GNOME

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
GNOME
Gnomelogo.svg
GNOME 3.20.3 aktivitetsoversikt.png
Aktivitetsoversikten i GNOME 3.20.3
SkaperMiguel de Icaza
UtviklerThe GNOME Project[1]
Utgitt3. mars 1999; 19 år siden (1999-03-03)
Nyeste versjon3.30.1 (26. september 2018; 2 måneder siden (2018-09-26))
Nyeste beta-versjon3.29.92[2] (29. august 2018; 3 måneder siden (2018-08-29))
OperativsystemLinux
Skrevet iC, C++, Python, Vala, JavaScript
TypeSkrivebordsmiljø
LisensGNU General Public License
Nettstedwww.gnome.org

GNOME er et fritt og åpent skrivebordsmiljø for vindussystemet X og Wayland. Navnet GNOME var opprinnelig en forkortelse for GNU Network Object Model Environment. Navnet ble foreslått av systemadministratoren Elliot Lee, på en tid da mange trodde at Common Object Request Broker Architecture (CORBA) ville bringe en nettverksbasert objektmodell til personlige datamaskiner. Dette er ikke lenger en målsetning med GNOME.

GNOME er det offisielle skrivebordsmiljøet til GNU-prosjektet. Det blir utviklet av The GNOME Project og blir lansert under lisensen GNU General Public License.

Utviklingen av GNOME ble innledet 15. august 1997 av meksikanerne Miguel de Icaza og Federico Mena Quintero, og første versjon ble lansert 3. mars 1999. GNOME oppstod som en reaksjon på KDE, et annet fritt og åpent skrivebordsmiljø som ble lansert 14. oktober 1996. KDE er i seg selv fritt, men benytter programvarebiblioteket Qt som delvis er kommersiell og proprietær programvare. GNOME bruker det alternative programvarebiblioteket GTK+ (GIMP Toolkit) som er fri programvare.

GNOME benyttet opprinnelig en tradisjonell skrivebordsmetafor. GNOME versjon 3.0, som ble lansert 6. april 2011, introduserte det grafiske skallet GNOME Shell, som benytter en mer abstrakt metafor. Uenigheter omkring dette valget førte til at det oppstod to andre alternative skrivebordsmiljø. Det første er MATE, som oppstod 19. august 2011 som en fork av GNOME versjon 2.32.1. Det andre er Cinnamon, som ble lansert i 2011 som et alternativt grafisk skall. Fra versjon 2.0 som ble lansert 10. oktober 2013, er det et komplett skrivebordsmiljø.

Den primære plattformen for GNOME er Linux, men det støtter også de fleste derivater av Berkeley Software Distribution (BSD), så vel som UNIX-plattformene Solaris, AIX, HP-UX, UnixWare, OpenServer, Mac OS X (via X11.app) m.fl. GNOME kan også kjøre på Microsoft Windows (via Cygwin).

Både GNOME og KDE er i dag del av Freedesktop.org-prosjektet – et forsøk på å standardisere UNIX-skrivebordet slik at de forskjellige skrivebordsmiljøene kan samvirke.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

GNOME bruker følgende teknologier: vindussystemet X, GTK+ for grafiske komponenter, CORBA (i den egne ORB:en, objekthantereren ORBit), XFT for kantutjevning av tekst, TrueType gjennom FreeType-programbiblioteket, Unicode.

GNOME finnes på 39 språk[3] (eller 191 språk[4], om man teller med språk med mindre enn 80% oversatte strenger), blant andre norsk, svensk, arabisk, gresk, og finsk. Det støtter tekst som går fra høyre til venstre.

GNOME fokuserer på å være et så brukervennlig miljø som mulig og det finnes dokumenter som spesifiserer hvordan programmer skal skrives for å integreres ordentlig i brukermiljøet. Tilgjengelighet for funksjonshemmede står også i fokus.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Et stort antall frivillige personer og bedrifter støtter og bidrar til utviklingen av GNOME, GNU, Novell, Red Hat, Canonical Ltd, Mandriva, Sun Microsystems, IBM og Hewlett-Packard er noen av bidragsyterne.

Utviklere og brukere av GNOME samles hvert år i et møte kalt GUADEC for å diskutere prosjektets status og fremtidige utvikling.

I august 2000 ble GNOME Foundation grunnlagt for å arbeide med administrative oppgaver, pressemeldinger, og å være et kontakt-punkt for selskaper som ønsker å delta i utviklingen av GNOME.

Viktige GNOME-programmer[rediger | rediger kilde]

[5]

Historie[rediger | rediger kilde]

KDE[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikler: KDE og Common Desktop Environment

Forløperen til GNOME var skrivebordsmiljøet KDE. Det ble lansert 14. oktober 1996 av tyskeren Matthias Ettrich, som da var en student på Universitetet i Tübingen. I en etterhvert så berømt nyhetsposting på Usenet, hevdet han at datidens grafiske brukergrensesnitt i UNIX var for dårlige. Blant problemene var at ingen programmer så ut som andre eller fungerte godt med andre programmer. Han foreslo å lage et skrivebordsmiljø, som ikke bare var en samling programmer, men et grafisk brukergrensesnitt hvor de ulike elementene hadde konsist utseende og funksjonalitet. Det måtte også være brukervennlig; et av problemene hans var at kjæresten ikke kunne bruke UNIX-maskinen.[6]

KDE på den japanske Linuxdistribusjonen Berry Linux versjon 0.89.

