PowerPC

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

PowerPC er en mikroarkitektur for RISC mikroprosessorer som ble skapt av Apple-IBM-Motorola alliansen (kjent som AIM) i 1991. PowerPC-prosessoren skulle egentlig inngå i en samlet «AIM»-plattform, men bare prosessoren er i bruk den dag i dag.

Bruk av PowerPC[rediger | rediger kilde]

PowerPC-prosessorer blir brukt i mange produkter, blant disse er Macintosh-maskiner til og med begynnelsen av 2007, IBM RS/6000 UNIX arbeidsstasjoner, Cisco-rutere, Amiga-klonen Pegasos, akselerasjons-kort for Amiga, spillkonsollen Nintendo GameCube og den personlige videoopptakeren TiVo. I 2003 sendte NASA opp to «Mars-rovere» (Spirit og Opportunity) som brukte PowerPC-prosessorer.

De tre største produsentene av syvende generasjons spillkonsoller baserte konsollene på PowerPC-arkitekturen:

  • PlayStation 3 fra Sony, Lansert i 2006, inneholder en Cell-prosessor som består av en PowerPC kontrollprosessor, med åtte DSP-lignende akselerator-prosessorer, sju aktive og en ekstra.
  • Xbox 360 fra Microsoft, lansert i slutten av 2005, inneholder en 3,2 GHz IBM PowerPC chip med tre symmetriske kjerner.
  • Wii, lansert 8. desember 2006, skal inneholde en PowerPC-basert prosessor, men tekniske detaljer har ennå ikke blitt avslørt.