Første vers åpner med piano alene, hvor en sparsommelig bass og strykere kommer til rundt McCartneys stemme på sitt mest innsmigrende:

Once there was a way to get back homeward
Once there was a way to get back home
Sleep pretty darling do not cry
And I will sing a lullaby

Trommer og blåsere kommer dramatisk til ved refrenget, mens andre vers er tilsvarende første vers, unntatt med trommer. Til å være en ‘busselullesang’ når natten setter til er det mye kraft i McCartneys stemme.

Opprinnelig lyrikk[rediger | rediger kilde]

Anthology-DVD-en, under «Special Features» og helt i begynnelsen McCartney snakker om «Golden Slumbers», kommer Harrison med påstanden at Arthur Askey opprinnelig skrev poesien for «Golden Slumbers», men her husker Harrison feil. Arthur Askey er en engelsk komiker, ikke poet. Det er Thomas Dekker på begynnelsen av 1600-tallet som er den opprinnelige forfatteren. Spesielt interesserte kan ved selvsyn sammenligne likheten:

Golden slumbers kiss your eyes,
Smiles awake you when you rise.
Sleep, pretty wantons, do not cry,
And I will sing a lullaby.
Rock them, rock them, lullaby.
Care is heavy, therefore sleep you;
You are care, and care must keep you;
Sleep, pretty wantons, do not cry,
And I will sing a lullaby:
Rock them, rock them, lullaby.
-- Thomas Dekker

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]