GNOME

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
GNOME
Utvikler(e)GNOME Foundation, The GNOME Project, GNU-prosjektet
Utgitt 15. august 1997[1]
Nyeste versjon45.0 (20. september 2023)[2][3][4][5]
Kodelagerhttps://gitlab.gnome.org/GNOME
OperativsystemGNU/Linux BSD
Skrevet iC,[6] C++,[6] C#, HTML, JavaScript,[6] Vala,[6] Perl,[6] Python[6]
SkrivebordsmiljøGTK
LisensGPL 2.0+[7]
Nettstedwww.gnome.org (en)

GNOME er et fritt og åpent skrivebordsmiljø for vindussystemet X og Wayland. Navnet GNOME var opprinnelig en forkortelse for GNU Network Object Model Environment. Navnet ble foreslått av systemadministratoren Elliot Lee, på en tid da mange trodde at Common Object Request Broker Architecture (CORBA) ville bringe en nettverksbasert objektmodell til personlige datamaskiner. Dette er ikke lenger en målsetning med GNOME.

GNOME er det offisielle skrivebordsmiljøet til GNU-prosjektet. Det blir utviklet av The GNOME Project og blir lansert under lisensen GNU General Public License.

Utviklingen av GNOME ble innledet 15. august 1997 av meksikanerne Miguel de Icaza og Federico Mena Quintero, og første versjon ble lansert 3. mars 1999. GNOME oppstod som en reaksjon på KDE, et annet fritt og åpent skrivebordsmiljø som ble lansert 14. oktober 1996. KDE er i seg selv fritt, men benytter programvarebiblioteket Qt som delvis er kommersiell og proprietær programvare. GNOME bruker det alternative programvarebiblioteket GTK+ (GIMP Toolkit) som er fri programvare.

GNOME benyttet opprinnelig en tradisjonell skrivebordsmetafor. GNOME versjon 3.0, som ble lansert 6. april 2011, introduserte det grafiske skallet GNOME Shell, som benytter en mer abstrakt metafor. Uenigheter omkring dette valget førte til at det oppstod to andre alternative skrivebordsmiljø. Det første er MATE, som oppstod 19. august 2011 som en fork av GNOME versjon 2.32.1. Det andre er Cinnamon, som ble lansert i 2011 som et alternativt grafisk skall. Fra versjon 2.0 som ble lansert 10. oktober 2013, er det et komplett skrivebordsmiljø.

Den primære plattformen for GNOME er Linux, men det støtter også de fleste derivater av Berkeley Software Distribution (BSD), så vel som UNIX-plattformene Solaris, AIX, HP-UX, UnixWare, OpenServer, macOS (via X11.app) m.fl. GNOME kan også kjøre på Microsoft Windows (via Cygwin).

Både GNOME og KDE er i dag del av Freedesktop.org-prosjektet – et forsøk på å standardisere UNIX-skrivebordet slik at de forskjellige skrivebordsmiljøene kan samvirke.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

GNOME bruker følgende teknologier: vindussystemet X, GTK+ for grafiske komponenter, CORBA (i den egne ORB:en, objekthantereren ORBit), XFT for kantutjevning av tekst, TrueType gjennom FreeType-programbiblioteket, Unicode.

GNOME finnes på 39 språk[8] (eller 191 språk[9], om man teller med språk med mindre enn 80% oversatte strenger), blant andre norsk, svensk, arabisk, gresk, og finsk. Det støtter tekst som går fra høyre til venstre.

GNOME fokuserer på å være et så brukervennlig miljø som mulig og det finnes dokumenter som spesifiserer hvordan programmer skal skrives for å integreres ordentlig i brukermiljøet. Tilgjengelighet for funksjonshemmede står også i fokus.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Et stort antall frivillige personer og bedrifter støtter og bidrar til utviklingen av GNOME, GNU, Novell, Red Hat, Canonical Ltd, Mandriva, Sun Microsystems, IBM og Hewlett-Packard er noen av bidragsyterne.

Utviklere og brukere av GNOME samles hvert år i et møte kalt GUADEC for å diskutere prosjektets status og fremtidige utvikling.

I august 2000 ble GNOME Foundation grunnlagt for å arbeide med administrative oppgaver, pressemeldinger, og å være et kontakt-punkt for selskaper som ønsker å delta i utviklingen av GNOME.

Viktige GNOME-programmer[rediger | rediger kilde]

[10]

Historie[rediger | rediger kilde]

KDE[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikler: KDECommon Desktop Environment og Motif

KDE på den japanske Linuxdistribusjonen Berry Linux versjon 0.89.
KDE på en tysk versjon av Knoppix versjon 3.7.

Skrivebordsmiljøet KDE ble lansert 14. oktober 1996 av tyskeren Matthias Ettrich (f. 1972),[11] en student ved Universitetet i Tübingen.[12] I en nyhetsposting på Usenet, hevdet han at datidens grafiske brukergrensesnitt i UNIX var for dårlige;[11] ingen programmer så ut som andre og det var lite samspill mellom programmene.[11] Han foreslo et skrivebordsmiljø hvor ulike programmer hadde samme utseende og en konsis funksjonalitet.[11] Det måtte også være brukervennlig; et av problemene hans var at kjæresten ikke kunne bruke UNIX-maskinen.[11]

Navnet KDE var et ordspill med navnet Common Desktop Environment (CDE).[11] Skrivebordsmiljøet CDE benyttet vindussystemet X, og ble lansert 30. juni 1993.[13] Det ble utviklet av Hewlett-Packard, IBM og Sun Microsystems gjennom X/Open-konsortiet.[13] CDE var standardisert rundt widgetverktøyet Motif.[13] Motif på sin side ble lansert av Open Software Foundation (OSF) i juli 1989[14] som en konkurrent til OPEN LOOK og OpenWindows.[15]

KDE har blitt tatt i bruk av omkring 400 forskjellige Linuxdistribusjoner,[16] deriblant Slackware,[17] Frugalware Linux,[18] Debian,[19] Linux Mint,[20] Ubuntu-avarten Kubuntu,[21] Red Hat Linux[22]/Fedora,[23] Red Hat Enterprise Linux,[22] OpenSUSE,[24] OpenMandriva Lx,[25] Gentoo,[26] Arch Linux,[27] Chakra Linux[28] og Manjaro Linux.[29] KDE har også blitt tatt i bruk av andre Unix-liknende operativsystemer (FreeBSD,[30] OpenBSD,[31] NetBSD,[32] m.fl.), så vel som av ulike avarter av UNIX (Solaris,[33] HP-UX,[34] Irix,[34] AIX[34] m.fl.).

