Hopp til innhold

KDE Software Compilation

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
KDE Software Compilation
Utgitt 14. oktober 1996
Nyeste versjon6.0.0 (Frameworks) (28. februar 2024)[1]
OperativsystemMultiplattform (Linux, BSD, Solaris, Windows, Mac OS X)
Skrevet iC++
SjangerSkrivebordsmiljø
TypeFri programvare
Nettsted

K Skrivebordsmiljøet (KDE) (K Desktop Environment) er et fritt skrivebordsmiljø og en fri utviklingsplattform bygd på Qt Softwares Qt‐verktøyboks. KDE kjører på de fleste UNIX‐platformene, ‐lignende (inkludert Linux, Berkeley Software Distribution, og Solaris) og Windows.

Historie[rediger | rediger kilde]

KDE ble grunnlagt i 1996 av Matthias Ettrich, som da var en student på Universitetet i Tübingen. Han syntes at datidens grafiske miljøer i UNIX var altfor dårlige. Blant problemene, som han beskrev i en berømt nyhetspost, var at ingen programmer så ut som andre eller fungerte noe særlig med andre programmer. Han foreslo å lage noe som ikke bare var en samling programmer, men et skrivebordsmiljø, hvor brukerne kunne forvente at de ulike elementene hadde konsist utseende og funksjonalitet. Han ville også at det skulle være lett å bruke – en av problemene hans var at kjæresten ikke kunne bruke UNIX-maskina. Den posten til forskjellige nyhetsgrupper fikk mye interesse, og KDE-prosjektet var i gang.

Matthias valgte å bruke Qt-verktøysettet for KDE-prosjektet. I 1997 ble GNU-prosjektet bekymret for lisensieringsproblemer med Qt, som førte til at GNOME-prosjektet ble startet av Miguel de Icaza. Qt ble senere lisensiert på nytt for å tilby en GNU GPL-lisens som et alternativ, noe som i stor grad har fjernet bekymringene rundt lisensieringen. GPL-lisensen på et bibliotek krever imidlertid at alle programmer som bruker biblioteket også må være GPL-lisensiert, og noen mener dette er et problem fordi det medfører at proprietære, ufrie programmer ikke kan lenke til KDEs biblioteker.

Både KDE og GNOME er i dag del av Freedesktop.org-prosjektet – et forsøk på å standardisere UNIX-skrivebordet slik at de forskjellige skrivebordsmiljøene kan samvirke.

Navngivning og markedsføring[rediger | rediger kilde]

KDE maskotten Konqi.
KDE maskotten Katie.

I 1996 ble «KDE» opprinnelig lansert av Matthias Ettrich og navnet var et ordspill på et annet skrivebordsmiljø som heter CDE (Common Desktop Environment). I begynnelsen var det foreslått at K-en stod for «Kool» (ordspill på det engelske ordet cool), men nå står ikke K-en for noe som helst. Det er feilaktig påstått av K-en skal symbolisere bokstaven før L i Linux.[2]

Prosjektets maskot er den grønne dragen «Konqi». Konqi kan sees i forskjellige programvarer; som når brukeren logger inn og i «Om KDE»‐vinduet. Det finnes mange ulike variantert av Konqi, også ei kvinnelig som heter Katie, som brukes i ulike sammenhenger og arrangementer.

Organiseringen av KDE-prosjektet[rediger | rediger kilde]

Som mange andre fri programvare-prosjekter er KDE først og fremst bygget på dugnad, selv om flere store firmaer, som Novell (gjennom SuSE), Qt Software og Mandriva har ansatte som jobber med KDE. Siden så mange bidrar til KDE-prosjektet i ulike former (som utvikling, oversetting, grafikk, etc), er organiseringen ganske kompleks. De fleste problemene diskuteres på et stort antall forskjellige epostlister.

Viktige avgjørelser, som slippdatoer og inkludering av ny programvare, skjer på «kde-core-devel»-lista, av hovedutviklerne – det vil si de som har lang fartstid i prosjektet og som har bidratt mye. Avgjørelser taes ikke i formelle avstemninger, men diskuteres på epostlistene.

Brukere og utviklere finnes over hele verden, men prosjektet har sterke røtter i Tyskland. Webserverne er på universitetet i Tübingen og Kaiserslautern, en tysk velferdsorganisasjon, KDE e.V., eier varemerket «KDE» og KDE-konferanser finner ofte sted i Tyskland.

Viktige KDE‐programmer[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Liste over KDE‐programmer

Galleri[rediger | rediger kilde]

Versjonshistorikk[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: KDE Software Compilation 4

Versjon Lansert Merknader
KDE 1.0 12. juli 1998
KDE 2.0 23. oktober 2000
KDE 3.0 3. april 2002
KDE 4.0 11. januar 2008
KDE 4.10.0 6. februar 2013
KDE 4.10.1 5. mars 2013
KDE 4.10.2 2. april 2013
KDE 4.10.3
KDE Plasma 5 15. juli 2014
KDE Plasma 6 28. februar 2024

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]