Hopp til innhold

Grafisk brukergrensesnitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skjermbilde av det grafiske brukergrensesnittet til systemet XFCE 4.10-1.

Grafisk brukergrensesnitt (GUI, forkortelse for engelske graphical user interface, uttales «gooey»)[1] er et brukergrensesnitt for dataprogrammer som gjør det mulig for brukeren til å samhandle med datamaskinen via anordninger som tastatur, datamus, datapenn og lignende. Grafisk brukergrensesnitt er det motsatte av tekstbaserte grensesnitt på en datamaskin som har shell-applikasjoner som krever at kommandoer tastes inn. Grafisk brukergrensesnitt ble introdusert som en reaksjon på den bratte vanskelighetsgraden det var å beherske kommandobasert datamaskin.[2][3] Isteden kan brukeren ved hjelp av en mus klikke på forskjellige knapper, tekstbokser og informasjonsfelt for å få gjort ting.

Det første grafiske brukergrensesnittet ble utviklet av forskerne ved Xerox PARC og finansiert av kopimaskinselskapet Xerox. Apple og senere Microsoft plukket opp ideen.

Man kan se på et grafisk brukergrensesnitt som en kobling mellom brukeren og programmet som kjører. Det viser brukeren valg- og navigasjonsmuligheter ved hjelp av ikoner, vinduer og lignende hjelpemidler, samtidig som det er et transparent bindeledd til det underliggende operativsystemet. De fleste operativsystemene idag som Windows og macOS støtter slike grafiske løsninger. Det samme gjelder Linux- UNIX-baserte systemer, som vanligvis benytter vindussystemet X som grunnlag for KDE, GNOME eller Motif (CDE). I de senere år har Wayland begynt å erstatte X-vindussystemet.

Ofte kan brukergrensesnittet også betjenes med hurtigtaster. En rekke slike av dem er standardisert.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Longman Pronunciation Dictionary, 3. utg., 2008, Pearson Education Ltd., Harlow, s. 357
  2. ^ Computerhope.com
  3. ^ «Technet.com». Arkivert fra originalen 7. april 2010. Besøkt 2. april 2016. 

Se også[rediger | rediger kilde]