Med lanseringen av versjon 4.0 den 11. januar 1998 skiftet KDE navn til KDE Software Compilation;[35] versjon 4.14.3 ble lansert 11. november 2014, og var den siste underversjonen av KDE 4.[36] I desember 2014 ble deretter KDE-prosjektet splittet opp i tre adskilte deler: KDE Applications (applikasjoner), KDE Frameworks 5 (biblioteker og rammeverk) og KDE Plasma 5 (skrivebordsmiljø).

Siste versjon av KDE Plasma er 5.27.10 som ble lansert 10. desember 2023.

Qt[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Qt

KDE er fri og åpen programvare.[37] Det er imidlertid blitt utviklet med programvarebiblioteket Qt, som er et proprietært og kommersielt produkt. Ot ble lansert 20. mai 1995 av det norske programvareselskapet Trolltech. Den 17. juni 2008 ble Trolltech oppkjøpt av finske selskapet Nokia, og den 30. september 2008 skiftet de navn til Qt Software. I mai 2011 ble deretter Qt Software oppkjøpt av finske selskapet Digia.[38] I september 2014 overførte Digia utviklingen av Qt til det nye datterselskapet Qt Company.[39] Den 1. mai 2016 ble Qt Company løsrevet fra Digia og omdannet til et uavhengig selskap,[40] med hovedkvarter i Esbo, Finland.

I 1997 ble aktørene i GNU-prosjektet bekymret for lisensieringen av Qt. Senere dette året ble Qt dobbellisensiert under både en kommersiell lisens og den delvis frie lisensen Q Public License (QPL). Dette fjernet noe av lisensieringsbekymringene, men det var ikke godt nok for Free Software Foundation (FSF), og andre aktivister for fri programvare som startet utviklingen av GTK+ som et alternativ til Qt.

Siste versjon av Qt er 6.6.1, som ble lansert 27. november 2023. Qt er idag trippellisensiert under QPL, GNU General Public License og GNU Lesser General Public License.

GTK+[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikler: GTK+ og GNU General Public License

GNOME 1.1 (utviklingsversjon) på operativsystemet OpenDarwin.
Miguel de Icaza under MySQL Conference 05.
GNOME 1.x
Federico Mena Quintero.

GTK+ eller GIMP Toolkit, er et fritt og åpent multiplattform widget verktøy som brukes til å lage grafiske brukergrensesnitt. Det er skrevet i programmeringsspråket C. Det ble utviklet i 1997 av Spencer Kimball (f. 1995) og Peter Mattis, som var medlemmer av eXperimental Computing Facility (XCF) ved University of California, Berkeley. Opprinnelig ble det brukt til å lage et grafisk brukergrensesnitt for GIMP (GNU Image Manipulation Program), et program som brukes til å behandle digital grafikk og fotografier.

Også skrivebordsmiljøene Xfce, LXDE, MATE, Cinnamon, ROX Desktop, Sugar og Budgie er blitt utviklet ved hjelp av GTK+.

Første offisielle versjon av GTK+ ble lansert den 14. april 1998. Siste versjon er 4.12.4 som ble lansert 17. november 2023.

GNOME 1[rediger | rediger kilde]

Utviklingen av GNOME ble innledet 15. august 1997 av meksikanerne Miguel de Icaza (f. 1972) og Federico Mena Quintero (f. 1976).[41][42] Begge hadde sin bakgrunn som studenter ved Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) i Mexico by, hvor de møtte hverandre.

Icaza hadde laget den kommandolinjebaserte filbehandleren Midnight Commander for Linux,[43] og var en av de første bidragsyterne til kompatibilitetslaget Wine.[44] Han hadde samarbeidet med Linuxkjerne-utvikleren David Stephen Miller (f. 1974) i å portere Linux til RISC-mikroprosessoren SPARC (SPARCLinux), og skrev flere av porteringens video- og nettverksdrivere, såvel som porteringen av C-standardbiblioteket libc til plattformen.[45] De arbeidet begge senere med å utvide Linux til å kjøre på MIPS RISC-prosessorer på SGI Indy arbeidsstasjoner fra Silicon Graphics Inc. (SGI) og skrev de første utstyrsdriverne for vindussystemet X på systemet.[46] Sammen med den ungarske programmereren Ingo Molnár utviklet han den første implementasjon av driverne for RAID-1 og RAID-5 i Linuxkjernen. Sommeren 1997 ble han intervjuet av Microsoft for en jobb i teamet som arbeidet med Internet Explorer for UNIX, for en portering av programvaren til SPARC, men han manglet den nødvendige universitetsgrad for å få en utreisetillatelse til USA (H-1B visa). Quintero på sin side emigrerte til USA for å arbeide hos Red Hat.

I postingen begrunnet Icaza valget av GTK+ fremfor Qt på følgende måte:

KDE-prosjektet i sin nåværende form har omkring 89 000 linjer med kode. På den andre side har Qt-biblioteket omkring 91 000 linjer. QT tvinger også programmereren til å skrive koden i C++ eller Python. GTK kan bli brukt i C, Scheme, Python, C++, Objective-C og Perl.

Dessuten ønsket prosjektdeltagerne å implementere et skrivebordsmiljø med et annet utseende enn KDE.[41]

Navnet GNOME var opprinnelig en forkortelse for GNU Network Object Model Environment. Navnet ble foreslått av systemadministratoren Elliot Lee, på en tid da mange trodde at Common Object Request Broker Architecture (CORBA) ville bringe en nettverksbasert objektmodell til personlige datamaskiner. Dette er ikke lenger en målsetning med GNOME.

Første versjon ble lansert 3. mars 1999 for Linux.[47] Bak denne versjonen stod omkring 250 programmerere fra hele verden, de fleste av dem frivillige fra FSF.[47] De hadde også fått hjelp av RHAD labs (Red Hat Advanced Development) hos Red Hat Software.[47] Skrivebordsmiljøet hadde vinduer som kunne overlappe hverandre og endre størrelse, menylinjer og ikoner til å anskueliggjøre datafiler.[47] Det støttet dra og slipp-funksjoner,[47] og gjorde bruk av de standardiskerte protokollene Xdnd og Motif for maksimum interoperabilitet.[47] Støtten for internasjonale brukere ble fremmet av det faktum at GNOME 1.0 fantes for mer enn 17 språk.[47] GNOME 1.0 fungerte godt sammen med mange programmeringsspråk og skriptspråkAda, C, C++, Objective-C, TOM, Perl, Python, Scheme og GNU Guile.[47]

Versjon 1.0.53 ble lansert 12. oktober 1999.[48] Nytt i denne versjonen var enkelte nye egenskaper, samt hundrevis av feilopprettinger.[48] Blant nyhetene var installasjonsprogrammet Loki Setup, som var blitt utviklet med GTK+ og som benyttet libglade og libxml2 som brukergrensesnitt. Libglade kunne laste XML-filer under kjøring som var generert av Glade Interface Designer, og gjorde det mulig å endre på utseendet til widgets (små nytteprogrammer) uten at det var nødvendig å rekompilere applikasjonen.[48] Andre nyheter var en betautgave av regnearket Gnumeric, appletprogrammet Homer som komplementerte Wanda the GNOME Fish, epostklienten Gmail, telefax-programmet Gfax, den avanserte teksteditoren Bluefish og mange flere nye og oppdaterte programmer.[48]

GNOME 1.1.x var utviklingsversjoner, som ble lansert fra 21. januar 2000 (1.1.0) til mars 2001 (1.1.7).[49] Disse utviklingsversjonene kulminerte i versjon 1.2.

GNOME 1.2 ble lansert 25. mai 2000.[50] I denne versjonen var det fokus på økt brukervennlighet. GNOME User Interface team hadde blitt dannet utelukkende for å forbedre brukervennligheten, basert på tilbakemeldinger fra brukere.[50] Videre var dokumentasjonen forbedret, og det forelå nå brukermanualer både på datamaskinen og på internett.[50] Videre var identifikasjon av installasjonens lokalisering og dokumentasjon fra GNOME’s internasjonale team kraftig forbedret.[50]Intels mikroprosessorer kunne GNOME 1.2 kjøre på Red Hat Linux 6.0, 6.1 og 6.2, Debian 2.2 («Woody») og 3.0 («Potato»), Turbolinux 6.0, Mandrakelinux 6.1 og 6.2, Caldera OpenLinux 2.4 og SUSE Linux 6.3.[50]PowerPC ble GNOME 1.2 portert til LinuxPPC 2000 og Yellow Dog Linux Champion Server 1.2.[50]UltraSPARC var det støtte for Solaris 2.7.[50]

GNOME 1.3.x var utviklingsversjoner.[49]

GNOME 1.4 ble lansert 2. april 2001.[51] Den nye filbehandleren Nautilus erstattet Midnight Commander.[51] Interoperabiliteten med KDE og vindussystemet X ble forbedret.[51] Et nytt Application Launch Feedback lar brukeren få vite når et program er i ferd med å bli lastet.[51] Vindusbehandleren Sawfish ble standard; alle sider av brukergrensesnittet kunne nå tilpasses gjennom Sawfish, inkludert en komplett konfigurasjon av skrivebordets utseende.[51] En mer brukervennlig nettleser og et mer brukervennlig hjelpesystem ble tilføyd, hvor en omfattende dokumentasjon dekker alle sider ved GNOME.[51] GNOME Fifth Toe ble tilføyd, en bred samling av applikasjoner som kjører GNOME.[51] Nytt var også søke- og indekseringsprogrammet Medusa,[51] GNOME Virtual File System,[51] oppdatering av komponentmodellen Bonobo,[51] programvareverktøyene Xml-i18n for bedre internasjonal støtte,[51] GConf, som er et verktøy for å lagre skrivebordmiljøets og programmenes konfigurasjon,[51] støtte for flere programmeringsspråk – GNOME 1.4 for GTK+ støttet C, C++, Objective C, Ada, Perl, Python, Guile, Scheme, TOM, Eiffel, Dylan, JavaScript, Pike, Pascal og O'Haskell,[51] og en forbedring og nyimplementasjon av X display manager (XDM).[51] GNOME 1.4 var resultatet av mer enn 500 utviklere, deriblant over 100 betalte utviklere.[51]

GNOME 1.4.1 ble lansert 6. september 2001.[52][53] Den bestod i hovedsak av feilrettinger og oppdatering av GNOME-programmer.[52]

Oppsummering[rediger | rediger kilde]

Versjon Lansert Merknader
GNOME 1.0 3. mars 1999 Første versjon
GNOME 1.0.53 12. oktober 1999 En rekke nye programmer som Gmail, Gfax, m.fl.
GNOME 1.2 25. mai 2000 Forbedring av brukervennligheten. Full dokumentasjon av de fleste programmer, i tillegg til dokumentasjon og brukermanualer på internett.
Støtte for flere språk.
GNOME 1.4 2. april 2001 Nautilus erstattet Midnight Commander som filbehandler. Vindusbehandleren Sawfish blir standard.
GNOME 1.4.1 6. september 2001 Fjerning av programvarefeil

GNOME 2[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.0
GNOME 2.4 på Fedora Core 1 «Yarrow»
GNOME 2.6
GNOME 2.8 på Fedora Core 3 «Heidelberg»
GNOME 2.10
GNOME 2.12 i en Live-versjon av Ubuntu.
GNOME 2.14 i Ubuntu 6.0.6 «Dapper Drake»
GNOME 2.14 i Ubuntu 6.0.6 «Dapper Drake».
GNOME 2.16 i Ubuntu 6.10 «Edgy Eft».
GNOME 2.18 (russisk versjon)
GNOME 2.20 på FreeBSD
GNOME 2.22.3 (tysk versjon)
GNOME 2.24
GNOME 2.26
GNOME 2.28
Bakgrunnsbildet GNOME Cloud.
Fedora 13 med GNOME 2.30 og bakgrunnsbildet Rocket trails.
GNOME 2.32 på Ubuntu 10.10 «Maverick Meerkat»

GNOME 2 eksisterte fra 2002 til 2010. Det benyttet «skrivebordsmetaforen» og lignet et tradisjonelt skrivebord. Håndteringen av vinduer, programmer og filer var veldig likt metaforen i samtidens operativsystemer. I standardkonfigurasjonen hadde denne utgaven en oppstartsmeny for programmer og filer, og åpne vinduer kunne aksesseres gjennom en oppgavelinje i bunnen av skjermen. I øvre høyre hjørne var det et varslingsfelt for programmer som kjørte i bakgrunn. Dette var konsepter for brukergrensesnitt som også var å finne i Windows 95, Windows 98, og etterfølgende versjoner av Microsoft Windows, såvel som i KDE.

