Hopp til innhold

Cheese

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cheese
Utvikler(e)GNOME Foundation
Nyeste versjon44.1 (15. juli 2023)[1]
Kodelagerhttps://gitlab.gnome.org/GNOME/cheese.git
OperativsystemUnix-liknende
Skrevet iVala
SkrivebordsmiljøGTK
LisensGPL 2.0+[2]
Nettstedwiki.gnome.org (en)

Cheese er et fritt dataprogram for å ta bilder og video med et nettkamera, skrevet for skrivebordsmiljøet GNOME. Programmet kan legge effekter på bildet i sanntid.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Cheese ble utviklet som et Google Summer of Code-prosjekt i 2007 av Daniel G. Siegel. Hensikten med prosjektet var å etablere et fritt alternativ til Mac OS X-programmet Photo Booth.[3]

Under utviklingen av det grafiske brukergrensesnittet er det tatt spesielle hensyn for å gjøre programmet optimalisert for nett-PCer, slik at programmet skal kunne fungere på et bredt spekter av Linux-distribusjoner.

Siden GNOME 2.22.0 ble lansert 12. mars 2008, har Cheese blitt distribuert som en del av GNOME.

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

Cheese har modi for å ta enkeltbilder, video og bildeserier. I enkeltbilde- og bildeseriemodus har programmet forsinkelse på avløseren, og bruker skjermen som en rudimentær blits.

Programmet er integrert i GNOME. For eksempel kan man sende bilder direkte til fotohåndteringsverktøyet F-spot, eller angi at et bilde skal settes som profilbilde i GNOME.

Dersom programpakken postr er installert, er det mulig å eksportere bilder fra Cheese direkte til Flickr.

Cheese har støtte for å skifte mellom flere kameraer. Programmet bruker biblioteket GStreamer til å lagre videoer i konteinerformatet Ogg, komprimert med Vorbis og Theora, og til å legge effekter på bilder og videoer.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata