Gnome (fyndord)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen handler om et latinsk ord. Gnome kan også referere til et dataprogram: GNOME.

Gnome er et latinsk-gresk ord for en fyndig uttrykt lærdom, en mening eller sentens.

Gnomisk poesi[rediger | rediger kilde]

Korte tankespråk eller fyndord i poetisk form kan også kalles gnomisk poesi eller gnomisk diktning. Gnomisk poesi forekom blant annet hos jødene i gammel tid. I Det gamle testamentet i Bibelen inneholder særlig Salomos ordspråk og Siraks bok rike skatter av slik diktning. Også indere, persere og arabere har dyrket denne diktsjangeren. Hos grekerne blomstret den i særdeleshet på 500-tallet f.Kr. der gnomisk poesi særlig opptrådte i form av elegisk distikon. Berømte navn på den gnomiske poesiens område er blant andre vismannen Solo, Fokylides, Simonides, Xenofanes og ikke minst Theognis, hvis bevarte gnomiske dikt inngår i den såkalte greske antologien.

En kjent gnome er Gnothi seauton, ordtaket «kjenn deg selv» som er skrevet på Apollontempelet i Delfi og vanligvis knyttes til Thales fra Milet, Spartas lovgiver Kheilon og Solon.

Gnomiske linjer, ordtak og munnhell som er lette å huske og lære, kan inngå i såkalt didaktisk poesi, det vil si i læredikt med praktisk eller etisk innhold.

Gnomisk verbform[rediger | rediger kilde]

Adjektivet gnomisk kan også brukes i grammatikk om verb som brukes om noe som ikke er avgrenset i tid. Slike gnomisk verbalform finnes for eksempel i greske ordspråk i den øyeblikkelige fortidsformen aorist.

Se også[rediger | rediger kilde]