Versjon 2.0[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.0.0 ble lansert 26. juni 2002[54] for FreeBSD, Solaris[55] og flere avarter av Linux. Den nye versjonen var en større oppgradering, som var basert på GTK+ versjon 2.[54] Den hadde innført støtte for Unicode,[54] og hadde forbedrede fonter, grafikk og ikoner.[54] Datagrafikken ble akselrert ved å ta i bruk utvidelsen RENDER, så vel som SIMD instruksjonssettet MMX, som ble introdusert 8. januar 1997 i mikroprosessoren Intel MMX Pentium.[54] Brukervennligheten var kraftig forbedret, ved å ta i bruk GNOME Human interface guidelines,[54] og ytelsen var også forbedret.[54]

Versjon 2.0.1 ble lansert 16. august 2002.[56] Versjonen hadde 1 043 feilrettinger, og flere oppdateringer av programmer.[56] Også versjonene 2.0.2 (lansert 19. september 2002) og 2.0.3 (lansert 27. november 2002)[57] hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[57] En spesiell utgave av versjon 2.0.2 kalt Dropline GNOME ble også lansert for Slackware.

Versjon 2.2[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.1.x var utviklingsversjoner.

GNOME 2.2.0 ble lansert 5. februar 2003.[58] Brukergrensesnittet til filbehandleren Nautilus hadde gjennomgått omfattende endringer.[58] Metacity ble standard vindusbehandler, og erstattet Enlightenment og Sawfish.[58] Dessuten en rekke verktøy for multimedia, deriblant rammeverket GStreamer[58] og forbedringer av bildefremviseren Eye of GNOME.[58] Økt internasjonal støtte, inkludert fonten OpenType Indic og støtte for høyre-til venstre skriftspråk.[58] GNOME-prosjektet hadde arbeidet nært med freedesktop.org for å sikre økt interoperabilitet med KDE og annen programvare;[58] i tillegg var det støtte for en rekke standarder: CORBA, XML, Xdnd, Extended Window Manager Hints (EWMH), XEmed, XSETTINGS og X session manager (XSMP).[58]

Versjon 2.2.1 (lansert 15. mars 2003)[59][60] og versjon 2.2.2 (lansert 11. juli 2003)[61] hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[61]

Versjon 2.4[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.3.x var utviklingsversjoner.[62]

GNOME 2.4.0 ble lansert 10. september 2003.[63] Nettleseren Galeon ble erstattet av nettleseren Epiphany.[63] Et nytt kontrollpanel for GNOME Control Center, en rekke nye appletprogrammer og spill, deriblant kortspillet Blackjack.[63] Blant andre nyheter var skjermleseren Gnopernicus,[63] det dynamiske skjerm-tastaturet GOK,[63] og en rekke nye applikasjoner: videokonferanseprogrammet GnomeMeeting, kalkulatoren Gcalctool, Zenity for utførelse av GTK+ dialogbokser, tegnkartet Gucharmap og GPDF.[63] GNOME 2.4.0 hadde støtte for 29 språk.[63]

GNOME 2.4.1 ble lansert 8. november 2003.[64] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[64]

GNOME 2.4.2 ble lansert 5. februar 2004.[65] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[65]

Versjon 2.6[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.5.x var utviklingsversjoner.

GNOME 2.6.0 ble lansert 31. mars 2004.[66] Blant nyhetene var forbedringer av filbehandleren Nautilus,[66] forbedringer av kontrollpanelet i form av bedre skjermtastatur og lettere endringer av skjermbakgrunnen,[66] en nettverksovervåker, en applet for valg av tastaturets språk,[66] forbedringer av nettleseren Epiphany og programmet GnomeMeeting,[66] og flere verktøy (tegnkart, PDF Viewer, lydopptaker, volumkontroll, søkeverktøy for filer og teksteditor).[66] Andre nyheter var forbedringer av GTK+, forbedringer av GNOME Virtual File system (gnome-vfs) og forbedringer av rammeverket GStreamer som nå var blitt tatt i bruk av flere applikasjoner som Sound Juicer, Rhythmbox, Totem og Marlin.[66]

GNOME 2.6.1 ble lansert 14. mai 2004.[67] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[67]

GNOME 2.6.2 ble lansert 28. juni 2004.[68] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[68]

Versjon 2.8[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.7.x var utviklingsversjoner.

GNOME 2.8.0 ble lansert 15. september 2004.[69] Forbedringer av filbehandleren Nautilus, et nytt MIME-system, lettere å tilføye en ny instans av filbehandleren, støtte for DNS-Based Service Discovery (kalt Rendezvous i Apples produkter) og utvidet støtte for utskiftbar ekstern maskinvare (CD-ROM, DVD, USB-minnepinner og digitalkameraer), tilføyelse av bakgrunnsbildet Glider og nye appletprogrammer (kalender, nettverksmonitor, batteristøtte og værmeldinger), visning av skjermtastaturets layout, tilføyelse av Evolution, forbedringer av nettleseren, en tjener for VNC (virtual network computing), nye systemverktøy for klokke, nettverk og brukere/brukergrupper og en konfigurasjonseditor.[69] GNOME 2.8.0 hadde støtte for 40 språk.[69]

GNOME 2.8.1 ble lansert 26. oktober 2004.[70] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[70]

GNOME 2.8.2 ble lansert 8. desember 2004.[71] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[71]

GNOME 2.8.3 ble lansert 22. februar 2005.[72] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[72]

Versjon 2.10[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.9.x var utviklingsversjoner.

GNOME 2.10.0 ble lansert 9. mars 2005.[73] Den hadde et redusert krav til størrelsen på minnet, og raskere programvare. Blant nyhetene var en raskere utgave av filbehandleren Nautilus, dra og slipp funksjonalitet med andre applikasjoner slik som Mozilla Thunderbird og Mozilla Firefox, m.m. Versjonen hadde et nytt sett med bakgrunnsbilder til skjermen. Andre nyheter var forbedringer av den populære mediaavspilleren Totem og programmet Sound Juicer, forbedringer av e-post klienten Evolution og GnomeMeeting og større integrasjon av nettleseren Epiphany. Valg av tastatur kunne nå bli foretatt fra kontrollpanelet. Dessuten inneholdt versjonen en hel rekke appleter, og nytteprogrammer. GNOME 2.10 hadde støtte for 33 ulike språk.[73]

GNOME 2.10.1 ble lansert 17. april 2005.[74] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

GNOME 2.10.2 ble lansert 4. juli 2005.[74] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

Versjon 2.12[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.11.x var utviklingsversjoner.[74]

GNOME 2.12.0 ble lansert 12. september 2005.[75] Blant nyhetene var flere forbedringer av brukergrensesnittet i Nautilus. Programmet viste filer i kataloger, og tillot at man navigerte ned til en underkatalog og åpnet et nytt katalogvindu bare hvis nødvendig. Nautilus hadde utvidet dra-og-slipp funksjonalitet såvel som CD-brenner funksjoner. Skriveplaten husket nå de kopierte data, også om du lukket programmet. GNOME-panelet gjorde det mulig å starte applikasjoner og kontrollere ulike aspekter av brukergrensesnittet. Vertikale paneler med menyer ble mulige gjennom roterte menyer. Andre nyheter var forbedring av applikasjonene for videoavspilling (Totem), CD-ripping, nettleseren Epiphany og E-post klienten Evolution. Denne versjonen inneholdt den nye dokumentfremviseren Evince, bildefremviseren var forbedret, hjelpesystemet benyttet samme grensesnitt som nettleseren Epiphany, og brukergrensesnittet var forbedret for søkefunksjonene og for ordboken. GNOME 2.12 hadde støtte for 43 språk.

GNOME 2.12.1 ble lansert 5. oktober 2005.[76] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

GNOME 2.12.2 ble lansert 30. november 2005.[77] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

GNOME 2.12.3 ble lansert 8. februar 2006.[78] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

Versjon 2.14[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.13.x var utviklingsversjoner.[79]

GNOME 2.14.0 ble lansert 15. mars 2006.[80]

Versjonene 2.14.1 (lansert 12. april 2006), [81] 2.14.2 (lansert 1. juni 2006),[82] og 2.14.3 (lansert 3. august 2006)[83] hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

Versjon 2.16[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.15.x var utviklingsversjoner.[84]

GNOME 2.16.0 ble lansert 6. september 2006.[85]

GNOME 2.16.1 ble lansert 4. oktober 2016. Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

GNOME 2.16.2 ble lansert 23. november 2016. Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

GNOME 2.16.3 ble lansert 31. januar 2007. Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

GNOME 2.17.x var utviklingsversjoner.

Oppsummering[rediger | rediger kilde]

Versjon Lansert Merknader
2.0 2.0.0 26. juni 2002 En større oppgradering, basert på GTK+ 2. Forbedret ytelse. Bedre brukervennlighet og forbedrede fonter, grafikk og ikoner, ved å benytte GNOME Human interface guidelines. Støtte for Unicode. Raskere datagrafikk ved å ta i bruk utvidelsen RENDER, så vel som SIMD instruksjonssettet MMX, som ble introdusert i mikroprosessoren Intel MMX Pentium. En spesiell utgave av versjon 2.0.2 kalt Dropline GNOME ble lansert for Slackware.
2.0.1 16. august 2002
2.0.2 19. september 2002
2.0.3 27. november 2002
2.2 2.2.0 5. februar 2003 En rekke nye verktøy for multimedia, deriblant rammeverket GStreamer. Forbedringer av bildefremviseren Eye of GNOME. Forbedringer av brukergrensesnittet til filbehandleren Nautilus. Metacity ble standard vindusbehandler, og erstattet Enlightenment og Sawfish. Økt internasjonal støtte, inkludert fonten OpenType Indic og støtte for skriftspråk som leses fra høyre-til venstre. Interoperabilitet med KDE og andre skrivebordsmiljøer. Støtte for standardene CORBA, XML, Xdnd, Extended Window Manager Hints (EWMH), XEmed, XSETTINGS og X session manager (XSMP).
2.2.1 15. mars 2003
2.2.2 11. juli 2003
2.4 2.4.0 10. september 2003 Nettleseren Galeon ble erstattet av Epiphany.
2.4.1 8. november 2003
2.4.2 5. februar 2004
2.6 2.6.0 31. mars 2004 Kraftige forbedringer av Nautilus. Ny dialogboks for filer skrevet i GTK+
2.6.1 14. mai 2004
2.6.2 28. juni 2004
2.8 2.8.0 15. september 2004 Tilføyde e-post, kalender og almanakk-verktøyet Evolution. Utvidet støtte for utskiftbar ekstern maskinvare.
2.8.1 26. oktober 2004
2.8.2 8. desember 2004
2.8.3 22. februar 2005
2.10 2.10.0 9. mars 2005 Reduserte minnekrav og raskere programvare. Nye applets for modem, harddisker og søppelbøtte. Multimedieavspilleren Totem og CD-ripper programmet Sound Juicer.
2.10.1 17. april 2005
2.10.2 4. juli 2005
2.12 2.12.0 12. september 2005 Var basert på GTK+ 2.8. Forbedringer av Nautilus. Forbedringer av dra og slipp-funksjonalitet mellom programmer. Integrering av programvare fra Freedesktop.org. Tilføyde dokumentfremviseren Evince, en meny-editor og flere administrative verktøy.
2.12.1 5. oktober 2005
2.12.2 30. november 2005
2.12.3 8. februar 2006
2.14 2.14.0 15. mars 2006 Opptil 100 % raskere kode. Raskere svitsjing mellom brukere. Mer brukervennlig. Tilføyde multimediarammeverket GStreamer, videokonferanseprogrammet Ekiga (tidligere kalt GnomeMeeting), søkeprogrammet Deskbar, avloggingseditoren Pessulus og verktøyet Sabayon for systemadministrasjon.
2.14.1 12. april 2006
2.14.2 1. juni 2006
2.14.3 3. august 2006


