Red Hat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Red Hat, Inc.
Organisasjonsform Aksjeselskap
Etablert 1995
Hovedkontor USA Raleigh, Nord-Carolina
Bransje Programvare
Produkt Linux-distribusjoner
Nøkkelpersoner Bob Young, grunnlegger
Marc Ewing, grunnlegger
Styreleder Matthew Szulik
Adm. dir. Jim Whitehurst
Antall ansatte ~2.200 (2007)
Omsetning Green Arrow Up Darker.svg $400,6 mill USD (2006)
Resultat Green Arrow Up Darker.svg $59,9 mill USD (2006)
Nettside redhat.com

Red Hat, Inc. (NYSERHT) er et av de mest kjente firmaene som aktivt arbeider med og promoterer åpen kildekode og fri programvare. Red Hat er også en distributør for mange kjente distribusjoner av Linux-baserte operativsystemer. Red Hat starta i 1995 og har sitt hovedkvarter i North Carolina, USA.

Red Hat er mest kjent for sin Red Hat Enterprise Linux, som er rettet mot bedrifter, og for sitt oppkjøp av det åpen kildekodebaserte middelvarebedriften JBoss. Red Hat lager også operativsystem-, program- og middelvareløsninger, i tillegg til kundestøtte, opplæring og rådføringstjenester.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1993 starta Bob Young et firma som het ACC Corporation, en bedrift som solgte Linux- og UNIX-programvare. Så i 1994 så lagde Marc Ewing sin egen versjon av Linux som han kalte Red Hat Linux. Erwing ga den ut i oktober og den ble kjent som Halloween-utgaven. Young kjøpte opp Ewings bedift i 1995, og de slo seg sammen til å bli Red Hat Software med Young som daglig leder.

Red Hat ble et aksjeselskap i 1999 og Matthew Szulik tok over som daglig leder.

Den 15 november 1999, kjøpte Red Hat Cygnus Solutions. Cygnus drev med kommersiell kundestøtte for fri programvare og hadde ansatt vedlikeholdere som arbeidet med bl.a GNU Debugger og GNU Binutils. En av gründerne, Michael Tieman, arbeidet nå som teknisk leder i Redhat, og nå for tida er han visepresident av «Open Source Affairs» hos Red Hat. Senere kjøpte Red Hat Wirespeed, C2Net og Hell's Kitchen Systems.

I februar 2000, ga Infoworld sin pris for årets operativsystem til Red Hat Linux for fjerde året på rad. I 2001 kjøpte Red Hat Planning Technologies, Inc, og i 2004 kjøpte de AOL sin «iPlanet directory and certificate server software»

Firmaet sitt hovedkvarter ble flyttet fra Durham i North Carolina til Raleigh i 2002.

Samme år introduserte Red Hat sin første Linux-distribusjon retta mot store bedrifter: Red Hat Advanced Server, som seinere fikk navnet Red Hat Enterprise Linux. Dell, IBM, HP og Oracle Corporation annonserte si støtte til plattformen.

Red Hat kjøpte det åpen kildekode-baserte middelvarebedriften Jboss i juni 2006 og JBoss ble ei egen avdeling hos Red Hat. September samme år ga Red Hat ut sin første programvarebunke med JBoss-teknologi.

I mars 2008 kjøpte Red Hat opp Amentra, en bedrift som arbeida med bl.a tjenesteorientert arkitektur, foretningsprosessovervåking, systemutvikling og dataløsninger for store bedrifter. Amentra er et uavhengig Red Hat-firma.

Fedora Project[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Fedora_(Linux)

«Fedora Project» er et brukerstyrt fri-programvareprosjekt sponsa av Red Hat. Prosjektet sitt mål er å promotere den raske utviklinga til fri og åpen programvare og den raske innovasjonen er mulig ved å bruke åpne løsninger og offentlige fora.

Prosjektet er leda av «Fedora Project Board», som består av ledere av brukergrupper og Red Hat-ansatte, og gruppa styrer retninga til prosjektet og Fedora-distribusjonen generelt. Red Hat støtter prosjektet ved å ha ansatte som arbeider sammen med brukerne, og mange løsninger i «Fedora Project» havner også i Red Hat Enterprise Linux.

Linux-distribusjoner[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]