Pidgin (programvare)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pidgin
Pidgin.svg
Pidgin 2.10.9.png
Pidgin-samtalevindu.
Utvikler(e)Mark Spencer, Sean Egan
Utgitt31. desember 1998
Nyeste versjon2.12.0 [1][2]
Plattform2.12.0 [1][2]
OperativsystemLinux
Mac OS
Microsoft Windows
Skrevet iC, (C#, Perl, Python er benyttet for utvidelser)
LisensGPL 2.0+[3]
Nettstedpidgin.im

Pidgin (tidligere Gaim) er en åpen og fri (også gratis) direktemeldingsklient for GNOME utgitt under GNU General Public License. Pidgin startet som en klone av den offisielle AIM-klienten, men har utviklet seg til å bli en allsidig klient med støtte for de fleste direktemeldingstjenester, blant annet AIM, MSN Messenger, XMPP (Jabber), ICQ, IRC og Yahoo Messenger. Pidgin er multiplattform og kan brukes på Linux, Microsoft Windows, BSD og andre Unix-distribusjoner.

Pidgin støtter foreløpig ikke lyd- og videooverføring, men dette arbeides med i gaim-vv-prosjektet, som skal føres tilbake til Pidgin til utgivelsen av versjon 2.0.

Navnestrid[rediger | rediger kilde]

Pidgin het i starten Gtk+ AOL Instant Messenger, men etter press fra AOL, byttet programmet navnet til akronymet Gaim. AOL var fortsatt ikke fornøyd med navnet, og 6. april 2007 annonserte utviklerne den inngåtte avtalen med AOL som medførte at Gaim skulle skifte navn til Pidgin. Det nye støttebiblioteket til Pidgin (tidligere libgaim) fikk navnet libpurple, mens kommandolinje-grensesnittet nå blir kalt Finch.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Crystal Clear app tux.pngLinuxguiden: Den opprinnelige artikkelen fra linuxguiden.no finnes på gaim. Teksten er lisensiert under GNU fri dokumentasjonslisens, og kan derfor brukes på Wikipedia.