Versjon Lansert Merknader
GNOME 2.16.0 6. september 2006 Ytelsesforbedringer. Tilføyde Tomboy, Baobab (program for analyse av harddiskbruk), og skjermleseren Orca. Forbedringer av Totem, Nautilus og Metacity (støtte for sammensetting av flere bilder til ét bilde). GNOME Power Manager (lengre levetid til batterier i bærbare datamaskiner. Basert på GTK+ 2.10.
GNOME 2.16.1 4. oktober 2006 Feilrettinger
GNOME 2.16.2 23. november 2006 Feilrettinger
GNOME 2.16.3 31. januar 2007 Feilrettinger
GNOME 2.18.0 14. mars 2007 Ytelsesforbedringer. Tilføyde Seahorse GPG. Forbedringer av en rekke programmer. Støtte for MP3 og AAC.
GNOME 2.18.1 11. april 2007 Feilrettinger
GNOME 2.18.2 22. mai 2007 Feilrettinger
GNOME 2.18.3 4. juli 2007 Feilrettinger
GNOME 2.20.0 19. september 2007 Forbedringer av en rekke programmer: Evolution (sikkerhets-kopiering), Epiphany, EOG, Seahorse GPG (bedre passordbeskyttelse), GNOME Power Manager og Evince (redigering av PDF-filer). Innebygd søkefunksjon i dialogbokser for filhåndtering. Automatisk deteksjon og håndtering av ulike medieformater.
GNOME 2.20.1 18. oktober 2007 Feilrettinger
GNOME 2.20.2 28. november 2007 Feilrettinger
GNOME 2.20.3 9. januar 2008 Feilrettinger
GNOME 2.22.0 12. mars 2008 Webkamera-programmet Cheese, skjermovervåkeren
Vinagre på andre maskiner og GVFS. Forbedringer
av en rekke programmer.
GNOME 2.22.1 9. april 2008 Fjerning av bugs
GNOME 2.22.2 28. mai 2008 Fjerning av bugs
GNOME 2.22.3 2. juli 2008 Fjerning av bugs
GNOME 2.24.0 24. september 2008
GNOME 2.24.1 22. oktober 2008 Fjerning av bugs
GNOME 2.24.2 26. november 2008 Fjerning av bugs
GNOME 2.24.3 14. januar 2009 Fjerning av bugs
GNOME 2.26.0 18. mars 2009
GNOME 2.26.1 15. april 2009 Fjerning av bugs
GNOME 2.26.2 20. mai 2009 Fjerning av bugs
GNOME 2.26.3 29. juni 2009 Fjerning av bugs
GNOME 2.28.0 23. september 2009
GNOME 2.28.1 22. oktober 2009 Fjerning av bugs
GNOME 2.28.2 16. desember 2009 Fjerning av bugs
GNOME 2.28.3 25. januar 2010
GNOME 2.30.0 31. mars 2010
GNOME 2.30.1 28. april 2010 Fjerning av bugs
GNOME 2.30.2 23. juni 2010 Fjerning av bugs
GNOME 2.32.0 29. september 2010
GNOME 2.32.1 17. november 2010

GNOME 3[rediger | rediger kilde]

Tabellen nedenfor gir en oversikt over stabile versjoner av GNOME. Utviklingsversjoner har hatt versjonsnumrene 2.19.x, 2.21.x, 2.23.x, 2.25.x, 2.27.x, 2.29.x, 2.31.x, 2.91.x, 3.1.x, 3.3.x, 3.5.x, 3.7.x, 3.9.x, 3.11.x, 3.13.x, 3.15.x, 3.17.x., 3.19.x og 3.21.x.

Versjon Lansert Merknader
GNOME 3.0.0 6. april 2011
GNOME 3.0.1 27. april 2011
GNOME 3.0.2 25. mai 2011
GNOME 3.2.0 28. september 2011
GNOME 3.2.1 19. oktober 2011
GNOME 3.2.2 16. november 2011
GNOME 3.4.0 26. mars 2012
GNOME 3.4.1 18. april 2012
GNOME 3.4.2 16. mai 2012
GNOME 3.6.0 26. september 2012
GNOME 3.6.1 18. oktober 2012
GNOME 3.6.2 15. november 2012
GNOME 3.8.0 27. mars 2013
GNOME 3.8.1 18. april 2013
GNOME 3.8.2 16. mai 2013
GNOME 3.10.0 26. september 2013
GNOME 3.10.1 16. oktober 2013
GNOME 3.10.2 18. november 2013
GNOME 3.12.0 24. mars 2014
GNOME 3.12.1 28. april 2014
GNOME 3.12.2 15. mai 2014
GNOME 3.14.0 28. september 2014
GNOME 3.14.1 14. oktober 2014
GNOME 3.14.2 13. november 2014
GNOME 3.16.0 22. mars 2015
GNOME 3.16.1 16. april 2015
GNOME 3.16.2 13. mai 2015
GNOME 3.18.0 23. september 2015
GNOME 3.18.1 14. oktober 2015
GNOME 3.18.2 12. november 2015
GNOME 3.20.0 23. mars 2016
GNOME 3.20.1 13. april 2016
GNOME 3.20.2 11. mai 2016
GNOME 3.22.0 21. september 2016
GNOME 3.22.1 12. oktober 2016
GNOME 3.22.2 9. november 2016
GNOME 3.24.0 22. mars 2017
GNOME 3.24.1 12. april 2017
GNOME 3.24.2 10. mai 2017
GNOME 3.26.0 13. september 2017
GNOME 3.26.1 4. oktober 2017
GNOME 3.26.2 1. november 2017
GNOME 3.28.0 14. mars 2018
GNOME 3.28.1 11. april 2018
GNOME 3.28.2 9. mai 2018
GNOME 3.30.0 3. september 2018
GNOME 3.30.1 26. september 2018
GNOME 3.30.2 24. oktober 2018
GNOME 3.32.0 13. mars 2019
GNOME 3.32.1 10. april 2019
GNOME 3.32.2 8. mai 2019
GNOME 3.34.0 12. september 2019
GNOME 3.34.1 9. oktober 2019
GNOME 3.34.2 23. november 2019
GNOME 3.34.3 9. januar 2020
GNOME 3.34.4 7. februar 2020
GNOME 3.34.5 28. mars 2020
GNOME 3.34.6 25. april 2020
GNOME 3.34.7 22. mai 2020
GNOME 3.34.8 4. juli 2020
GNOME 3.34.9 8. august 2020
GNOME 3.36.0 11. mars 2020
GNOME 3.36.1 28. mars 2020
GNOME 3.36.2 25. april 2020
GNOME 3.36.3 22. mai 2020
GNOME 3.36.4 4. juli 2020
GNOME 3.36.5 8. august 2020
GNOME 3.36.6 5. september 2020
GNOME 3.36.7 3. oktober 2020
GNOME 3.36.8 3. oktober 2020
GNOME 3.36.9 9. januar 2021
GNOME 3.36.10 13. februar 2021
GNOME 3.38.0 16. september 2020
GNOME 3.38.1 3. oktober 2020
GNOME 3.38.2 25. november 2020
GNOME 3.38.3 9. januar 2021
GNOME 3.38.4 13. februar 2021
GNOME 3.38.5 20. mars 2021
GNOME 3.38.6 1. mai 2021
GNOME 3.38.7 8. juni 2021
GNOME 3.38.8 10. juli 2021
GNOME 3.38.9 14. august 2021

GNOME 4x[rediger | rediger kilde]