Navnet KDE var ment som et ordspill, og hentydet til skrivebordsmiljøet Common Desktop Environment (CDE) som på denne tiden var tilgjengelig for UNIX. CDE benyttet vindussystemet X, og ble utviklet av Hewlett-Packard, IBM og Sun Microsystems gjennom X/Open-konsortiet. CDE var standardisert rundt widgetverktøyet Motif, som oppstod i 1989 som en konkurrent til OPEN LOOK på Unix arbeidsstasjoner. KDE kunne derfor forklares som K Desktop Environment.

Med lanseringen av versjon 4.0 den 11. januar 1998 skiftet KDE navn til KDE Software Compilation; versjon 4.14.3 (november 2014) var siste versjon av denne. KDE ble i desember 2014 splittet opp i tre deler: KDE Applications, KDE Frameworks 5 og KDE Plasma 5. Siste versjon av KDE Plasma er 5.14.0 som ble lansert 9. oktober 2018.

Qt[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Qt

KDE ble lansert som fri og åpen programvare, og som sådan var det i tråd med filosofien til GNU-prosjektet. Imidlertid var det blitt utviklet med programvarebiblioteket Qt, som nettopp ikke var fri programvare, men et kommersielt produkt. Ot ble lansert 20. mai 1995 av det norske programvareselskapet Trolltech. Den 17. juni 2008 ble Trolltech oppkjøpt av finske selskapet Nokia, og den 30. september 2008 skiftet de navn til Qt Software. I mai 2011 ble deretter Qt Software oppkjøpt av finske selskapet Digia.[7] I september 2014 overførte Digia utviklingen av Qt til det nye datterselskapet Qt Company.[8] Den 1. mai 2016 ble Qt Company løsrevet fra Digia og omdannet til et uavhengig selskap,[9] med hovedkvarter i Esbo, Finland.

I 1997 ble aktørene i GNU-prosjektet bekymret for lisensieringsproblematikken omkring Qt. Senere dette året ble Qt dobbellisensiert under både en kommersiell lisens og den delvis frie lisensen Q Public License (QPL). Dette fjernet noe av lisensieringsbekymringene, men det var ikke godt nok for Free Software Foundation (FSF), og andre aktivister for fri programvare som startet utviklingen av GTK+ som et alternativ til Qt.

Siste versjon av Qt er 5.11.2, som ble lansert 20. september 2018. Qt er idag trippellisensiert under QPL, GNU General Public License og GNU Lesser General Public License.

GTK+[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikler: GTK+ og GNU General Public License

GNOME 1.1 (utviklingsversjon) på operativsystemet OpenDarwin.
Miguel de Icaza under MySQL Conference 05.
GNOME 1.x
Federico Mena Quintero.

GTK+ eller GIMP Toolkit, er et fritt og åpent multiplattform widget verktøy som brukes til å lage grafiske brukergrensesnitt. Det er skrevet i programmeringsspråket C. Det ble utviklet i 1997 av Spencer Kimball og Peter Mattis, som var medlemmer av eXperimental Computing Facility (XCF) ved University of California, Berkeley. Opprinnelig ble det brukt til å lage et grafisk brukergrensesnitt for GIMP (GNU Image Manipulation Program), et populært program som blir brukt til å behandle digital grafikk og fotografier. Første offisielle versjon av GTK+ ble lansert den 14. april 1998. Siste versjon er 3.24.1 som ble lansert 19. september 2018.

Ikke bare GNOME, men også skrivebordsmiljøene Xfce, LXDE, MATE, Cinnamon, ROX Desktop, Sugar og Budgie er blitt utviklet ved hjelp av GTK+.

GNOME 1[rediger | rediger kilde]

Utviklingen av GNOME ble innledet 15. august 1997 av meksikanerne Miguel de Icaza og Federico Mena Quintero.[10][11] Begge hadde sin bakgrunn som studenter ved Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) i Mexico by, hvor de møtte hverandre.

Icaza var allerede en profilert skikkelse innen informatikk. Han hadde skrevet den kommandolinjebaserte filbehandleren Midnight Commander for Linux,[12] og var en av de første bidragsyterne til kompatibilitetslaget Wine.[13] Han hadde samarbeidet med Linuxkjerne-utvikleren David Stephen Miller i å portere Linux til RISC-mikroprosessoren SPARC (SPARCLinux), og skrev flere av porteringens video- og nettverksdrivere, såvel som porteringen av C-standardbiblioteket libc til plattformen.[14] De arbeidet begge senere med å utvide Linux til å kjøre på MIPS RISC-prosessorer på SGI Indy arbeidsstasjoner fra Silicon Graphics Inc. (SGI) og skrev de første utstyrsdriverne for vindussystemet X på systemet.[15] Sammen med den ungarske programmereren Ingo Molnár utviklet han den første implementasjon av driverne for RAID-1 og RAID-5 i Linuxkjernen. Sommeren 1997 ble han intervjuet av Microsoft for en jobb i teamet som arbeidet med Internet Explorer for UNIX, for en portering av programvaren til SPARC, men han manglet den nødvendige universitetsgrad for å få en utreisetillatelse til USA (H-1B visa). Quintero på sin side emigrerte til USA for å arbeide hos Red Hat.

