iPod

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En tidligere iPod-serie: iPod shuffle, iPod nano, iPod classic og iPod touch.

iPod er en platelager- eller flashbasert musikkspiller fra Apple produsert mellom 2001 og 2022. En iPod kan spille musikkformatene MP3, WAV, AAC, AIFF, Audible og Apple Lossless (sistnevnte kan man ikke benytte med IPod Shuffle.). Ved siden av avspilling kan enkelte iPoder også brukes som et eksternt platelager. En iPod er kompakt, har et enkelt brukergrensesnitt basert på et sentralt klikkehjul, samt en hurtig FireWire- eller USB 2.0-forbindelse som kan overføre data med hastigheter opp til 400 Mbit/sekund.

Historie[rediger | rediger kilde]

Da den første iPod-enheten ble annonsert i oktober 2001, var den kun tilgjengelig i en 5 GB-versjon. En 10 GB-versjon kom i mars 2002 og en 20 GB-versjon i juli 2002. Dessuten ble både 10- og 20 GB-versjonene utstyrt med et berøringsfølsomt (i stedet for bevegelig) rullehjul. Firmware-oppdateringer har siden den gang tilført iPod nesten PDA-lignende funksjoner, som kalender og adressebok, i tillegg til enkle spill.

28. april 2003 annonserte Steve Jobs en ny «ultra-tynn» serie av iPod. Disse ble opprinnelig solgt i størrelser på 10, 15 og 30 GB. I september 2003 ble 15- og 30 GB-versjonene erstattet av en 20 GB- og 40-GB versjon. I motsetning til tidligere versjoner er det ingen forskjell på Mac- og Windows-versjonene, den samme iPoden kan brukes av begge operativsystemene. Den eneste forskjellen var at Windows-brukere måtte kjøpe en USB-kabel i tillegg fordi iPoden opprinnelig var beregnet for bruk med FireWire. Mac-maskiner kommer med FireWire som standard, i motsetning til de fleste Windows-maskiner. I dag kommer alle iPoder kun med USB-kabel. Dette er også den eneste måten å lade ipoden på, om man ikke kjøper en lader. Dette er også en av grunnene til at iPoden har sunket veldig i pris.

Programmet iTunes brukes for å overføre musikk til iPoden. Før oktober 2003 ble programmene Musicmatch eller ephPod brukt for å koble en iPod til en Windows-maskin. iTunes brukes også for å kjøpe musikk fra iTunes Music Store

I oktober 2003 var iPod den mest populære digitale musikkspilleren i USA, med en markedsandel på 31%. I januar 2005 annonserte Apple at salget hadde passert 10 millioner enheter. Ett år senere, i januar 2006, var samlet salg økt til 42 millioner enheter, og det ble på dette tidspunktet omsatt 100 iPod i minuttet.

I 2004 kom den første iPoden med fargeskjerm og mulighet til å lagre digitale bilder, iPod photo (40- og 60 GB-versjoner), mens Apple tidlig i 2005 lanserte en helt ny flashspiller, iPod shuffle, under slagordet «Life is Random». I tillegg finnes en egen U2 iPod i fargene sort og rødt, med autografene til U2-medlemmene inngravert på baksiden.

I 2005 kom det to nye iPoder; iPod nano og iPod video. iPod nano er en ultratynn versjon av iPod mini, som kom i 2003. Nano kommer med kapasiteter på 2, 4 og 8 gigabyte. iPod video ble vist første gang på en pressekonferanse 13. oktober. Det er den første av Apples populære musikkspillere som i tillegg til bilder og musikk kan spille av video.

9. april 2007 annonserte Apple at de hadde solgt 100 millioner iPoder siden starten fem og et halvt år tidligere.

Salgstall for iPod fram til juni 2008

I september 2007 ble en ny iPod lansert, iPod Touch. Dette var sterkt påvirket i design og funksjonalitet av iPhone, og ble levert i to utgaver, med minne på henholdsvis 8 og 16GB. Det ble også lansert en ny iPod nano og iPod classic . 5. februar 2008 kom en ny 32GB iPod Touch. senere har det også kommet en iPod Touch med 64 GB.

Mange produsenter har utviklet en rekke tilleggsprodukter til iPod. Et eksempel er applikasjonen iPodWizard som tillater brukere å redigere formgivningen på brukergrensesnittet. Den lille musikkavspilleren har fått en mengde egenskaper med tiden.

Nåværende iPod-produkter[rediger | rediger kilde]

Bilde Navn Beskrivelse Mer info
ipod iPod classic iPod classic var Apples første iPod, og den er nå kommet til 6. generasjon og har opptil 160 GB lagringskapasitet. iPod classic bruker et 1,8" stort platelager til musikkarkivet. [1]
ipod iPod nano iPod nano er en svært populær MP3-spiller laget av Apple. Lagringen i iPod Nano er flash-basert. [2]
ipod iPod shuffle iPod shuffle er den minste av Apples iPod-modeller, og har ingen skjerm. Man velger sang enten ved å spille av i tilfeldig rekkefølge, eller i rekkefølgen til spillelisten man har satt opp på forhånd. [3]
ipod iPod touch iPod touch påvirket iPhones design og funksjonalitet. iPod touch blir levert i tre utgaver, med minne på henholdsvis 8, 32 og 64 GB [4]

Kritikk[rediger | rediger kilde]

Globalt gir Apple ett års garanti for iPod. Imidlertid gir norsk forbrukerlovgivning og rettspraksis fem års reklamasjonstid på forbrukereletronikk i denne prisklassen[1][2] (noen[hvem?] hevder kun to år). Personer som opplever at deres iPoder går i stykker etter garantitiden har ofte opplevd at Apple forsøker å unndra seg reglene i Forbrukerkjøpsloven for å spare reparasjonsutgifter.[3] Selskapet nekter ofte å ta imot iPoder til reparasjon.[4] Forbrukertvistutvalget fastslo i 2008 5 års norsk reklamasjonsrett for MP3-spillere.[5]

Lagring av filer[rediger | rediger kilde]

I tillegg til å være en musikkspiller er iPod Classic også en masselagringsenhet, det vil si at filsystemet er tilgjengelig for datamaskinen man kobler den til. Dermed kan filer flyttes til og fra uten spesiell programvare. For at iPod-en skal finne filene og spille dem, må filene være oppført i en databasefil. Filene lagres da i mapper som er skjulte (synlige på Linux) og med navn som foruten endelsen består av 4 tilfeldige små bokstaver (a-z), for eksempel abcd.mp3. Metadata som typisk ligger i filene, som artist, tittel, album og sporlister blir ikke borte, og kan brukes til å gjenskape gjenkjennelige filnavn når man skal hente filene tilbake igjen. Filene kan også aksesseres gjennom iTunes.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Dom Høyesterett 1998-05-15 (Rt-1998-774) "Videodommen"
  2. ^ Rettskraftig beslutning av Forbrukertvistutvalget (FTU Sak: 20040151)
  3. ^ Forbrukerrådet 19.04.2006 Egne reklamasjonsregler for iPod? Arkivert 28. september 2007 hos Wayback Machine.
  4. ^ NRK.no: Tar ikke iPod inn til reparasjon
  5. ^ Forbrukertvistutvalget (Søk på saksnr 08/616) «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2. oktober 2008. Besøkt 30. juni 2010. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]