Versjon Lansert Merknader
GNOME 40.0 24. mars 2021 24 571 forandringer, foretatt av 822 bidragsytere

* Nytt design av aktivitetenes oversikt.
Arbeidsområdene er arrangert horisontalt, og
oversikten og app-griden er arrangert vertikalt.
* Applikasjonen for visning av været forbedret
* Bedre innstillinger av tastatur m.m.
* Forbedring av nettleseren (Web)
* Forbedringer av innstallasjonsprogrammet (Software)
* Forbedringer av filbehandleren
* Pop-up informasjon til kart (Maps)
* Avrundede vindushjørner
GNOME 40.1 1. mai 2021
GNOME 40.2 8. juni 2021
GNOME 40.3 10. juli 2021
GNOME 40.4 14. august 2021
GNOME 40.5 18. september 2021
GNOME 40.6 30. oktober 2021
GNOME 40.7 4. desember 2021
GNOME 40.8 8. januar 2022
GNOME 40.9 12. februar 2022
GNOME 40.10 19. mars 2022
GNOME 41.0 22. september 2021
GNOME 41.1 30. oktober 2021
GNOME 41.2 4. desember 2021
GNOME 41.3 8. januar 2022
GNOME 41.4 12. februar 2022
GNOME 41.5 19. mars 2022
GNOME 41.6 23. april 2022
GNOME 41.7 28. mai 2022
GNOME 41.8 2. juli 2022
GNOME 41.9 6. august 2022
GNOME 41.10 21. september 2022
GNOME 42.0 23. mars 2022
GNOME 42.1 23. april 2022
GNOME 42.2 28. mai 2022
GNOME 42.3 2. juli 2022
GNOME 42.4 6. august 2022
GNOME 42.5 21. september 2022
GNOME 42.6 22. oktober 2022
GNOME 42.7 3. desember 2022
GNOME 42.8 7. januar 2023
GNOME 42.9 11. februar 2023
GNOME 42.10 18. mars 2023
GNOME 43.0 21. september 2022
GNOME 43.1 22. oktober 2022
GNOME 43.2 3. desember 2022
GNOME 43.3 7. januar 2023
GNOME 43.4 11. februar 2023
GNOME 43.5 18. mars 2023
GNOME 43.6 22. april 2023
GNOME 43.7 27. mai 2023
GNOME 43.8 1. juli 2023
GNOME 43.9 5. august 2023
GNOME 43.10 16. september 2023
GNOME 44.0 22. mars 2023
GNOME 44.1 22. april 2023
GNOME 44.2 27. mai 2023
GNOME 44.3 1. juli 2023
GNOME 44.4 5. august 2023
GNOME 44.5 16. september 2023
GNOME 44.6 21. oktober 2023
GNOME 44.7 2. desember 2023
GNOME 44.8 6. januar 2024
GNOME 44.9
GNOME 44.10
GNOME 45.0 20. september 2023
GNOME 45.1 21. oktober 2023
GNOME 45.2 2. desember 2023
GNOME 45.3 6. januar 2024
GNOME 45.4
GNOME 45.5
GNOME 45.6
GNOME 45.7
GNOME 45.8
GNOME 45.9
GNOME 45.10
GNOME 46.0 6. januar 2024 46.0 alpha

