Hopp til innhold

Kommandolinje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bash, et kommandolinjegrensesnitt under Linux

En kommandolinje (også kjent som CLI, fra engelsk Command line interface) er et brukergrensesnitt hvor brukeren kommuniserer med et dataprogram eller operativsystem ved å skrive kommandoer på et tastatur, og få tilbakemeldinger i form av tekst på en skjerm.

Ved bruk av kommandolinje ligger grensesnittet mellom menneske og maskin nærmere maskinen enn ved bruk av grafiske brukergrensesnitt. Dette oppleves ofte som tungvint for uerfarne brukere, men gir større uttrykkskraft enn ved å peke og klikke med musen. Avanserte brukere foretrekker derfor å bruke kommandolinjen i sammenhenger hvor grafisk brukergrensesnitt virker hemmende.

Det finnes flere populære kommandolinje-grensesnitt eller skall for Unix som gir muligheter for avansert bruk. Windows kommer med en annen form for kommandolinje, som blant annet kan startes ved å skrive COMMAND.COM eller CMD.EXE (sistevnte kun for NT) i Kjør-boksen. Mange kjenner også til kommandolinjer i forskjellige typer DOS. De aller fleste operativsystemer har en kommandolinje. Dette gjelder også operativsystemer som har grafiske brukergrensesnitt. Et unntak er blant annet Apples Mac OS 9 og tidligere.