Grafisk brukergrensesnitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Et grafisk brukergrensesnitt (GUI)(Graphical User Interface) er et brukergrensesnitt for dataprogrammer som i motsetning til shell-applikasjoner ikke består av en rekke kommandoer, derimot at brukeren ved hjelp av en mus klikker på forskjellige knapper, tekstbokser og informasjonsfelt for å få gjort ting. Ofte kan det også betjenes med hurtigtaster. En rekke slike er ofte standard. I Windows gjelder det f.eks. tastekombinasjonen Alt+F4 (hold <Alt> inne mens du trykker F4), som brukes til å lukke et program eller avslutte Windows.

Det første grafiske brukergrensesnittet ble laget av forskerne ved Xerox PARC og ble finansiert av kopimaskinselskapet Xerox. Sjefene i Xerox forsto ikke hva man kunne bruke det til så de ga ideen bort til de unge pionerene i Apple. Senere plukket Microsoft også opp ideen.

Man kan se på et grafisk brukergrensesnitt som en kobling mellom brukeren og programmet som kjører. Det viser mulighetene ved hjelp av ikoner, vinduer og lignende hjelpemidler og det gir beskjed videre til programmet hva du har valgt og hva den skal utføre av oppgaver. De fleste operativsystemene vi har i dag støtter slike grafiske løsninger, og i systemer som for eksempel Windows og Mac er det nesten en selvfølge. I UNIX har man for eksempel vindussystemet X, som gir en base for en GUI og må utvides ved hjelp av andre systemer som for eksempel Qt (KDE), GTK+ (GNOME) eller Motif (CDE).

Se også[rediger | rediger kilde]