Se også[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The GNOME Desktop project». 
  2. ^ «GNOME 45 “Riga” Desktop Environment Officially Released, This Is What’s New». 20. september 2023. Besøkt 21. september 2023. 
  3. ^ «Introducing GNOME 45». 20. september 2023. Besøkt 21. september 2023. 
  4. ^ «GNOME 45 released». 20. september 2023. Besøkt 21. september 2023. 
  5. ^ "GNOME 45 Released With New Apps, New Activities Indicator"; besøksdato: 21. september 2023; verkets språk: engelsk; utgivelsesdato: 20. september 2023; internblad: Phoronix.
  6. ^ a b c d e f https://www.openhub.net/p/gnome/analyses/latest/languages_summary.
  7. ^ «License» (engelsk). Besøkt 2. mai 2023. 
  8. ^ «Internationalization» (engelsk). The GNOME Project. 
  9. ^ «GNOME Languagest» (engelsk). The GNOME Project. 
  10. ^ «GNOME Applications». gnome.org. Arkivert fra originalen 2. juli 2015. Besøkt 19. desember 2012. 
  11. ^ a b c d e f Matthias Erich: New Project: Kool Desktop Environment (KDE), de.comp.os.linux.misc, 14. oktober 1996, besøkt 12. september 2016
  12. ^ Matthias Ettrich. A Short Intro, behindkde.org, besøkt 26. juli 2019
  13. ^ a b c «UNIX Leaders Complete First Release of Specification for Common Open Software Environment Desktop» (pressemelding). Hewlett-Packard, IBM Corporation, SunSoft, Inc., UNIX System Laboratories, X/Open Company Ltd. 30. juni 1993. Arkivert fra originalen 7. februar 2012. Besøkt 26. juli 2019.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 7. februar 2012. Besøkt 26. juli 2019. 
  14. ^ «User Interface Hybrids - Integrating User Environments with Motif». The Open Group. 
  15. ^ A. D. Marshall: Motif Programming Arkivert 5. august 2019 hos Wayback Machine., users.cs.cf.ac.uk, 1. mai 1999
  16. ^ Search Distributions: KDE, besøkt 26. juli 2019, besøkt 26. juli 2019
  17. ^ Slackware, DistroWatch, besøkt 26. juli 2019
  18. ^ Frugalware Linux, DistroWatch, besøkt 26. juli 2019
  19. ^ Debian, DistroWatch, besøkt 26. juli 2019
  20. ^ Linux Mint, DistroWatch, besøkt 26. juli 2017
  21. ^ Kubuntu, DistroWatch, besøkt 26. juli 2019
  22. ^ a b Red Hat Enterprise Linux, DistroWatch, besøkt 26. juli 2019
  23. ^ Fedora, DistroWatch, besøkt 26. juli 2019
  24. ^ OpenSUSE, DistroWatch, besøkt 26. juli 2019
  25. ^ OpenMandriva Lx, DistroWatch, besøkt 26. juli 2017
  26. ^ Gentoo Linux, DistroWatch, besøkt 26. juli 2019
  27. ^ Arch Linux, DistroWatch, besøkt 26. juli 2019
  28. ^ Chakra GNU/Linux, DistroWatch, besøkt 26. juli 2019
  29. ^ Manjaro Linux, DistroWatch, besøkt 26. juli 2019
  30. ^ FreeBSD, DistroWatch, besøkt 26. juli 2019
  31. ^ OpenBSD, DistroWatch, besøkt 26. juli 2019
  32. ^ NetBSD DistroWatch, besøkt 26. juli 2019,
  33. ^ Oracle Solaris, DistroWatch, besøkt 26. juli 2019
  34. ^ a b c T H E K D E S K T O P E N V I R O N M E N T. An integrated Desktop Environment for the Unix Operating System, kde.org, 20. oktober 1997
  35. ^ KDE 4.0 Released, kde.org, 11. januar 1998
  36. ^ KDE Ships Applications and Platform 4.14.3, kde.org, 11. november 2014
  37. ^ About KDE, kde.org, besøkt 26. juli 2019
  38. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 10. april 2011. Besøkt 12. september 2016. 
  39. ^ «TMview search result shown on September 12th, 2016». TMDN.org. Besøkt 15. juni 2017. 
  40. ^ «Digia and Qt have demerged into two companies – Digia’s new strategy’s main themes revealed». Digia. Arkivert fra originalen 17. juni 2017. Besøkt 15. juni 2017. 
  41. ^ a b c Miguel de Icaza: The GNOME Desktop project, GNOME mail services, 15. august 1997
  42. ^ About Us. We promote software freedom, gnome.org, besøkt 14. september 2016
  43. ^ Midnight Commander FAQ, besøkt 6. september 2010]
  44. ^ Wine history, wiki.winehq.org, 19. februar 2016
  45. ^ David S. Miller, Rutgers CAIP, og Miguel de Icaza: The SPARC Port of Linux, Instituto de Ciencias Nucleares, Universidad Nacional Autonoma de Mexico, login: Vol. 22, No.2, April 1997.
  46. ^ Linux Cross Reference Linux/drivers/sgi/char/graphics.c Arkivert 21. januar 2012 hos Wayback Machine., kneuro.net, 18. februar 2000
  47. ^ a b c d e f g h GNOME 1.0, GNU Operating System, Free Software Foundation, 3. mars 1999
  48. ^ a b c d "October GNOME" Released Today, Linux Weekly News, 12. oktober 1999
  49. ^ a b GNOME Development History, Office of Response and Restoration, 16. september 2016
  50. ^ a b c d e f g GNOME 1.2 “Bongo GNOME” Unleashed Arkivert 14. mai 2011 hos Wayback Machine., gnome.org, 25. mai 2000
  51. ^ a b c d e f g h i j k l m n o GNOME 1.4 Released: Desktop Environment Boasts Power, Stability, Polish and Integration Arkivert 24. mai 2011 hos Wayback Machine., gnome.org, 4. april 2001
  52. ^ a b GNOME 1.4.1 beta1 released, JT Smith, 6. august 2001
  53. ^ Door Bart van den Akker: Software-update: Gnome 1.4.1 Beta 2, tweakers.net, 6. september 2001
  54. ^ a b c d e f g GNOME 2.0 Release Notes, gnome.org, 26. juni 2002
  55. ^ GNOME 2.0 Desktop for the Solaris Operating Environment User Guide, Oracle.com, 2010
  56. ^ a b GNOME 2.0.1 Desktop and Developer Platform Released!, GNOME mail services, 16. august 2002
  57. ^ a b GNOME 2.0.3 Desktop and Developer Platform Released, Linux Compatible, 28. november 2002
  58. ^ a b c d e f g h GNOME 2.2 Release Notes, GNOME Help, 5. februar 2003
  59. ^ Eugenia Loli: GNOME 2.2.1 Released, OSnews, 16. mars 2003
  60. ^ GNOME 2.2.1 released, LWN.net, 17. mars 2003
  61. ^ a b GNOME 2.2.2 released (GnomeDesktop), LWN.net, 11. juli 2003
  62. ^ GNOME 2.3.0 changelogs (GnomeDesktop), LWN.net, 14. april 2003
  63. ^ a b c d e f g GNOME 2.4 Release Notes, GNOME Help, 10. september 2003
  64. ^ a b GNOME Desktop 2.4.1 "Better late than never", GNOME mail services, 8. november 2003
  65. ^ a b GNOME Desktop & Developer platform 2.4.2 released (GnomeDesktop), LWN.net, 5. februar 2004
  66. ^ a b c d e f g GNOME 2.6 Release Notes, GNOME Help, 31. mars 2004
  67. ^ a b Philipp Esselbach: GNOME 2.6.1 Desktop & Developer Platform, Linux Compatible, 14. mai 2004
  68. ^ a b Kjartan Maraas: ANNOUNCE: GNOME 2.6.2 Desktop and Developer Platform, GNOME mail services, 28. juni 2004
  69. ^ a b c GNOME 2.8 Release Notes, GNOME help, 15. september 2004
  70. ^ a b GNOME 2.8.1 released, meroh.net, 26. oktober 2004
  71. ^ a b Andreas Wilkens: Unix/Linux-Desktop GNOME 2.8.2 ist verfügbar, 9. desember 2004
  72. ^ a b Kjartan Maraas: GNOME 2.8.3 is released, GNOME mail services, 22. februar 2005
  73. ^ a b GNOME 2.10 Release Notes, GNOME help, 9. mars 2005
  74. ^ a b c GNOME 2.11.x Development Series, gnome.org, 3. februar 2008
  75. ^ GNOME 2.12 Release Notes, GNOME help, 12. september 2005
  76. ^ Gnome 2.12.1 Released, OSNews, 5. oktober 2005
  77. ^ The GNOME Desktop and developer platform version 2.12.2 is out, GNOME mail services, 30. november 2005
  78. ^ Gnome 2.12.3 Released!, GNOME Mail Services, 8. februar 2006
  79. ^ GNOME 2.13.x Development Series, wiki.gnome.org, 3. februar 2008
  80. ^ GNOME 2.14 Release Notes, GNOME Help, 15. mars 2006
  81. ^ GNOME 2.14.1 Released!, 12. april 2006, GNOME Mail service
  82. ^ GNOME 2.14.2 Released!, 1. juni 2006, GNOME Mail service
  83. ^ GNOME 2.14.3 Released!, 3. august 2006, GNOME Mail service
  84. ^ GNOME 2.15.x Development Series, gnome.org, 3. februar 2008
  85. ^ GNOME 2.16 Release Notes, 6. september 2006, GNOME Help

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nåværende utviklingsversjon[rediger | rediger kilde]

Tidligere utviklingsserier[rediger | rediger kilde]