I postingen begrunnet Icaza valget av GTK+ fremfor Qt på følgende måte:

SitatKDE-prosjektet i sin nåværende form har omkring 89 000 linjer med kode. På den andre side har Qt-biblioteket omkring 91 000 linjer. QT tvinger også programmereren til å skrive koden i C++ eller Python. GTK kan bli brukt i C, Scheme, Python, C++, Objective-C og Perl.Sitat
[10]

Dessuten ønsket prosjektdeltagerne å implementere et skrivebordsmiljø med et annet utseende enn KDE.[10]

Navnet GNOME var opprinnelig en forkortelse for GNU Network Object Model Environment. Navnet ble foreslått av systemadministratoren Elliot Lee, på en tid da mange trodde at Common Object Request Broker Architecture (CORBA) ville bringe en nettverksbasert objektmodell til personlige datamaskiner. Dette er ikke lenger en målsetning med GNOME.

Første versjon ble lansert 3. mars 1999 for Linux.[16] Bak denne versjonen stod omkring 250 programmerere fra hele verden, de fleste av dem frivillige fra FSF.[16] De hadde også fått hjelp av RHAD labs (Red Hat Advanced Development) hos Red Hat Software.[16] Skrivebordsmiljøet hadde vinduer som kunne overlappe hverandre og endre størrelse, menylinjer og ikoner til å anskueliggjøre datafiler.[16] Det støttet dra og slipp-funksjoner,[16] og gjorde bruk av de standardiskerte protokollene Xdnd og Motif for maksimum interoperabilitet.[16] Støtten for internasjonale brukere ble fremmet av det faktum at GNOME 1.0 fantes for mer enn 17 språk.[16] GNOME 1.0 fungerte godt sammen med mange programmeringsspråk og skriptspråkAda, C, C++, Objective-C, TOM, Perl, Python, Scheme og GNU Guile.[16]

Versjon 1.0.53 ble lansert 12. oktober 1999.[17] Nytt i denne versjonen var enkelte nye egenskaper, samt hundrevis av feilopprettinger.[17] Blant nyhetene var installasjonsprogrammet Loki Setup, som var blitt utviklet med GTK+ og som benyttet libglade og libxml2 som brukergrensesnitt. Libglade kunne laste XML-filer under kjøring som var generert av Glade Interface Designer, og gjorde det mulig å endre på utseendet til widgets (små nytteprogrammer) uten at det var nødvendig å rekompilere applikasjonen.[17] Andre nyheter var en betautgave av regnearket Gnumeric, appletprogrammet Homer som komplementerte Wanda the GNOME Fish, epostklienten Gmail, telefax-programmet Gfax, den avanserte teksteditoren Bluefish og mange flere nye og oppdaterte programmer.[17]

GNOME 1.1.x var utviklingsversjoner, som ble lansert fra 21. januar 2000 (1.1.0) til mars 2001 (1.1.7).[18] Disse utviklingsversjonene kulminerte i versjon 1.2.

GNOME 1.2 ble lansert 25. mai 2000.[19] I denne versjonen var det fokus på økt brukervennlighet. GNOME User Interface team hadde blitt dannet utelukkende for å forbedre brukervennligheten, basert på tilbakemeldinger fra brukere.[19] Videre var dokumentasjonen forbedret, og det forelå nå brukermanualer både på datamaskinen og på internett.[19] Videre var identifikasjon av installasjonens lokalisering og dokumentasjon fra GNOME’s internasjonale team kraftig forbedret.[19]Intels mikroprosessorer kunne GNOME 1.2 kjøre på Red Hat Linux 6.0, 6.1 og 6.2, Debian 2.2 («Woody») og 3.0 («Potato»), Turbolinux 6.0, Mandrakelinux 6.1 og 6.2, Caldera OpenLinux 2.4 og SUSE Linux 6.3.[19]PowerPC ble GNOME 1.2 portert til LinuxPPC 2000 og Yellow Dog Linux Champion Server 1.2.[19]UltraSPARC var det støtte for Solaris 2.7.[19]

GNOME 1.3.x var utviklingsversjoner.[18]

GNOME 1.4 ble lansert 2. april 2001.[20] Den nye filbehandleren Nautilus erstattet Midnight Commander.[20] Interoperabiliteten med KDE og vindussystemet X ble forbedret.[20] Et nytt Application Launch Feedback lar brukeren få vite når et program er i ferd med å bli lastet.[20] Vindusbehandleren Sawfish ble standard; alle sider av brukergrensesnittet kunne nå tilpasses gjennom Sawfish, inkludert en komplett konfigurasjon av skrivebordets utseende.[20] En mer brukervennlig nettleser og et mer brukervennlig hjelpesystem ble tilføyd, hvor en omfattende dokumentasjon dekker alle sider ved GNOME.[20] GNOME Fifth Toe ble tilføyd, en bred samling av applikasjoner som kjører GNOME.[20] Nytt var også søke- og indekseringsprogrammet Medusa,[20] GNOME Virtual File System,[20] oppdatering av komponentmodellen Bonobo,[20] programvareverktøyene Xml-i18n for bedre internasjonal støtte,[20] GConf, som er et verktøy for å lagre skrivebordmiljøets og programmenes konfigurasjon,[20] støtte for flere programmeringsspråk – GNOME 1.4 for GTK+ støttet C, C++, Objective C, Ada, Perl, Python, Guile, Scheme, TOM, Eiffel, Dylan, JavaScript, Pike, Pascal og O'Haskell,[20] og en forbedring og nyimplementasjon av X display manager (XDM).[20] GNOME 1.4 var resultatet av mer enn 500 utviklere, deriblant over 100 betalte utviklere.[20]

