Gmail

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gmail
Gmail icon (2020).svg
Skaper(e)Paul Buchheit
Utvikler(e)Google
Utgitt1. april 2004[1]
PlattformIOS, nettleser, Android
OperativsystemServer: Linux Klient: Alle nettlesere
Skrevet iJavaScript
Nettsted

Gmail er en gratis e-post-, POP3- og IMAP-tjeneste levert av Google, først utviklet av Paul Buchheit. I Storbritannia, Østerrike og Tyskland er det offisielle navnet Google Mail.[trenger referanse]

Gmail ble lansert i en betaversjon 1. april 2004, og man måtte da bli invitert av en eksisterende bruker for å kunne opprette en konto. 7. februar 2007 ble tjenesten offentlig tilgjengelig, men tjenesten kom på norsk allerede i september 2006.

Med en opprinnelig lagringsplass på 1000 MB (1 GB) per bruker, økte Gmail standarden for gratis nettbaserte e-posttjenester som på den tiden typisk tilbød lagringsplass på 2-4 MB. For øyeblikket tilbyr tjenesten over 15 GB gratis lagringsplass, med mulighet til å betale for utvidelser fra 100 GB til 16 TB.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Lagringsplass[rediger | rediger kilde]

Tjenesten tilbyr i dag over 15 GB med lagringsplass. Brukere kan kjøpe utvidet lagringsplass fra 100 GB til 16 TB.

1. april 2005, på ettårsjubileet, annonserte Google en økning i lagringsplassen fra 1 GB, med uttalelsen "keep giving people more space forever".

I april 2005 uttalte Gmail ingeniør Rob Siemborski at Google ville øke lagringsplassen hvert sekund så lenge de hadde plass på sine servere. Den 12. oktober 2007 var økningen på 5,37 MB per time.

Søppelpost-filter[rediger | rediger kilde]

Innebygd i Gmail er et meget effektivt filter mot søppelpost. Hver gang en bruker markerer en e-post som søppelpost, bidrar dette til å hjelpe systemet å identifisere tilsvarende meldinger hos alle Gmail brukere.

Gruppering av e-poster[rediger | rediger kilde]

Der man vanligvis har hver e-post for seg selv, grupperer Gmail opp e-post med samme emne.

Etiketter[rediger | rediger kilde]

I Gmail sorterer man ikke e-posten i mapper som man er vant til fra andre e-postklienter, men man merker e-postene med etiketter som skal gjøre e-postarkivet søkbart og oversiktlig.

Automatisk lagring av e-postadresser i adresseboka[rediger | rediger kilde]

På de fleste e-postklienter lagrer man adresser manuelt, og skriver da inn mye informasjon som ikke er relatert til e-postbruk, som telefonnumre, virkelig navn og så videre. Med Gmail lagres bare adressen og et kallenavn, og det automatisk hver gang man sender eller mottar en e-post. I tillegg brukes denne til automatisk utfylling av e-postadresser, se under.

Hurtig oppdatering[rediger | rediger kilde]

Sammenliknet med andre nettbaserte e-post-tjenester, åpnes sidene og oppdateres raskt. Dette er fordi Gmail benytter seg i stor grad av JavaScript og AJAX teknologi, som overlater mye av prosessorkrevende operasjoner til brukerens datamaskin. I praksis betyr dette at sidene hele tiden lastes og oppdateres i bakgrunnen, og ligger allerede i minnet på brukerens datamaskin før brukeren velger å vise de ulike sidene.

Hurtigtaster[rediger | rediger kilde]

Gmail lar seg langt på vei operere via tastaturet, og det aller meste av funksjoner kan brukes helt uavhengig av museklikk.

Annet som bare fungerer på enkelte nettlesere[rediger | rediger kilde]

Flere nettlesere, deriblant Opera og Netscape Navigator, gir ikke støtte for alle Gmails funksjoner. For eksempel har man auto-fullfør på e-postadresser i «Ny e-post»-vinduet. I Operas siste versjon av nettleseren, Opera 8.0, har den fått støtte for de fleste av Gmails funksjoner, men den støtter fremdeles ikke rik tekstformatering.

Google Talk i nettversjonen[rediger | rediger kilde]

En nettleser-versjon av Google Talk er tilgjengelig når brukeren pålogget Gmail. Det innebærer at man ikke trenger å laste ned et eget program for å sende lynmeldinger.

Gmail på mobilen[rediger | rediger kilde]

Gmail har også støtte for bruk over mobilnettet via et program som installeres på mobiltelefoner der man kan lese og svare på e-post over GPRS, EDGE eller UMTS.

Tillegg[rediger | rediger kilde]

  • GmailFS gir brukeren mulighet til å bruke Gmail som lagringsplass til datamaskinen. Google har satt seg negativ til dette og mener det kan oppfordre til misbruk av serverne.
  • Googles Gmail Notifier og JSM Gmail er gratisprogrammer for Windows som gir beskjed hver gang det er kommet inn nye meldinger i innboksen. Sistnevnte har mer utvidet funksjonalitet enn Googles offisielle program.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://nyti.ms/25CwFgK; besøksdato: 28. mars 2019.