gedit

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gedit-logo.svg
Gedit 3.32 screenshot.png
Gedit som redigerer C kildekode.
Utvikler(e)The GNOME Project
Utgitt 12. februar 1999
Nyeste versjon3.0.0
Plattform3.0.0
Skrevet iC, Python
LisensGPL 2.0+
Nettstedwiki.gnome.org/Apps/Gedit

gedit er en fri programvare, UTF-8-kompatibel tekstredigerer for skrivebordsmiljøet GNOME. Den er skrevet for å ha et rent, enkelt brukergrensesnitt inspirert av idealene til GNOME-prosjektet.

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Gedit inkluderer syntaksmerking og faner for å redigere flere filer i samme vindu. Det kan redigere filer over nettverk (takket være GNOME VFS-bibliotekene). Det støtter et fullstendig «angre»- og «gjør om»-system så vel som søk og erstatt.

Noen avanserte egenskaper inkluderer flerspråklig stavekontroll og et fleksibelt utvidelsesystem for å tillate å dynamisk kunne legge til nye egenskaper, for eksempel Snippets og integrering med eksterne applikasjoner.

Mindre egenskaper inkluderer nummerering, brakett-matching, seksjoner, merking av valgte linjer og automatisk sikkerhetslagring av filer.

Arkitektur[rediger | rediger kilde]

Skrevet for vindussystemet X og bruker GTK+ 3.0 og GNOME 3.0 programvarebibliotek. Gedit har en komplett GNOME integrasjon med støtte for dra og slipp mellom gedit og Nautilus (filutforskeren), og gjør bruk av GNOME sitt hjelpesystem, virtuelle filsystem og skriver-rammeverk.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]