GNOME 1.4.1 ble lansert 6. september 2001.[21][22] Den bestod i hovedsak av feilrettinger og oppdatering av GNOME-programmer.[21]

Oppsummering[rediger | rediger kilde]

Versjon Lansert Merknader
GNOME 1.0 3. mars 1999 Første versjon
GNOME 1.0.53 12. oktober 1999 En rekke nye programmer som Gmail, Gfax, m.fl.
GNOME 1.2 25. mai 2000 Forbedring av brukervennligheten. Full dokumentasjon av de fleste programmer, i tillegg til dokumentasjon og brukermanualer på internett.
Støtte for flere språk.
GNOME 1.4 2. april 2001 Nautilus erstattet Midnight Commander som filbehandler. Vindusbehandleren Sawfish blir standard.
GNOME 1.4.1 6. september 2001 Fjerning av programvarefeil

GNOME 2[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.0
GNOME 2.4 på Fedora Core 1 «Yarrow»
GNOME 2.6
GNOME 2.8 på Fedora Core 3 «Heidelberg»
GNOME 2.10
GNOME 2.12 i en Live-versjon av Ubuntu.
GNOME 2.14 i Ubuntu 6.0.6 «Dapper Drake»
GNOME 2.14 i Ubuntu 6.0.6 «Dapper Drake».
GNOME 2.16 i Ubuntu 6.10 «Edgy Eft».
GNOME 2.18 (russisk versjon)
GNOME 2.20 på FreeBSD
GNOME 2.22.3 (tysk versjon)
GNOME 2.24
GNOME 2.26
GNOME 2.28
Bakgrunnsbildet GNOME Cloud.
Fedora 13 med GNOME 2.30 og bakgrunnsbildet Rocket trails.
GNOME 2.32 på Ubuntu 10.10 «Maverick Meerkat»

GNOME 2 eksisterte fra 2002 til 2010. Det benyttet «skrivebordsmetaforen» og lignet et tradisjonelt skrivebord. Håndteringen av vinduer, programmer og filer var veldig likt metaforen i samtidens operativsystemer. I standardkonfigurasjonen hadde denne utgaven en oppstartsmeny for programmer og filer, og åpne vinduer kunne aksesseres gjennom en oppgavelinje i bunnen av skjermen. I øvre høyre hjørne var det et varslingsfelt for programmer som kjørte i bakgrunn. Dette var konsepter for brukergrensesnitt som også var å finne i Windows 95, Windows 98, og etterfølgende versjoner av Microsoft Windows, såvel som i KDE.

Versjon 2.0[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.0.0 ble lansert 26. juni 2002.[23] Versjonen ble lansert for FreeBSD, Solaris[24] og flere avarter av Linux. Den nye versjonen var en større oppgradering, som var basert på GTK+ versjon 2.[23] Den hadde innført støtte for Unicode,[23] og hadde forbedrede fonter, grafikk og ikoner.[23] Datagrafikken ble akselrert ved å ta i bruk utvidelsen RENDER, så vel som SIMD instruksjonssettet MMX, som ble introdusert 8. januar 1997 i mikroprosessoren Intel MMX Pentium.[23] Brukervennligheten var kraftig forbedret, ved å ta i bruk GNOME Human interface guidelines,[23] og ytelsen var også forbedret.[23]

GNOME 2.0.1 ble lansert 16. august 2002.[25] Versjonen hadde 1 043 feilrettinger, og flere oppdateringer av programmer.[25]

GNOME 2.0.2 ble lansert 19. september 2002. Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser, konsistens i brukergrensesnittet og en generell finpussing av GNOME 2.[26] En spesiell utgave kalt Dropline GNOME ble også lansert for Slackware.[26]

GNOME 2.0.3 ble lansert 27. november 2002.[27] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[27]

Versjon 2.2[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.1.x var utviklingsversjoner.

GNOME 2.2.0 ble lansert 5. februar 2003.[28] Brukergrensesnittet til filbehandleren Nautilus hadde gjennomgått omfattende endringer.[28] Metacity ble standard vindusbehandler, og erstattet Enlightenment og Sawfish.[28] Dessuten en rekke verktøy for multimedia, deriblant rammeverket GStreamer[28] og forbedringer av bildefremviseren Eye of GNOME.[28] Økt internasjonal støtte, inkludert fonten OpenType Indic og støtte for høyre-til venstre skriftspråk.[28] GNOME-prosjektet hadde arbeidet nært med freedesktop.org for å sikre økt interoperabilitet med KDE og annen programvare;[28] i tillegg var det støtte for en rekke standarder: CORBA, XML, Xdnd, Extended Window Manager Hints (EWMH), XEmed, XSETTINGS og X session manager (XSMP).[28]

GNOME 2.2.1 ble lansert 15. mars 2003.[29][30] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[29]

GNOME 2.2.2 ble lansert 11. juli 2003.[31] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[31]

Versjon 2.4[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.3.x var utviklingsversjoner.[32]

GNOME 2.4.0 ble lansert 10. september 2003.[33] Nettleseren Galeon ble erstattet av nettleseren Epiphany.[33] Et nytt kontroollpanel for GNOME Control Center, en rekke nye appletprogrammer og spill, deriblant kortspillet Blackjack.[33] Blant andre nyheter var skjermleseren Gnopernicus,[33] det dynamiske skjerm-tastaturet GOK,[33] og en rekke nye applikasjoner: videokonferanseprogrammet GnomeMeeting, kalkulatoren Gcalctool, Zenity for utførelse av GTK+ dialogbokser, tegnkartet Gucharmap og GPDF.[33] GNOME 2.4.0 hadde støtte for 29 språk.[33]

GNOME 2.4.1 ble lansert 8. november 2003.[34] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[34]

GNOME 2.4.2 ble lansert 5. februar 2004.[35] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[35]

Versjon 2.6[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.5.x var utviklingsversjoner.

