NetBSD

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NetBSD
Nyeste versjon10.0 (stabil versjon; 28. mars 2024)[1]
PlattformDEC Alpha, ARM, PA-RISC, Motorola 68000, MIPS, PowerPC, SuperH, SPARC, RISC-V, VAX, x86-arkitektur
Bygger på386BSD[2]
Skrivebordsmiljøkommandolinjegrensesnitt
OppdateringsmetodePkgsrc
LisensBSD-lisensen[3]
Nettstedhttps://www.NetBSD.org/

NetBSD er et fritt og åpent Unix-liknende operativsystem. Det nedstammer fra Berkeley Software Distribution (BSD), som igjen var et derivat av forsknings-Unix. BSD ble utviklet ved University of California, Berkeley.

Som den første Berkeley Software Distribution-varianten ble systemet formelt lansert som versjon 0.8 i mai 1993.

Under mottoet «Of course it runs NetBSD» kan systemet kjøres på over 58 forskjellige datamaskinarkitekturer. Samtlige versjoner er bygd fra samme kildekode, noe som gjør det mulig å tilby et tilnærmet eksakt likt operativsystem for et stort antall datamaskiner.

NetBSD leveres med en egen, tredjeparts programvarepakke (ports), the NetBSD Packages Collection (pkgsrc), som består av over 4 000 forskjellige programmer. Dette gjør det mulig å installere programvaren ved å gå til riktig mappe og skrive «make install». Programmet blir da hentet, pakket ut, konfigurert, kompilert og installert på en enkel måte, som samtidig gjør det like enkelt å fjerne programmet i ettertid. Ferdigkompilert programvare for de forskjellige plattformene tilbys også.

Som et resultat av systemets fleksibilitet tilbys også pkgsrc for andre unix-varianter som Linux, FreeBSD, OpenBSD, Solaris, macOS mfl.

NetBSD er et registrert varemerke for The NetBSD foundation.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata