Apple Records

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Apple Records
EierApple Corps
Etablert1968
Grunnlegger(e)The Beatles
StatusAktiv
Distributør(er)Universal Music Group
LandStorbritannia
LokasjonLondon
Nettstedhttp://www.applerecords.com/
Det var designeren Gene Mahon som valgte å bruke Granny Smith-epler som varemerke for Apple Corps.

Apple Records er et britisk plateselskap som er mest kjent for å utgi platene til rockegruppen The Beatles fra 1960-årene. Selskapets symbol er et grønt eple, inspirert av et maleri av René Magritte.

Historie[rediger | rediger kilde]

Apple Records ble grunnlagt i 1968 som en divisjon av Apple Corps Ltd. av musikkgruppen The Beatles. Tidligere plateutgivelser fra The Beatles ble håndtert av Parlophone/EMI i England og Capitol Records (eller United Artists Records i USA). I en ny avtale aksepterte EMI og Capitol å distribuere Apple Records' utgivelser fram til 1975. Apple eide rettighetene til plateutgivelser fra musikkartister som de signerte, mens EMI beholdt eiendommen til The Beatles' utgivelser, skjønt de ble nyutgitt under merket Apple. Merket ble en suksess og overlevde splittelsen av The Beatles i 1970 og ble revitalisert på slutten av 1980-årene for utgivelsen av samtlige Beatles-plater på CD-er.

Grunnen til dette businessprosjektet ble sagt å være The Beatles' behov for å investere penger som beskyttelse for skattlegging. Britisk skatteregler på denne tiden ble beskrevet som stivnakket. Da George Harrison sang i «Taxman»: «There's one for you, nineteen for me» og refererte til shillingene i pundet, var det ingen spøk. Det var det nøyaktige beløp som ble beholdt etter skatt, fem per cent. Som Harrison la til: «Should five per cent appear too small, be thankful I don't take it all».

Den første musikkgruppen som hadde plateutgivelse utgitt på Apple-merket (en 45rpm single med tittelen «Dear Delilah») het Grapefruit. Innspillingen skjedde i London på slutten av 1967 og ble produsert av amerikaneren Terry Melcher, kjent fra The Byrds. Terry Doran, som var direktør for Apple Publishing, hjalp til med realisere gruppen, og hans assistent Derek Lepper ble gruppens turneringsleder.

I løpet av 1974 ble The Beatles oppløst juridisk, og det ble bestemt av retten at 8% av inntektene fra Beatles-albumene (som gruppe) skulle tilfalle Apple Records og 4% skulle gå til hver av de fire medlemmene. Platemerket fortsatte å gå med overskudd fram til og med 1984, hovedsakelig grunnet fortsatt salg av gamle Beatles-plater, deretter gikk selskapet med underskudd i flere år.

Apple Corps har hatt en lang historie med uenighet om merkevare med Apple Inc., grunnet likheten i navn og logo. Per 2005 var de to selskapene fortsatt låst i juridisk uenighet.

Utgivelser under Apple-merket[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Apple Records' diskografi

Den første LP-utgivelsen fra Apple Records, som i tillegg også var den første ‘solo’-utgivelsen fra et medlem av The Beatles, var George Harrisons Wonderwall Music. Albumet inneholdt hans innspilling av musikk for filmen Wonderwall. Det skjedde den 1. november 1968. Rett etter kom Two Virgins med John Lennon og Yoko Ono, utgitt 11. november samme år. Både EMI og Capitol avslo å distribuere platen ettersom både Lennon og Ono var avbildet nakne på omslaget. Albumet ble derfor utgitt på lisens til Track Records i England og Tetragrammaton Records i USA. Two Virgins ble tett fulgt av det første Beatles-albumet som ble utgitt på Apple-merket, The Beatles (White Album), i salg fra 25. november.

Apples logo er det grønne Granny Smith eplet, men den amerikanske utgaven av Let It Be fikk likevel en rød label.

En helt spesiell utgivelse var den amerikanske utgaven av LP-en Let It Be, hvor Granny Smith eplet var rødt istedenfor grønt. Dette ble gjort fordi det dreide seg om et soundtrackalbum til filmen Let It Be. Dette førte til at plata av kontraktmessige grunner distribuert av United Artists Records, mens det vanligvis var Capitol Records som hadde ansvar for The Beatles i USA. Dermed valgte selskapet å lage en rød apple label nettopp for å understreke forskjellen. Det røde eplet ble også gjengitt på baksiden av coveret og på den amerikanske utgaven av de digitalt rensede og oppdaterte CD-ene i 2009.

Noen andre Beatles-album som ble utgitt på Apple-merket er:

Selskapet utga også singler. Den mest suksessfulle kom imidlertid ikke fra The Beatles eller noen av gruppens medlemmer. Det var Mary Hopkins Those Were the Days, som ble utgitt på fire språk. Sangens engelske tekst var skrevet av Gene Raskin, og innspillingen ble produsert av Paul McCartney.

Musikkartister på Apple Records[rediger | rediger kilde]

Medlemmer av The Beatles og deres grupper[rediger | rediger kilde]

Andre artister[rediger | rediger kilde]

Selskaper med lignende navn[rediger | rediger kilde]

En del andre selskaper hadde navn som lignet på Apple Records, en del er:

  • Bad Apple Records
  • Big Apple Records
  • Black Apple Records
  • Crab Apple Records
  • Mountain Apple Records
  • Screaming Apple Records
  • Tomato Records
  • (Zapple Records er en undergruppe av Apple Records)

Apple-parodier[rediger | rediger kilde]

  • I den britiske komedien All You Need Is Cash (1978), som handler om det fiktive 60-tallsbandet The Rutles, dannes plateselskapet Rutle Corps, som har en banan som logo. Deres forretningsidé var å gi penger til alle som ville ha.
  • I Simpsons-episoden Homer's Barbershop Quartet blir The Beatles parodiert. Homers band, The Be Sharps, danner sitt eget plateselskap kalt Doughnut Records der logoen er en rosa doughnut. (Scenen er med på dvd-en, ikke i tv-versjonen.)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]