GNOME 2.6.0 ble lansert 31. mars 2004.[36] Blant nyhetene var forbedringer av filbehandleren Nautilus,[36] forbedringer av kontrollpanelet i form av bedre skjermtastatur og lettere endringer av skjermbakgrunnen,[36] en nettverksovervåker, en applet for valg av tastaturets språk,[36] forbedringer av nettleseren Epiphany og programmet GnomeMeeting,[36] og flere verktøy (tegnkart, PDF Viewer, lydopptaker, volumkontroll, søkeverktøy for filer og teksteditor).[36] Andre nyheter var forbedringer av GTK+, forbedringer av GNOME Virtual File system (gnome-vfs) og forbedringer av rammeverket GStreamer som nå var blitt tatt i bruk av flere applikasjoner som Sound Juicer, Rhythmbox, Totem og Marlin.[36]

GNOME 2.6.1 ble lansert 14. mai 2004.[37] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[37]

GNOME 2.6.2 ble lansert 28. juni 2004.[38] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[38]

Versjon 2.8[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.7.x var utviklingsversjoner.

GNOME 2.8.0 ble lansert 15. september 2004.[39] Forbedringer av filbehandleren Nautilus, et nytt MIME-system, lettere å tilføye en ny instans av filbehandleren, støtte for DNS-Based Service Discovery (kalt Rendezvous i Apples produkter) og utvidet støtte for utskiftbar ekstern maskinvare (CD-ROM, DVD, USB-minnepinner og digitalkameraer), tilføyelse av bakgrunnsbildet Glider og nye appletprogrammer (kalender, nettverksmonitor, batteristøtte og værmeldinger), visning av skjermtastaturets layout, tilføyelse av Evolution, forbedringer av nettleseren, en tjener for VNC (virtual network computing), nye systemverktøy for klokke, nettverk og brukere/brukergrupper og en konfigurasjonseditor.[39] GNOME 2.8.0 hadde støtte for 40 språk.[39]

GNOME 2.8.1 ble lansert 26. oktober 2004.[40] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[40]

GNOME 2.8.2 ble lansert 8. desember 2004.[41] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[41]

GNOME 2.8.3 ble lansert 22. februar 2005.[42] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.[42]

Versjon 2.10[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.9.x var utviklingsversjoner.

GNOME 2.10.0 ble lansert 9. mars 2005.[43] Den hadde et redusert krav til størrelsen på minnet, og raskere programvare. Blant nyhetene var en raskere utgave av filbehandleren Nautilus, dra og slipp funksjonalitet med andre applikasjoner slik som Mozilla Thunderbird og Mozilla Firefox, m.m. Versjonen hadde et nytt sett med bakgrunnsbilder til skjermen. Andre nyheter var forbedringer av den populære mediaavspilleren Totem og programmet Sound Juicer, forbedringer av e-post klienten Evolution og GnomeMeeting og større integrasjon av nettleseren Epiphany. Valg av tastatur kunne nå bli foretatt fra kontrollpanelet. Dessuten inneholdt versjonen en hel rekke appleter, og nytteprogrammer. GNOME 2.10 hadde støtte for 33 ulike språk.[43]

GNOME 2.10.1 ble lansert 17. april 2005.[44] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

GNOME 2.10.2 ble lansert 4. juli 2005.[44] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

Versjon 2.12[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.11.x var utviklingsversjoner.[44]

GNOME 2.12.0 ble lansert 12. september 2005.[45] Blant nyhetene var flere forbedringer av brukergrensesnittet i Nautilus. Programmet viste filer i kataloger, og tillot at man navigerte ned til en underkatalog og åpnet et nytt katalogvindu bare hvis nødvendig. Nautilus hadde utvidet dra-og-slipp funksjonalitet såvel som CD-brenner funksjoner. Skriveplaten husket nå de kopierte data, også om du lukket programmet. GNOME-panelet gjorde det mulig å starte applikasjoner og kontrollere ulike aspekter av brukergrensesnittet. Vertikale paneler med menyer ble mulige gjennom roterte menyer. Andre nyheter var forbedring av applikasjonene for videoavspilling (Totem), CD-ripping, nettleseren Epiphany og E-post klienten Evolution. Denne versjonen inneholdt den nye dokumentfremviseren Evince, bildefremviseren var forbedret, hjelpesystemet benyttet samme grensesnitt som nettleseren Epiphany, og brukergrensesnittet var forbedret for søkefunksjonene og for ordboken. GNOME 2.12 hadde støtte for 43 språk.

GNOME 2.12.1 ble lansert 5. oktober 2005.[46] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

GNOME 2.12.2 ble lansert 30. november 2005.[47] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

GNOME 2.12.3 ble lansert 8. februar 2006.[48] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

Versjon 2.14[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.13.x var utviklingsversjoner.[49]

GNOME 2.14.0 ble lansert 15. mars 2006.[50]

GNOME 2.14.1 ble lansert 12. april 2006.[51] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

GNOME 2.14.2 ble lansert 1. juni 2006.[52] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

GNOME 2.14.3 ble lansert 3. august 2006.[53] Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

Versjon 2.16[rediger | rediger kilde]

GNOME 2.15.x var utviklingsversjoner.[54]

GNOME 2.16.0 ble lansert 6. september 2006.[55]

GNOME 2.16.1 ble lansert 4. oktober 2016. Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

GNOME 2.16.2 ble lansert 23. november 2016. Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

GNOME 2.16.3 ble lansert 31. januar 2007. Versjonen hadde fokus på feilrettinger, oversettelser og konsistens i brukergrensesnittet.

GNOME 2.17.x var utviklingsversjoner.

Oppsummering[rediger | rediger kilde]

Versjon Lansert Merknader
GNOME 2.0.0 26. juni 2002 En større oppgradering, basert på GTK+ 2. Støtte for Unicode. GNOME Human interface guidelines.
GNOME 2.0.1 16. august 2002 Feilrettinger og oppdateringer av programmer
GNOME 2.0.2 19. september 2002 Feilrettinger
GNOME 2.0.3 27. november 2002 Feilrettinger
GNOME 2.2.0 5. februar 2003 Forbedringer av multimedia og filbehandleren Nautilus
GNOME 2.2.1 15. mars 2003 Feilrettinger
GNOME 2.2.2 11. juli 2003 Feilrettinger
GNOME 2.4.0 10. september 2003 Nettleseren Galeon ble erstattet av Epiphany.
GNOME 2.4.1 8. november 2003 Feilrettinger
GNOME 2.4.2 5. februar 2004 Feilrettinger
GNOME 2.6.0 31. mars 2004 Kraftige forbedringer av Nautilus, og en ny dialogboks for filer skrevet i GTK+
GNOME 2.6.1 14. mai 2004 Feilrettinger
GNOME 2.6.2 28. juni 2004 Feilrettinger
GNOME 2.8.0 15. september 2004 Tilføyde Evolution. Utvidet støtte for utskiftbar ekstern maskinvare.
GNOME 2.8.1 26. oktober 2004 Feilrettinger
GNOME 2.8.2 8. desember 2004 Feilrettinger
GNOME 2.8.3 22. februar 2005 Feilrettinger
GNOME 2.10.0 9. mars 2005 Reduserte krav til størrelsen på minnet, og raskere programvare. Nye applets for modem, harddisker og søppelbøtte. Totem og Sound Juicer.
GNOME 2.10.1 17. april 2005 Feilrettinger
GNOME 2.10.2 4. juli 2005 Feilrettinger
GNOME 2.12.0 12. september 2005 Forbedringer av Nautilus. Forbedringer av dra og slipp mellom programmene. Integrering av programvare fra Freedesktop.org. Tilføyde Evince, meny-editor og flere administrative verktøy. Basert på GTK+ 2.8
GNOME 2.12.1 5. oktober 2005 Feilrettinger
GNOME 2.12.2 30. november 2005 Feilrettinger
GNOME 2.12.3 8. februar 2006 Feilrettinger
GNOME 2.14.0 15. mars 2006 Opptil 100 % raskere kode. Raskere svitsjing mellom brukere. Mer brukervennlig. Tilføyde GStreamer, Ekiga, søkeprogrammet Deskbar, avloggingseditoren Pessulus og verktøyet Sabayon for systemadministrasjon.
GNOME 2.14.1 12. april 2006 Feilrettinger
GNOME 2.14.2 1. juni 2006 Feilrettinger
GNOME 2.14.3 3. august 2006 Feilrettinger
GNOME 2.16.0 6. september 2006 Ytelsesforbedringer. Tilføyde Tomboy, Baobab (program for analyse av harddiskbruk), og skjermleseren Orca. Forbedringer av Totem, Nautilus og Metacity (støtte for sammensetting av flere bilder til ét bilde). GNOME Power Manager (lengre levetid til batterier i bærbare datamaskiner. Basert på GTK+ 2.10.
GNOME 2.16.1 4. oktober 2006 Feilrettinger
GNOME 2.16.2 23. november 2006 Feilrettinger
GNOME 2.16.3 31. januar 2007 Feilrettinger
GNOME 2.18.0 14. mars 2007 Ytelsesforbedringer. Tilføyde Seahorse GPG. Forbedringer av en rekke programmer. Støtte for MP3 og AAC.
GNOME 2.18.1 11. april 2007 Feilrettinger
GNOME 2.18.2 22. mai 2007 Feilrettinger
GNOME 2.18.3 4. juli 2007 Feilrettinger
GNOME 2.20.0 19. september 2007 Forbedringer av en rekke programmer: Evolution (sikkerhets-kopiering), Epiphany, EOG, Seahorse GPG (bedre passordbeskyttelse), GNOME Power Manager og Evince (redigering av PDF-filer). Innebygd søkefunksjon i dialogbokser for filhåndtering. Automatisk deteksjon og håndtering av ulike medieformater.
GNOME 2.20.1 18. oktober 2007 Feilrettinger
GNOME 2.20.2 28. november 2007 Feilrettinger
GNOME 2.20.3 9. januar 2008 Feilrettinger
GNOME 2.22.0 12. mars 2008 Webkamera-programmet Cheese, skjermovervåkeren
Vinagre på andre maskiner og GVFS. Forbedringer
av en rekke programmer.
GNOME 2.22.1 9. april 2008 Fjerning av bugs
GNOME 2.22.2 28. mai 2008 Fjerning av bugs
GNOME 2.22.3 2. juli 2008 Fjerning av bugs
GNOME 2.24.0 24. september 2008
GNOME 2.24.1 22. oktober 2008 Fjerning av bugs
GNOME 2.24.2 26. november 2008 Fjerning av bugs
GNOME 2.24.3 14. januar 2009 Fjerning av bugs
GNOME 2.26.0 18. mars 2009
GNOME 2.26.1 15. april 2009 Fjerning av bugs
GNOME 2.26.2 20. mai 2009 Fjerning av bugs
GNOME 2.26.3 29. juni 2009 Fjerning av bugs
GNOME 2.28.0 23. september 2009
GNOME 2.28.1 22. oktober 2009 Fjerning av bugs
GNOME 2.28.2 16. desember 2009 Fjerning av bugs
GNOME 2.28.3 25. januar 2010
GNOME 2.30.0 31. mars 2010
GNOME 2.30.1 28. april 2010 Fjerning av bugs
GNOME 2.30.2 23. juni 2010 Fjerning av bugs
GNOME 2.32.0 29. september 2010
GNOME 2.32.1 17. november 2010

Versjonshistorikk[rediger | rediger kilde]

Tabellen nedenfor gir en oversikt over stabile versjoner av GNOME. Utviklingsversjoner har hatt versjonsnumrene 2.19.x, 2.21.x, 2.23.x, 2.25.x, 2.27.x, 2.29.x, 2.31.x, 2.91.x, 3.1.x, 3.3.x, 3.5.x, 3.7.x, 3.9.x, 3.11.x, 3.13.x, 3.15.x, 3.17.x., 3.19.x og 3.21.x.

Versjon Lansert Merknader
GNOME 3.0.0 6. april 2011
GNOME 3.0.1 27. april 2011
GNOME 3.0.2 25. mai 2011
GNOME 3.2.0 28. september 2011
GNOME 3.2.1 19. oktober 2011
GNOME 3.2.2 16. november 2011
GNOME 3.4.0 26. mars 2012
GNOME 3.4.1 18. april 2012
GNOME 3.4.2 16. mai 2012
GNOME 3.6.0 26. september 2012
GNOME 3.6.1 18. oktober 2012
GNOME 3.6.2 15. november 2012
GNOME 3.8.0 27. mars 2013
GNOME 3.8.1 18. april 2013
GNOME 3.8.2 16. mai 2013
GNOME 3.10.0 26. september 2013
GNOME 3.10.1 16. oktober 2013
GNOME 3.10.2 18. november 2013
GNOME 3.12.0 24. mars 2014
GNOME 3.12.1 28. april 2014
GNOME 3.12.2 15. mai 2014
GNOME 3.14.0 28. september 2014
GNOME 3.14.1 14. oktober 2014
GNOME 3.14.2 13. november 2014
GNOME 3.16.0 22. mars 2015
GNOME 3.16.1 16. april 2015
GNOME 3.16.2 13. mai 2015
GNOME 3.18.0 23. september 2015
GNOME 3.18.1 14. oktober 2015
GNOME 3.18.2 12. november 2015
GNOME 3.20.0 23. mars 2016
GNOME 3.20.1 13. april 2016
GNOME 3.20.2 11. mai 2016
GNOME 3.22.0 21. september 2016
GNOME 3.22.1 12. oktober 2016
GNOME 3.22.2 9. november 2016
GNOME 3.24.0 22. mars 2017
GNOME 3.24.1 12. april 2017
GNOME 3.24.2 10. mai 2017
GNOME 3.26.0 13. september 2017
GNOME 3.26.1 4. oktober 2017
GNOME 3.26.2 1. november 2017
GNOME 3.28.0 14. mars 2018
GNOME 3.28.1 11. april 2018
GNOME 3.28.2 9. mai 2018
GNOME 3.30.0 3. september 2018
GNOME 3.30.1 26. september 2018
GNOME 3.30.2 24. oktober 2018

Se også[rediger | rediger kilde]


Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Get Involved» (engelsk). The GNOME Project. Besøkt 22. november 2015. «The GNOME Project is a diverse international community which involves thousands of contributors» 
 2. ^ «GNOME 3.23.x Development Series» (engelsk). The GNOME Project. Besøkt 30. oktober 2016. 
 3. ^ «Internationalization» (engelsk). The GNOME Project. 
 4. ^ «GNOME Languagest» (engelsk). The GNOME Project. 
 5. ^ «GNOME Applications». gnome.org. Besøkt 19. desember 2012. 
 6. ^ Matthias Erich: New Project: Kool Desktop Environment (KDE), de.comp.os.linux.misc, 14. oktober 1996, besøkt 12. september 2016
 7. ^ http://www.digi.no/864499/qt-er-solgt
 8. ^ «TMview search result shown on September 12th, 2016». 
 9. ^ «Digia and Qt have demerged into two companies – Digia’s new strategy’s main themes revealed». 
 10. ^ a b c Miguel de Icaza: The GNOME Desktop project, GNOME mail services, 15. august 1997
 11. ^ About Us. We promote software freedom, gnome.org, besøkt 14. september 2016
 12. ^ Midnight Commander FAQ, besøkt 6. september 2010]
 13. ^ Wine history, wiki.winehq.org, 19. februar 2016
 14. ^ David S. Miller, Rutgers CAIP, og Miguel de Icaza: The SPARC Port of Linux, Instituto de Ciencias Nucleares, Universidad Nacional Autonoma de Mexico, login: Vol. 22, No.2, April 1997.
 15. ^ Linux Cross Reference Linux/drivers/sgi/char/graphics.c Arkivert 21. januar 2012 hos Wayback Machine., kneuro.net, 18. februar 2000
 16. ^ a b c d e f g h GNOME 1.0, GNU Operating System, Free Software Foundation, 3. mars 1999
 17. ^ a b c d "October GNOME" Released Today, Linux Weekly News, 12. oktober 1999
 18. ^ a b GNOME Development History, Office of Response and Restoration, 16. september 2016
 19. ^ a b c d e f g GNOME 1.2 “Bongo GNOME” Unleashed, gnome.org, 25. mai 2000
 20. ^ a b c d e f g h i j k l m n o GNOME 1.4 Released: Desktop Environment Boasts Power, Stability, Polish and Integration, gnome.org, 4. april 2001
 21. ^ a b GNOME 1.4.1 beta1 released, JT Smith, 6. august 2001
 22. ^ Door Bart van den Akker: Software-update: Gnome 1.4.1 Beta 2, tweakers.net, 6. september 2001
 23. ^ a b c d e f g GNOME 2.0 Release Notes, gnome.org, 26. juni 2002
 24. ^ GNOME 2.0 Desktop for the Solaris Operating Environment User Guide, Oracle.com, 2010
 25. ^ a b GNOME 2.0.1 Desktop and Developer Platform Released!, GNOME mail services, 16. august 2002
 26. ^ a b GNOME 2.0.2 Desktop RC1 Released, OSnews.com, 10. september 2002
 27. ^ a b GNOME 2.0.3 Desktop and Developer Platform Released, Linux Compatible, 28. november 2002
 28. ^ a b c d e f g h GNOME 2.2 Release Notes, GNOME Help, 5. februar 2003
 29. ^ a b Eugenia Loli: GNOME 2.2.1 Released, OSnews, 16. mars 2003
 30. ^ GNOME 2.2.1 released, LWN.net, 17. mars 2003
 31. ^ a b GNOME 2.2.2 released (GnomeDesktop), LWN.net, 11. juli 2003
 32. ^ GNOME 2.3.0 changelogs (GnomeDesktop), LWN.net, 14. april 2003
 33. ^ a b c d e f g GNOME 2.4 Release Notes, GNOME Help, 10. september 2003
 34. ^ a b GNOME Desktop 2.4.1 "Better late than never", GNOME mail services, 8. november 2003
 35. ^ a b GNOME Desktop & Developer platform 2.4.2 released (GnomeDesktop), LWN.net, 5. februar 2004
 36. ^ a b c d e f g GNOME 2.6 Release Notes, GNOME Help, 31. mars 2004
 37. ^ a b Philipp Esselbach: GNOME 2.6.1 Desktop & Developer Platform, Linux Compatible, 14. mai 2004
 38. ^ a b Kjartan Maraas: ANNOUNCE: GNOME 2.6.2 Desktop and Developer Platform, GNOME mail services, 28. juni 2004
 39. ^ a b c GNOME 2.8 Release Notes, GNOME help, 15. september 2004
 40. ^ a b GNOME 2.8.1 released, meroh.net, 26. oktober 2004
 41. ^ a b Andreas Wilkens: Unix/Linux-Desktop GNOME 2.8.2 ist verfügbar, 9. desember 2004
 42. ^ a b Kjartan Maraas: GNOME 2.8.3 is released, GNOME mail services, 22. februar 2005
 43. ^ a b GNOME 2.10 Release Notes, GNOME help, 9. mars 2005
 44. ^ a b c GNOME 2.11.x Development Series, gnome.org, 3. februar 2008
 45. ^ GNOME 2.12 Release Notes, GNOME help, 12. september 2005
 46. ^ Gnome 2.12.1 Released, OSNews, 5. oktober 2005
 47. ^ The GNOME Desktop and developer platform version 2.12.2 is out, GNOME mail services, 30. november 2005
 48. ^ Gnome 2.12.3 Released!, GNOME Mail Services, 8. februar 2006
 49. ^ GNOME 2.13.x Development Series, wiki.gnome.org, 3. februar 2008
 50. ^ GNOME 2.14 Release Notes, GNOME Help, 15. mars 2006
 51. ^ GNOME 2.14.1 Released!, 12. april 2006, GNOME Mail service
 52. ^ GNOME 2.14.2 Released!, 1. juni 2006, GNOME Mail service
 53. ^ GNOME 2.14.3 Released!, 3. august 2006, GNOME Mail service
 54. ^ GNOME 2.15.x Development Series, gnome.org, 3. februar 2008
 55. ^ GNOME 2.16 Release Notes, 6. september 2006, GNOME Help

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Tidligere utviklingsserier[rediger | rediger kilde]